Noé Állatotthon Logo


1122


English English Deutsch Deutsch Etikus adománygyűjtő szervezet
Gazdikereső kutyák
Gazdikereső cicák
Egyéb gazdikeresők
Talált kutyák
Állandó lakóink
Gazdira találtak
Elhunytak
Lakossági hirdetések
Adomány
Önkéntesek
Támogató Klub
Feliratkozás hírlevelünkre:

Elolvastam az Adatvédelmi tájékoztatót

KeverékKutya Webshop

Etikus Szervezet
Főoldal Rólunk Elérhetőségek Segítség Örökbefogadás Támogatók

 
 

Szívférgesség - megérkezett :(
2016.08.12.

SZÍVFÉRGESSÉG ...
Hosszú évekig távoli helyek, távoli, "hallottunk már róla" betegsége volt csupán... De mostanra már senki nem dughatja a szívférgesség miatt homokba a fejét. Itt van Magyarországon, terjed és öl. Az egyetlen védekezés a MEGELŐZÉS!

A szívféreg egy KIZÁRÓLAG szúnyogok által terjesztett, kezelés nélkül bizonyosan halálos betegség. A bajt egy már hazánkban is igen elterjedt élősködő a szívféreg (Dirofilaria immitis) okozza, mely a megfertőződött, beteg állatok tüdejében, tüdő artériában vagy a szívében élnek. A férgek súlyos tüdőbetegséget, szívelégtelenséget, szívkárosodást okoznak, ezáltal az állat lassú és szenvedésekkel teli, de néhány esetben váratlan halált okozva.
A férgek hihetetlen sokan, nagyon nagyra képesek kifejlődni az állatok legérzékenyebb szerveiben!Folyamatosa kutatások vannak arra vonatkozóan, hogy mely állatfajokat érinti a megbetegedés. Jelen pillanatban szinte az összes melegvérű állat benne van a körben, de úgy tűnik, hogy a leginkább érintettek a kutyák és a kutyafélék. Bár a macskákat és a vadászgörényeket is érinti! Fontos, hogy a vadon élő kutyafélék, húsevők, illetve a kóbor kutyák is nagyon fontos fertőzés források lehetnek!

A férgek életciklusát, a fertőzés pontos feltételit és folyamatát röviden szinte lehetetlen összeszedni, de azt nagyon fontos tudni, hogy fertőzéshez feltétlenül szükséges a szúnyogok közvetítése, tehát egyik fertőzött kutya a másikat szaglászással, nyalogatással, harapással NEM TUDJÁK MEGFERTŐZNI!
Ha érthetően, de részletesen szeretnél megismerkedni ezzel a súlyos betegséggel, akkor ajánljuk nézd meg ezt a videót:Sajnos a NOÉ Állatotthon védenceit is utolérte a rettegett betegség. Jelen pillanatban 3 kutyusunkról biztosan tudjuk, hogy szívféreg fertőzött, Porcelán Lili az extra pici kis csivava, Kya a szépséges tacskólányunk és Laguna a gyönyörű malamut hölgy.

Mind három kutyusunk túl van a szívférgességet kimutató ELISA gyorsteszten, a teszt eredményét igazoló PCR genetikai vizsgálaton, sőt saját szemünkkel is megbizonyosodhattunk a férgek jelenlétéről a speciális szív ultrahang vizsgálaton. Mindannyian különböző stádiumban vannak, így különböző kezelési módot kell náluk alkalmazni. Sajnos mindegyik kezelés aránylag hosszadalmas, veszélyes és nagyon-nagyon drága.
Akár a műtéti megoldás, akár a gyógyszeres kezelés jön szóba, extra körültekintéssel kell eljárni, hiszen a létfontosságú szervekben találahtó élőskodők ha a kezelés hatására meghalnak, akkor is nagyon komoly gondot okozhatnak. Így nagyon precízen, átgondolva és minden esetben egyénre szabva szükséges a kezelés módját, idejét meghatározni.
A NOÉ Állatotthon 3 beteg kutyusának kezelését Dr. Péterfia Dalma doktornő irányítja, felügyeli. Bátran állíthatjuk, hogy a doktornő ma Magyarországon az egyik legnagyobb szakértője a szívférgesség betegségnek, hatalmas tapasztalattal rendelkezik mindegyik kezelési módban.


Porcelán Lili

Lili egy ici-pici csivava lány, amikor hozzánk érkezett alig volt több, mint 1 kg és még most sem éri el a két kilógrammot. Ő volt az első akiről bebizonyosodott a fertőzöttség. Pici mérete ellenére sok kifejlett féreg él a tüdő artériájában, sajnos nagyon közel a szívhez.Ultrahang vizsgálat közbenAz ultrahang képen egyértelműen látszódnak a kifejlett a férgek Lili tüdőartériájában - néhányat pirossal bekarikáztunk.Lili esetében a a legcélravezetőbb gyógymód a műtét lenne, mert a sok kifejlett féreg annyira közel van a szívéhez, hogy ha azokat gyógyszeresen megölnék, akkor azok egész biztosan besodródnának a szívbe és megölnék Lilit. A műtét lényege, hogy az artériába bevezetnek egy "kampós végű" katétert, melynek segítségével szó szerint egyenként "kihorgásszák" a férgeket. (A cikk első képén látható parazitákat ezzel a módszerrel távolították el egy kutyából.) A műtéttel több felmerülő probléma is van:
1. Magyarországon jelenleg sehol nem elérhető az speciális katéter, mely ehhez az eljáráshoz szükséges.
2. A műtéthez ideális alsó súlyhatár 3-4 kg, Lili ezzel szemben még most sincs kettő.
Péterfia doktornőnek hála egy olasz szívféreg specialista a magyarországi betegek rendelkezésére áll, így a műtét - bár nagyon-nagyon drágán, de itthon is elérhető. Az, hogy Lili apró termete ellenére áteshet-e ezen a műtéten, azt az állatorvos a személyes vizsgálatkor fogja tudni eldönteni. Ha úgy dönt, hogy megpróbálja, sajnos még akkor sincs garancia, hogy a pici ereiben sikerrel jár majd a férgek eltávolításában.
Mi nagyon-nagyon reménykedünk, mert Porcelán Lili egy apró csoda, egytenyérnyi szeretet, bűbáj és kedvesség.

Kya
Nem csak szép, de nagyon kedves, barátságos tacskólány. A férgek már nála is a tüdőartériában vannak, közel a szív bejárathoz, így nála is a műtéti megoldás jöhet szóba. Ő teljesen benne súlyban, korbán, általános állapotban az ideális műthető tartományban.Természetesen Ő is túl van a teljes kivizsgáláson, teszteken és szív ultrahangon - mi magunk is láthattuk, a fránya férgek bizony ott vannak. :(

Laguna
A csodálatos malamut lány, akinek csupa mosoly az élet. Akinek minden jó, csak valaki szeresse, simogassa, vele foglalkozzon.
Ő egy kicsit más eset, Ő még a fertőzöttség elején van valószínűleg, mert bár a tesztek és a genetikai vizsgálat egyértelműen kimutatta, hogy szívféreg fertőzött - vagyis kifejlett felnőtt férgek élnek a szervezetében, de az ultrahangon a szívében és a kapcsolódó nagy erekben nem láthatóak.

Nála még a férgek a tüdejében vannak, valószínűleg még sokkal kisebb méretűek. Így a fizikai eltávolításuk szóba sem jöhet. Az Ő kezelése gyógyszerekkel történik.

De senki ne gondolja, hogy ez csupán annyiból áll, hogy néhány bogyót bekap és már egészséges is, sokkal komolyabb a helyzet. Laguna most egy hónapig Doxycycline tabletta kezelést kap, majd 1 hónap szünet után, megadott ütemterv szerint 3 db speciális Immiticide nevű, arzén tartalmú injekciót fog kapni. Igen arzén tartalmút, hogy megölje a férgeket - igen ez rá nézve is veszélyes lesz nagyon! Az injekciókat 3 alkalommal, a kezelés 60., 90. és 91. napján fogja megkapni, altatásban, kórházban. Az injekciós kezelések teljes időtartama alatt nagyon szigorú ketrecnyugalomra lesz ítélve, hogy az elhalt férgeket a szervezete nyugalomban tudja kidolgozni magából. Azok ne okozhassanak végzetes problémát valamely szervbe bejutva. Minden óvintézkedés ellenére is a kezelésnek ez a kritikus szakasza nagyon veszélyes lesz Lagunára nézve.
Ráadásul Immiticide nagyon drága, csak külföldről beszerezhető gyógyszer, Laguna méretében csak a 3 injekció több, mint 200.000 Ft lesz!

A fentieken túl mind a három kutyusunk 28 naponta, szigorú orvosi ellenőrzés mellett kap nyakukra cseppenthető spot-on, mely egyrészről távol tartja a szúnyogokat tőlük, így akadályozva meg, hogy a többi állatot megfertőzhessék, másrészről öli a férgek lárváit.

Azért van jó hír is a sok rémisztő rossz hír között. Egyiküknél sem okoz még a betegség fizikai, klinikai tüneteket. Nincsenek tüdő, szív, vérnyomás problémáik. Így a műtétek, kezelések után mind a hármuknak megvan az esélye a teljes, egészséges ÉLETRE!
Ennek tudatában egyértelmű, hogy belevágunk, minden veszély és a nagyon komoly - de itt most tényleg sok-sok százezer forintról beszélünk - költségek ellenére!Laguna gyógyszeres kezelése megkezdődött. Porcelán Lili és Kya műtétje pedig a hétvégén lesz! Kérünk Titeket drukkoljatok a csajoknak!!!!!

Az Ő kezelésükön túl gondolnunk kell a többiekre is, a tesztelésükre és a védelmükre. Ha arról beszélünk, hogy szívférgesség, akkor sajnos nagyon gyorsan peregnek a számlálón az ezer, tízezer, százezer forint. A tesztek, a laborvizsgálatok, a képalkotó vizsgálatok, a kezelések, műtétek, a prevenció X 500 kutyával. Bevalljuk őszintén, hogy minderre most keressük a legjobb és számunkra is elérhető megoldást!

Támogatónk a Ceva a nyár folyamán 160 kutyánknak biztosított szúnyogok ellen is hatékony megelőző Vectra 3D kezelést! Ezt is nagyon hálásan köszönjük Nekik!

Kérjük, támogassátok Lili, Kya és Laguna gyógyulását, sok-sok százezer forint lesz a vége. Illetve nagyon köszönjük,ha hozzájárultok a többiek teszteléséhez, védelméhez!

Támogathatjátok Őket egyenként, virtuális örökbefogadással az adatlapjaikon keresztül

Porcelán Lili ADATLAP - VIRTUÁLIS ÖRÖKBEFOGADÁS!!!

Kya ADATLAP - VIRTUÁLIS ÖRÖKBEFOGADÁS!!!

Laguna ADATLAP - VIRTUÁLIS ÖRÖKBEFOGADÁS!!!

Közvetlen bankkártyás adományozással:
http://adhat.hu/niok/online-donation/163662

Bankszámlaszámunk: 11710002-20083777
Külföldről történő utaláshoz:
IBAN: HU62 1171 0002 2008 3777 0000 0000
SWIFT (BIC): OTPV-HU-HB
OTP Bank / Budapest, 1102 Kőrösi Csoma sétány 6.

EURO számlánk: 11763103-13106883
Külföldről történő utaláshoz:
IBAN: HU15 1176 3103 1310 6883 0000 0000
SWIFT (BIC): OTPVHUHB
OTP Bank / Budapest, 1102 Kőrösi Csoma sétány 6.

PayPal utalással: info@noeallatotthon.hu

Kérjük a megjegyzés rovatba beírni a támogatni kívánt kutyus nevét, vagy csak annyit SZÍVFÉREG!

Illetve a NOÉ Állatotthon ADHAT Segélyvonalán, melyre már SMS is küldhető!!!!!
Hívd a 13600-as telefonszámot (mindenféle előhívó nélkül!), majd az automata bejelentkezése után add meg a NOÉ Állatotthon kódját: 63 !
Ha könnyebb az sms, akkor a 13600-as számra küld a 63 -at. Egy telefonhívás vagy egy üzenet értéke 250 Ft. Ennyit kapunk, és ennyit is számláznak az adott telefonszámlára!
Jelenleg a T-Home és T-Mobile, valamint a Telenor, Vodafone és az Invitel hálózatából érhető el a szolgáltatás!

Hálásan köszönjük!

FIGYELEM! Az egyetlen igazán hatékony védekezés a MEGELŐZÉS! Nem lehet elégé hangsúlyozni a veszély nagyon komoly! Azt ajánljuk mindenkinek, hogy ez ügyben forduljon az állatorvosához tanácsért. Egy kis segítség megtekinthető ebben a videóban:
Megosztom a Facebookon
 
     

Kapcsolódó cikkek:
További cikkek a témában