Macskamentés logo
English English Deutsch Deutsch

Gazdira váró cicákGazdira váró cicák Gazdira váró perzsa cicákGazdira váró perzsa cicák Gazdira váró maine coon cicákGazdira váró main coon cicák Közvetített cicákKözvetített cicák Elveszett/talált cicákElveszett/talált cicák Gazdira találtakGazdira találtak In memoriamIn memoriam

Tudnivalók a macskatartásrólTudnivalók a macskatartásról A hét cicájaA hét cicája MacsNaplóMacsNapló MacskanyelvMacskanyelv Történetek állatainkrólTörténetek állatainkról Hírek a gazdiktólHírek a gazdiktól FotóalbumFotóalbum LinkekLinkek

Információ önkénteseknekInformáció önkénteseknek

Mit jelent a virtuális örökbefogadás?Mit jelent a virtuális örökbefogadás?

Számlaszám és adószám

Mit adományozzak?Mit adományozzak?

Noé Támogatói KlubNoé Támogatói Klub
FőoldalFőoldal RólunkRólunk ElérhetőségeinkElérhetőségeink Hogyan segíthet?Hogyan segíthet? Örökbefogadási és leadási tudnivalókÖrökbefogadási és leadási tudnivalók TámogatóinkTámogatóink

Rólunk
2020.08.18.
A Noé Állatotthon Alapítvány a kezdetektől foglalkozik macskák mentésével is, 2010 augusztusában pedig, önálló projekt keretében, megalakulhatott a Macskamentő Csoport. Ez hatalmas előrelépést jelentett, hiszen kevés alapítvány rendelkezik külön macskák mentésére szakosodott csapattal, megfelelő feltételekkel, hozzáértéssel és eszköztárral.


Kiscsapatunk nagy része a májusi Cicás Napon


A rengeteg beteg, vagy balesetes cica, a sorsukra hagyott felesleges szaporulatból bekerülő kölykök, állandó munkával látják el kis csapatunkat. Külön felnőtt és külön kölyök várólistát vezetünk, amelyek évek óta hatékonyan működnek. A vészhelyzetekben történő segítségnyújtás természetesen mindig elsőbbséget élvez, de a tervezett állomány kiemelten fontos szerepet játszik a projektben. A felnőtt és kölyök állatokat elhelyezés szempontjából is külön kezeljük, a különböző tartási igény és egészségi kockázatok figyelembevételével.

Legfontosabb célunk a gondozásunkba vett cicák fizikai és lelki rehabilitációja, örökbeadása. Ennek érdekében a gazdijelölteket több lépcsőben szűrjük. Felnőtt állataink ivartalanítva, chipezve, oltási kötelezettséggel, a kölykök pedig oltási és ivartalanítási kötelezettséggel kerülhetnek új otthonaikba. Az ivartalanítási és oltási kötelezettség betartását, valamint a gazdisodott cicák további sorsát ellenőrizzük, nyomon követjük.


Cirip cica, ripityára tört medencével került gondozásunkba


Mint ahogy a Noé Állatotthon alapítvány valamennyi projektjének, a Macskamentő Csoportnak is alapelve, hogy minden lehetséges esetben megadjuk az esélyt és nem altatunk. Semmilyen erőfeszítéstől nem riadunk vissza, ha azzal a lehetőséggel kecsegtet, hogy akár egy súlyos baleset, vagy hosszas betegség után is, boldog, teljes életet kínálhatunk védenceinknek.

Nagy hangsúlyt fektetünk a megfelelő tájékoztatásra, a felelős állattartás, ezen belül pedig a felelős macskatartás fontosságára. Cikkeinkben és személyes találkozások, írásos megkeresések alkalmával is sokszor foglalkozunk a nevelési, tartási tudnivalókkal, tanácsot adunk, segítünk.

Az Állatotthon területén korszerű karantén részleg és két kényelmes szabadtéri kifutó várja az évente mintegy 200 gondozásunkba kerülő cicát. Védenceink nagy része pedig ideiglenes befogadóknál talál átmeneti otthonra.

2016-ban a Macskamentés keretén belül megalakítottuk a perzsa és maine coon cicák
fajtamentését. Erről bővebben itt adtunk hírt.Működésünk elengedhetetlen része a kommunikáció és a támogatókkal való harmonikus együttműködés. Egész évben számos rendezvényen várjuk szeretettel az érdeklődőket. Ezúton is szeretnénk megköszönni az adományokat, amelyeket bársonytalpú pártfogoltjainknak juttattok. Mindennapi munkánk nem is valósulhatna meg nélkületek. A 2016-os évi visszatekintőnket ittelolvashatod.

Továbbra is nagy szeretettel várjuk a csatlakozni kívánókat, csak a macskaszeretetet hozzátok, mi mindenkinek találunk testhezálló feladatot! Csapatunk tagjai lelkes önkéntesekből állnak, akik szabadidejüket áldozzák a cicák ellátására, fuvarozására, örökbeadására és az ezzel kapcsolatos összes szervezési és adminisztratív teendő ellátására. Az alábbiakban őket szeretnénk bemutatni:

Tolmácsi Timi

Kicsi korom óta szeretem a cicákat. Már gyermekként is mentettem őket az utcáról édesanyám örömére. 6 cicával és 1 kutyával éljük boldogan családi életünket, nélkülük bizony már üres lenne. A Noé Állatotthonba 9 éve jelentkeztem önkéntesnek a cicák ellátásához. Nagyon sok mindent tanultam és tapasztaltam ez idő alatt. Mindenki bent Macskás Timiként ismer. Az én feladatom, amire önként adtam a fejem: cicák ellátása, gyógykezelése, kötözés, varrat szedés, lelki rehabilitálás, takarítás, örökbe adás, orvossal való konzultálás, macskás telefon kezelése. 2010 augusztusában alakult meg a macskamentés csoportja a Noé Állatotthonon belül, amelynek 5 éve lettem a vezetője. Nagyon sok segítőm van, akikkel együtt végezzük önkéntes munkánkat.
Rengeteg telefont kapok segítségkéréssel. Minden erőmmel próbálok segíteni a Noéval karöltve a bajba jutott cicákon. Hétfőn, szerdán, pénteken délelőtt 9-13 óráig dolgozom bent, a többi napon pedig a telefont kezelem és a levelekre válaszolók. Szeretettel várunk minden macska szeretőt önkéntesnek vagy ideiglenes gazdi jelöltnek, akik szeretnék jobbá tenni e csodálatos bársony talpúak életét! Üdv mindenkinek: Macskás Timi

Bogár Orsi

Zsenge ifjúkoromtól kezdve, mindig volt otthon cica, kutya (hörcsög, papagáj, teki), így természetes volt, hogy önálló, felnőtt életemben is fontos családtagjaink az állatok. Jelenleg két saját cicánk és három kutyánk van, mindenki a Noé mentvénye. Hozzájuk csatlakoznak rendszeresen az ideiglenes vendégeink, akik a szükséges rehabilitáció után költözhetnek végleges otthonaikba. Bemutatkozó képemen Pepper látható, az egyik legnehezebben elengedett ideiglenesem és az egyik legszebb feladat, amit kaptam. Kihasználva a humán vénát, az ideiglenes befogadás mellett elsősorban cikkek, posztok írásával igyekszem segíteni a munkát. A legnagyobb öröm számomra, ha egy-egy állatka az írásaim nyomán talál szerető gazdira. Nagyon hatékonyan tudunk együtt dolgozni a csapattal, sokszor már félszavakból is megértjük egymást és ez igazán inspiráló. A rendezvényeken mindig igyekszem kint lenni, a segítő szándékon túl, merőben önző okokból is, ugyanis remek a hangulat ilyenkor. Nagyon szívesen beszélgetek a látogatókkal is, az önkéntes csoportban pedig olyan baráti kapcsolatokat sikerült kialakítani, amelyek már túlmutatnak a közös érdeklődési körön. Nagyon jó egy olyan csapatban dolgozni, ahol mindannyian egy irányba haladunk, egy célban hiszünk.Bolevácz Betti

Lassan 3 éve, hogy jelentkeztem ideiglenes befogadónak a NOÉ Macskamentő csoportjába, amikor S.O.S. kerestek pótmamit egy kb. 1-2 hetes kiscicának. Azóta folyamatosan fogadok be kismacskákat otthonomba, nevelgetem, gondozom, szeretgetem őket és néha könnyes szemmel válok meg azoktól, akik különösen a szívemhez nőttek. Amennyire munkám engedi, kijárok az Állatotthonba, hogy segítsek az ottani felnőtt macskák ellátásában és fényképezésében is. Német és angol nyelvtudásomnak köszönhetően az Állatotthonba látogató német és más külföldi vendégekkel és támogatókkal való kommunikáció és a német honlap szerkesztése, adminisztrációja is az állandó feladatköreimbe tartozik. Nem mindig könnyű a család és a munka mellett időt szakítani az önkénteskedésre, de mindenképp megéri és nagyon szeretem csinálni!
Ecsedi Andi

Pár évvel ezelőtt sokat gondolkoztam azon, hogyan tudnék segíteni a menhelyen lakó állatokon és mivel ebben az időben kezdtem megismerkedni a fotózással, gondoltam a kettőt akár össze is köthetném és felkerestem több menhelyet azzal az ajánlattal, hogy szívesen készítek menhelyi cicákról fotókat, ezzel is segítve őket, hogy mielőbb gazdira találjanak. Készítettem egy kis portfóliót a saját cicáimról mintegy ajánlásként, és vártam. A NOÉ állatotthonnál örömmel fogadták a levelem, és ekkor, 2013 januárjában kezdődött önkéntes létem a NOÉ macskamentésnél. Ideiglenes befogadókhoz jártam cicákat fotózni, így ismerkedve a többi önkéntessel és cica állományunkkal. Innen már egyenes út vezetett oda, hogy egyre több önkéntes munkában vettem részt, a menhelyen lévő cicák ellátásától, a rendezvényeken való részvételig.

2014-ben akkori ideiglenes befogadó koordinátor Rávai Zsuzsi keresett meg, hogy lenne-e kedvem átvenni a feladatát, hogy ő más területen segíthesse a macskamentés munkáját. Örömmel vettem a feladatot, és immár két éve segítem az ideiglenes befogadással kapcsolatos teendőkben a menhelyi munkát. Sokat köszönhetek az önkéntes munkának, mindamellett hogy nagy öröm hozzájárulni ahhoz, hogy egy állat második vagy többedik esélyt kap, mi önkéntesek is egy jó csapatot alkotunk, sokat nevetünk (sírunk) együtt, és olyan barátságot kötünk, amik bízom benne egy életre szólnak majd.


Gombai Dorka

Kutyás, lovas családból származom, de a báránytól a nyúlig sokféle állat megfordult nálunk gyermekkoromban. Macskánk viszont sosem volt. Közel a harminchoz tettem szert az első cicánkra, közel sem önszántamból. Cipzár kutyám talált egy csöppnyi macskakezdeményt egy szemétkupacra kidobva séta közben. Mivel négytagú, korábban a legkevésbé sem macskakompatibilis kutyafalkám kitörő lelkesedessél tisztogatta, ápolgatta és szórakoztatta az új családtagot, Fügét, férjemmel úgy döntöttünk, hogy megtartjuk. A többi már történelem, ma négy kutyával és hét macskával osztjuk meg az otthonunkat, ehhez jönnek még az ideiglenes lakók. Többnyire kölyökmacskák –hiszen kiscicás ideiglenes befogadónak jelentkeztem 2014-ben a Noé Állatotthon csapatába- de néha akad kutya is. A nálam megforduló kiscicák általában alig pár hetesek, így legtöbben kezdetben mesterséges táplálásra szorulnak. Az Ő nevelésük, később örökbeadásuk az egyik legszebb és legnehezebb feladat. A kiscica szezon általában késő ősszel véget ér, így gondoltam, ha már úgyis hozzászoktam a háromórás napi alváshoz megpróbálom magam máshol hasznossá tenni. A munkák átszervezése miatt kellett valaki, aki a macskamentés honlapját kezeli, én pedig örömmel elvállaltam ezt a feladatot, amelyet már több mint két éve végzek. Én töltöm fel és szerkesztem a cikkeket, havi és éves statisztikát vezetek és a levelezés egy része, valamint az elhelyezésre váró kiscicákkal kapcsolatos ügyintézés is hozzám tartozik. Ha marad szabadidőm a legtöbb macskávézón, rendezvényen kint vagyok, cicákat fuvarozok, vagy cikket írok. Hálás vagyok, hogy ilyen csapat tagja lehetek, ahová bár állatokat menteni jöttem, igazi barátokra is találtam.Ujvárosi Zsuzsi

Zsönge gyermekkoromtól érdekelt az állatok nyunyorgatása és dögönyözése, fiatal koromban főleg lovak voltak az elszenvedői érdeklődésemnek. Rövid, ám annál élménydúsabb és eredménytelenebb lovassport karrierem aztán véget ért, és a kutyás sportokban folytatódott. Nem voltam rest IPO-zni, juhokat terelni illetve szarvasgombát keresni, illetve ezt a három területet tetszés szerint össze is kevertem sokszor, pl csibészelés közben is tudtunk gombákat találni. Miután menthetetlennek ítélték a kutyasportos erőfeszítéseimet, inkább elkezdtem kertészkedni.

Teltek múltak az évek, és nagyon hiányozni kezdtek az állatok és fejembe vettem, hogy felajánlom kétballábas segítségem a Noénak, akik nagyon türelmes és jó humorérzékkel megáldott emberek, így végre megtaláltam a helyem. Plakátokat rajzolok, honlapot adminisztrálok, árva cicákat rejtegetek a ruhássszekrényben és néha fizikailag is feltűnök a Noén, hogy bosszantsam az amúgy unatkozó cicafalkát.
Nász Flóra Zsófia

Mindig is rajongtam az állatokért, gyerekként az eleségnek szánt kisegértől kezdve a négylábú bogarakig mindent meg akartam menteni (a szüleim nagy örömére).
Amikor kirepültem a családi fészekből és sajátba költöztem a degummal, egyértelmű volt számomra hogy állatsereglet nélkül nem élet az élet, így szinte azonnal felvettem a kapcsolatot a Noé Macskamentés részlegével (majd később a kutyásokkal is).
Hála nekik, nem csak egy fantasztikus kiskutyával és két gyönyörű és tökéletes cicával gazdagodott az életem, de megismerkedtem az itteni önkéntesek világával és ma már én is büszkén mondhatom magam „Noésnak”: a honlapot kezelem, a cicák adatlapjait és fotóit szerkesztem, hogy minél hamarabb beléjük szeressen a tökéletes család. Emellett a telephelyünkön lévő cicákhoz is rendszeresen kijárok etetni és gyömöszölgetni őket. 
Az otthoni állatkertem ma már kutyából, macskából, deguból, halakból, varangyból, óriáscsigából és botsáskából áll (huhh, remélem nem hagytam ki senkit!) és mégis, minden noés állat kicsit az enyém is, így borzasztóan örülök, hogy hozzájárulhatok az ő kis boldogságukhoz a magam módján.Megosztom a Facebookon