Macskamentés logo
English English Deutsch Deutsch

Gazdira váró cicákGazdira váró cicák Gazdira váró perzsa cicákGazdira váró perzsa cicák Gazdira váró maine coon cicákGazdira váró main coon cicák Közvetített cicákKözvetített cicák Elveszett/talált cicákElveszett/talált cicák Gazdira találtakGazdira találtak In memoriamIn memoriam

Tudnivalók a macskatartásrólTudnivalók a macskatartásról A hét cicájaA hét cicája MacsNaplóMacsNapló MacskanyelvMacskanyelv Történetek állatainkrólTörténetek állatainkról Hírek a gazdiktólHírek a gazdiktól FotóalbumFotóalbum LinkekLinkek

Információ önkénteseknekInformáció önkénteseknek

Mit jelent a virtuális örökbefogadás?Mit jelent a virtuális örökbefogadás?

Számlaszám és adószám

Mit adományozzak?Mit adományozzak?

Noé Támogatói KlubNoé Támogatói Klub
FőoldalFőoldal RólunkRólunk ElérhetőségeinkElérhetőségeink Hogyan segíthet?Hogyan segíthet? Örökbefogadási és leadási tudnivalókÖrökbefogadási és leadási tudnivalók TámogatóinkTámogatóink

Örökbefogadási tudnivalók!
2010.09.02.

Örökbefogadási tudnivalók


Legfontosabb célunk természetesen az, hogy a gondozásunkban lévő cicáknak álomotthont találjunk. Minden menhelynél érvényes, hogy az örökbefogadással két életet menthetsz meg: az örökbefogadott állatét és ezáltal a megüresedett helyre bekerülő új védencét. Ugyanakkor az is fontos, hogy nem szabadulni szeretnénk a cicáktól, hanem valóban megfelelően és véglegesen rendezni a sorsukat. Ennek érdekében gondosan igyekszünk kiválasztani az ideális gazdijelöltet.

Elöször e-mailben, néhány kérdés alapján igyekszünk feltérképezni az alapvetően fontos szempontokat és természetesen tájékoztatást nyújtani a kiválasztott cicáról. Kérjük, kérdéseinket ne vedd tolakodásnak, célunk kizárólag a felelős döntés meghozatala a válaszaid alapján. Ezután kerülhet sor a leendő örökbefogadóval történő személyes találkozóra az Állatotthonban, vagy az ideiglenes befogadó otthonában. Sok tényező dönt egy örökbefogadásnál, és sajnos előfordul, hogy elutasító választ kell adnunk.
Célunk minden esetben az, hogy mind az érdeklődő, mind a cica szempontjából az ideális megoldást találjuk meg, hiszen ez lesz a záloga boldog és remélhetőleg hosszú kapcsolatotoknak.

A „gazdira váró cicák” rovatainkban (európai rövidszőrű, main coon és perzsa) találhatóak aktuális védenceink adatlapjai. Igyekszünk minden rendelkezésünkre álló információt a lehető legpontosabban feltüntetni. Az Állatotthonban elhelyezett felnőtt cicákról a 06-20/540- 55-62- es számon (H-Sz- P-Szo:10- 15) felnőtt lehet érdeklődni. A kölyköket minden esetben ideiglenes befogadónál helyezzük el, rájuk a macskamentes@noeallatotthon.hu e-mail címen lehet jelentkezni.

Bár minden adományt hálásan fogadunk, Állatotthonunk nem kér díjat az örökbefogadóktól. A felnőtt cicákat ivartalanítva, oltva, parazitamentesítve és chipezve adjuk ki, mely nem kis költséget ró az alapítványra, így amennyiben lehetőséged nyílik rá, támogasd védenceink ellátását. Az örökbefogadáskor szerződést kötünk, melyben az emlékeztető oltások (kombinált és leukózis) és a parazitamentesítés ismétlésének kötelezettségét is feltüntetjük, illetve esetleges egyéb, meglévő kezelési tudnivalókat.

A kölyök cicák esetében először ideiglenes befogadási szerződést kötünk. Ebben határozzuk meg az ivartalanítási kötelezettséget és az erre rendelkezésre álló időintervallumot. A gazdijelölt, a szerződéshez mellékelt állatorvosi igazolás
bemutatásával értesít minket az ivartalanítás megtörténtéről, ezt követően pedig már sor kerülhet a végleges örökbefogadási szerződésre.

Mivel kiemelt célunk a szaporítás elleni küzdelem, fajtatiszta cicákat, akár kölyök, akár felnőtt, kizárólag ivartalanítás után adjuk örökbe.

Az elmúlt idôszak tapasztalatai alapján, sajnálatos módon megnövekedtek a kijárós cicák életét, vagy maradandó egészségkárosodását követelô autóbalesetek, illetve kutyatámadások

Sajnos sok év keserű tapasztalata után jutottunk arra az elhatározásra, hogy 2020 márciusától kezdődően - sok más szervezethez hasonlóan - cicáinkat kizárólag benti tartásra adjuk örökbe. Ennek elsődleges célja a cicák védelme: autók, kutyák, mérgezés, és még sorolhatnánk... - rengeteg veszély leselkedik rájuk odakint, amik miatt a kijárós cicák 70%-a (!) nem éri meg a 6 éves kort. A döntés másik hozadéka környezetvédelmi: a macskák természetükből adódóan a legjobb koszt mellett is hajlamosak hatalmas pusztítást végezni kertünk énekesmadár, gyík, és egyéb állat-állományában. A cicák, a közhiedelemmel ellentétben, bent is teljes értékű és boldog életet tudnak élni, ha megkapják a gazditól az elvárható törődést.

Reméljük, hogy egyetértesz velünk abban, hogy a nem egyszer korábban már sokat szenvedett cicák örökbeadását alaposan és felelősen kell előkészíteni. Köszönjük az együttműködésedet és bízunk benne, hogy hamarosan a Noés Cicagazdik sorában üdvözölhetünk.


Leadási tudnivalókSajnos folyamatosan több a leadni kívánt cica, mint az Állatotthon befogadó kapacitása, évek óta állandó teltházzal dolgozunk. A folyamat gördülékenyebbé tétele érdekében, a bekerülés várólisták alapján történik. Külön várólistát üzemeltetünk a felnőtt és a kölyök cicák esetében, valamint a perzsa és main coon fajtamentés is saját várólistával működik. Ezekről a listákról férőhely és karanténhely függvényében, feliratkozási sorrendben történik a cicák fogadása. Ez alól kivételt képeznek a súlyosan sérült, beteg, vagy az élőhelyük körülményei miatt közvetlen életveszélyben lévő cicák, akiket igyekszünk, a lehetőségekhez képest, soron kívül fogadni.

Ugyanakkor a legfontosabbnak minden esetben a már meglévő állomány védelmét tekintjük, így az újonnan bekerülők esetében nagy hangsúly helyezünk a mindenki számára biztonságos, kockázatmentes elhelyezésre. A várólistákra a macskamentes@noeallatotthon.hu e-mail címen lehet jelentkezni és a fentiek miatt nagy segítség számunkra, ha szóban forgó cicáról az alapinformációk mellett, minél szélesebb körű tájékoztatást (egészségi állapot, viselkedés, stb.) és fényképeket kapunk.

Az Állatotthonba történő bekerülésig is van lehetőség a cicát közvetített gazdikereső
rovatunkban elhelyeztetni, szintén megfelelően megfogalmazott, fényképes hirdetéssel.

Sajnos évről évre előfordulnak az Állatotthon kapujában hagyott cicák. Főként a nyári szezonban okoz súlyos problémát a nem kívánt szaporulatok ilyetén „elhelyezése”.

Ezek a szegény kicsik sok esetben meg sem érik a másnap reggeli nyitást, hiszen
rengetegszer esnek áldozatul, amennyiben a kiengedett őrkutyák, vagy a környékbeli
kóbor kutyák, rókák előbb találják meg őket. Ha meg is érik a reggelt, az ilyen módon, tehát nem tervezetten, létszám felett bekerülő állatok elhelyezése komoly gondot okoz a Macskamentő Csoport számára. A karanténhelyek végesek, ami veszélyt jelent mind a meglévő állományra, mind a kapuban „felejtett” csomagra.

Kérjük, hogy a várólistákkal kapcsolatban légy megértéssel és türelemmel, hiszen közös érdekünk a cicák biztonságos elhelyezése. Minél hamarabb megpróbáljuk megtalálni a mindenki számára megnyugtató megoldást, együttműködésedet pedig addig is köszönjük.


Megosztom a Facebookon