Noé Állatotthon Logo


1122


English English Deutsch Deutsch Etikus adománygyűjtő szervezet
Gazdikereső kutyák
Gazdikereső cicák
Egyéb gazdikeresők
Talált kutyák
Állandó lakóink
Gazdira találtak
Elhunytak
Lakossági hirdetések
Speciális programok
Macskamentés
MiniMenhely-program
Boxermentés
Bulldogmentés
Cane corso mentés
Csau-csau mentés
Rókamentés
Lómentés
Linda
Keverék kutya
(P)RÉMSÉG
Adomány
Önkéntesek
Támogató Klub
Feliratkozás hírlevelünkre:

Elolvastam az Adatvédelmi tájékoztatót

KeverékKutya Webshop

Etikus Szervezet
Főoldal Rólunk Elérhetőségek Segítség Örökbefogadás Támogatók

 
 

Iszapkatasztrófa ÁLLATÁLDOZATAI
2010.10.07.

Döbbenet, fájdalom és kilátástalanság – ezzel szembesültek a NOÉ Állatotthon Alapítvány munkatársai, amikor szerdán reggel megérkeztek a katasztrófa sújtotta településekre. Az iszapáradat elsodort mindent, emberéleteket követelve és nem kímélte az állatokat sem. A katasztrófa első hírei után azonnal megkezdte az Alapítvány az állatok mentésének szerezését. Több állatvédő szervezet háttértámogatásával szerdán megkezdődhetett a háziállatok, gazdasági állatok és vadállatok mentése is. Sajnos, ahogy megjósolható volt, nagy részük nem éle túl a katasztrófát, de még így is rengeteg sérült, elárvult, magára hagyott állaton kell segíteni.

A NOÉ Állatotthon Alapítvány, rendszeresen segít bajbajutott állatokon, így természetes, hogy egy ekkora katasztrófában is segítő kezet nyújt a rászorulóknak és gazdáiknak. Összeszorult szívvel szervezték a mentést, folyamatosan egyeztetve a helyszíni hatóságokkal és több állatvédelmi szervezettel, félve a legszörnyűbb lehetőségtől, de reménykedve, hogy lesz még kin segíteni.

A helyszínen tapasztaltak mégis minden képzeletet felülmúltak. A vörösiszap semminek és senkinek nem kegyelmezett. Az Alapítvány önkéntesei házról házra járva kutatnak állatok után, de a legtöbb helyen már csak az elpusztult állatok tetemének összegyűjtésében tudnak segédkezni. A háztáji állatoknak, baromfiknak, a faluhelyen sajnos még mindig elterjedt módon, láncon élő kutyáknak semmi esélyük nem volt a túlélésre.

Néhány szerencsés állat mégis túlélte a katasztrófát, ők azonnali orvosi ellátásra és valószínűsíthetően hosszú távon kezelésre szorulnak. Jellemzően megégtek a lúgos maró iszaptól, túlnyomó többségük szeme, orra és szája súlyosan károsodott. Az Alapítvány munkatársai már a helyszínen gyors elsősegélyben részesítették a megmentett állatokat, bundájukat, tollazatukat megtisztították, sebeiket ellátták.

Azokat az állatokat, melyekről gazdáik végső elkeseredésükben lemondtak, így biztosítva legalább a kutyájuknak a további biztos jövőt, illetve akiknek nem sikerült megtalálniuk a gazdáját az Alapítvány munkatársai felszállították Budapestre. További gyógykezelésükről és elhelyezésükről az Alapítvány, illetve a velük együttműködő állatvédő szervezetek gondoskodnak a jövőben.
Az első mentési napon közel 20 súlyos állapotban lévő kutyát, több sérült macskát, baromfit, pulykát, sőt még egy ékszerteknőst is sikerült megmenteni.

A munka nem ért véget, reményeik szerint azok az állatok, akinek sikerült életben maradniuk, lassan megpróbálnak visszatérni a saját házaikhoz, ezért a következő napokban folytatódik az összehangolt mentés.
A helyszínről elszállított állatokról pontos fényképes nyilvántartás készül, mely elérhető lesz a NOÉ Állatotthon Alapítvány honlapján, www.noeallatotthon.hu, valamint eljuttatnak a katasztrófában érintett polgármesteri hivataloknak, ezzel megkönnyítve az állatok esetleges hazajutását.

A mentés folytatásáról, valamint egyéb részleteiről bővebben a www.noeallatotthon.hu címen tájékozódhatnak.
A mentésről, valamint a megmentett állatokról szabadon felhasználható fotók: Fotók

Videó

Videó1

Videó2

Megosztom a Facebookon
 
     

Kapcsolódó cikkek:
További cikkek a témában