Noé Állatotthon Logo


1122


English English Deutsch Deutsch Etikus adománygyűjtő szervezet
Gazdikereső kutyák
Gazdikereső cicák
Egyéb gazdikeresők
Talált kutyák
Állandó lakóink
Gazdira találtak
Elhunytak
Lakossági hirdetések
Adomány
Önkéntesek
Támogató Klub
Feliratkozás hírlevelünkre:

Elolvastam az Adatvédelmi tájékoztatót

KeverékKutya Webshop

Etikus Szervezet
Főoldal Rólunk Elérhetőségek Segítség Örökbefogadás Támogatók

 
 

Iszapkatasztrófa ÁLLATÁLDOZATAI
2010.10.07.

Döbbenet, fájdalom és kilátástalanság – ezzel szembesültek a NOÉ Állatotthon Alapítvány munkatársai, amikor szerdán reggel megérkeztek a katasztrófa sújtotta településekre. Az iszapáradat elsodort mindent, emberéleteket követelve és nem kímélte az állatokat sem. A katasztrófa első hírei után azonnal megkezdte az Alapítvány az állatok mentésének szerezését. Több állatvédő szervezet háttértámogatásával szerdán megkezdődhetett a háziállatok, gazdasági állatok és vadállatok mentése is. Sajnos, ahogy megjósolható volt, nagy részük nem éle túl a katasztrófát, de még így is rengeteg sérült, elárvult, magára hagyott állaton kell segíteni.

A NOÉ Állatotthon Alapítvány, rendszeresen segít bajbajutott állatokon, így természetes, hogy egy ekkora katasztrófában is segítő kezet nyújt a rászorulóknak és gazdáiknak. Összeszorult szívvel szervezték a mentést, folyamatosan egyeztetve a helyszíni hatóságokkal és több állatvédelmi szervezettel, félve a legszörnyűbb lehetőségtől, de reménykedve, hogy lesz még kin segíteni.

A helyszínen tapasztaltak mégis minden képzeletet felülmúltak. A vörösiszap semminek és senkinek nem kegyelmezett. Az Alapítvány önkéntesei házról házra járva kutatnak állatok után, de a legtöbb helyen már csak az elpusztult állatok tetemének összegyűjtésében tudnak segédkezni. A háztáji állatoknak, baromfiknak, a faluhelyen sajnos még mindig elterjedt módon, láncon élő kutyáknak semmi esélyük nem volt a túlélésre.

Néhány szerencsés állat mégis túlélte a katasztrófát, ők azonnali orvosi ellátásra és valószínűsíthetően hosszú távon kezelésre szorulnak. Jellemzően megégtek a lúgos maró iszaptól, túlnyomó többségük szeme, orra és szája súlyosan károsodott. Az Alapítvány munkatársai már a helyszínen gyors elsősegélyben részesítették a megmentett állatokat, bundájukat, tollazatukat megtisztították, sebeiket ellátták.

Azokat az állatokat, melyekről gazdáik végső elkeseredésükben lemondtak, így biztosítva legalább a kutyájuknak a további biztos jövőt, illetve akiknek nem sikerült megtalálniuk a gazdáját az Alapítvány munkatársai felszállították Budapestre. További gyógykezelésükről és elhelyezésükről az Alapítvány, illetve a velük együttműködő állatvédő szervezetek gondoskodnak a jövőben.
Az első mentési napon közel 20 súlyos állapotban lévő kutyát, több sérült macskát, baromfit, pulykát, sőt még egy ékszerteknőst is sikerült megmenteni.

A munka nem ért véget, reményeik szerint azok az állatok, akinek sikerült életben maradniuk, lassan megpróbálnak visszatérni a saját házaikhoz, ezért a következő napokban folytatódik az összehangolt mentés.
A helyszínről elszállított állatokról pontos fényképes nyilvántartás készül, mely elérhető lesz a NOÉ Állatotthon Alapítvány honlapján, www.noeallatotthon.hu, valamint eljuttatnak a katasztrófában érintett polgármesteri hivataloknak, ezzel megkönnyítve az állatok esetleges hazajutását.

A mentés folytatásáról, valamint egyéb részleteiről bővebben a www.noeallatotthon.hu címen tájékozódhatnak.
A mentésről, valamint a megmentett állatokról szabadon felhasználható fotók: Fotók

Videó

Videó1

Videó2

Megosztom a Facebookon
 
     

Kapcsolódó cikkek:
További cikkek a témában