Noé Állatotthon Logo


1122


English English Deutsch Deutsch Etikus adománygyűjtő szervezet
Gazdikereső kutyák
Gazdikereső cicák
Egyéb gazdikeresők
Talált kutyák
Állandó lakóink
Gazdira találtak
Elhunytak
Lakossági hirdetések
Adomány
Önkéntesek
Támogató Klub
Feliratkozás hírlevelünkre:

Elolvastam az Adatvédelmi tájékoztatót

KeverékKutya Webshop

Etikus Szervezet
Főoldal Rólunk Elérhetőségek Segítség Örökbefogadás Támogatók

 
 

Öregségben-betegségben
2010.05.16.

Nanuk nevű kutyánk 2009. 11. 28-án került a gondozásunkba, a 17. kerületben találták. Bár idős és mindkét szemére vak kutyáról volt szó, mi szinte biztosra vettük, hogy eredeti gazdája előkerül -hiszen azon túl, hogy fajtatiszta spicc- rettentő kedves, embercentrikus „gazdis” kutyust ismerhettünk meg személyében.

Általában a vak kutyák elhelyezése az állatotthonban nagy fejtörést igénylő feladat, hiszen fogyatékosságukból adódóan reakcióik hirtelenebbek és a más kutyákkal való kapcsolatuk bizonytalanabb. De Nanuk kivétel! Gazdasági udvarunk lakója lett és úgy közlekedett, hogy a látogatók többször visszakérdeztek: „A fehér kutya vak?”. Teljesen beilleszkedett, minden állattal jól kijött és nagy kedvence lett mind a vendégeknek, mind nekünk…Pár nappal ezelőtt Nanuk agyvérzést kapott.

Az agyvérzés oka, hogy az agy vérellátása károsodik, és valamelyik érszakaszból vér jut az agy szövetei közé, így az agyállományon belül vérömleny képződik. Az agyszövetbe kerülő vér mennyiségétől függ, hogy az agy bizonyos területei összenyomódnak-e. Az agyvérzés tünetei: rendszerint féloldali bénulás, féloldali érzészavar-érzéskiesés, látáskárosodás, azonban jellegük és súlyosságuk attól függ, milyen kiterjedésű a vérzés, és milyen területet érintett. A kezeletlen agyvérzés és agyvizenyő legtöbbször halálhoz vezet. Ugyanakkor megfelelő orvosi kezelés esetén is károsodások maradhatnak vissza. Ezek jellege, erőssége is a vérzés és a vizenyő kiterjedésétől függ. A koponyaűri vérgyülemet embereknél műtétileg eltávolítják.
Sajnos napjaink állatorvoslása még elég elmaradott a humán vizsgálatokhoz és kezelésekhez képest, éppen ezért a műtéti beavatkozás is várat magára.
Nanuk hamar orvoshoz került és azonnal meg is kezdték a kezelését, de mivel a vérzést megszüntetni nem lehet, ezért a beavatkozások lényege a tünetek enyhítésére és az esetleges szövődmények elkerülésére szorítkozik.
Több napos infúzió-kúra után Nanuk állapota javulásnak indult, de sajnos hamar véget is ért a folyamat.
Bíztunk benne, hogy –ha nem is teljesen, de- helyrejön. Konzultáltunk állatorvosainkkal, hogy hogyan tovább. Nem látnak esélyt a javulásra! Figyeltük Nanukot és arra a döntésre jutottunk, hogy amíg nincs fájdalma és jó az étvágya, addig nálunk megkap mindent a jövőben is, leginkább az esélyt a boldog életre. Nanuk kicsit lebutult, mozgása dekoncentrált, de étvágya soha nem volt ekkora, a simogatást most is kéri és kedvességéből nem veszített.

A Noé Állatotthon ettől más! Egyszer megkapta az esélyt öregen, vakon és most újra kitartunk mellette……
Megosztom a Facebookon
 
     

Kapcsolódó cikkek:
További cikkek a témában