Noé Állatotthon Logo


1122


English English Deutsch Deutsch Etikus adománygyűjtő szervezet
Gazdikereső kutyák
Gazdikereső cicák
Egyéb gazdikeresők
Talált kutyák
Állandó lakóink
Gazdira találtak
Elhunytak
Lakossági hirdetések
Adomány
Önkéntesek
Támogató Klub
Feliratkozás hírlevelünkre:

Elolvastam az Adatvédelmi tájékoztatót

KeverékKutya Webshop

Etikus Szervezet
Főoldal Rólunk Elérhetőségek Segítség Örökbefogadás Támogatók

 
 

NOÉ Állatotthon Alapítvány 2018. évi Közhasznúsági Jelentés
2019.06.02.

Noé Állatotthon Alapítvány
2018. évi Közhasznúsági Jelentés

Működési beszámoló
Alapítványunk a 2018.01.01-2018.12.31-ig terjedő időszakban az Alapító Okiratban meghatározottakkal összhangban az alábbi feladatokat látta el:

2018-ban tovább folyt az állatotthon felelős működtetése, továbbra is biztos hátteret és ezzel teljes körű egészségügyi és állatjóléti ellátást tudunk biztosítani védenceinknek és az új bekerülőknek. Sajnos azt tapasztaljuk a mindennapokban, hogy egyre több a rászoruló állat, egész évben ömlöttek be a súlyosan sérült, vagy nagyon beteg állatok. És az olyan betegségek, mind például a szívférgesség gyakorlatilag napi szintű problémává vált, az állatokat is sújtó allergiákról nem is beszélve. Emiatt lényegesen megugrottak az amúgy is hatalmas állatorvosi, gyógyszer és gyógytáp költségeink. Ezért bizony egy újabb lyukkal beljebb húztuk azt a bizonyos nadrágszíjat és továbbra is nagyon körültekintő, felelős gazdálkodással működünk. De azért természetesen megmentett állat, megsegített kisebb menhely, szívesen látott gyerekcsoportokból, valamint fejlesztésekből 2018-ban is volt bőven. Az életmentések és NOÉs CSODÁK száma tovább nőtt!

1.1 Általános célú feladatok:

Az Alapítvány célja a társadalom, a helyi közösség és az egyén közös érdekeinek kielégítésére irányuló állatvédelmi, természetvédelmi és környezetvédelmi tevékenységek ellátása (általános alapítványi valamint közcélú tevékenységek végzése keretében).

Ezt a célt az alapítvány az alábbi főbb tevékenységek útján kívánta elérni 2018. évben:

a.) Az állatotthon fejlesztése, bővítése

Egy vadonat új cicakifutót adtunk át, melynek a neve MacsKaLand lett. Itt elsősorban olyan cicák kapnak helyet, akik árván maradtak, vagy valamilyen tragédia miatt otthontalanná. Ez a kifutó úgy lett kialakítva, hogy a látogatók egész évben önállóan is látogathatják a csodaszép, simogatásra vágyó bársonytalpúakat. Felújítottuk a Kisgazdasági udvar aljzatát, megújultak a növényevők által használt etetők. Sár és csúszás-menetesítettük a lovak által használt alsó kapu környékét. Befejeződött az oktatóközpont vízelvezetése, körbe kaviccsal lett feltöltve.

Az első legelőn elkészült a kehes lovak beállója, így minden időjárási körülmény között lent tudnak maradni a füves legelőn, ez nagyon fontos volt a betegségük megállítása miatt. Idősödő disznóinknak elkészült egy kényelmes és biztonságos elkerített udvar, istálló résszel és hatalmas kerttel. Ők azok, akik már a nagykondával nem tudják felvenni a versenyt az élelemért és a megfelelő alvóhelyért.

Hátsó kórházrészlegünk - mely elsősorban a fajtamentések védenceinek ad helyet - belső villágítása megújult, végre tényleg látjuk mit csinálunk :) Illetve ugyanennek a részlegnek a körudvara több egymástól elszeparálható részre lett osztva és minden részre fűthető kutyaházak is lettek telepítve. Ez lehetővé teszi, hogy a betegeket biztonságosan mozgathassuk egész nap.

Sikerült egy nekünk új állatorvosi autót és egy állatmentéshez használható autót is hadrendbe állítanunk. Utóbbit egy anonimitását kérő nagylelkű támogatónk egyszemélyi felajánlásából.

Tovább zajlott az istálló tetejére telepített napkollektor rendszer üzembe helyezése és elindult egy nagy fejlesztés, a rehabilitációs kennelsor alapja elkészült.


b.) A telepen elhelyezett állatok élelmezése, ápolása, egészségügyi ellátása, az ideiglenesen befogadott állatok örökbe adása

Sok minden közepette mégis a fő dolog az állatok mentése. Idén is bőven 1.000 felett volt a bekerülő állatok száma. A többségük persze kutyus és cicus, de bőven akadtak egyéb teremtmények is. Rengeteg egészen apró, állandó gondoskodást igénylő. Konkrétan voltak olyan hónapjai az évnek, hogy minden szabad kézben cumi, fecskendő, csipesz volt, egy-egy apróság táplálásához.

Az állatok élelmezését pénzbeni térítés ellenében és eledel adományokból biztosítottuk.

c.) Balesetet szenvedett, vagy más módon sérült, bajba jutott állatok mentése, állatorvosi ellátása

Állatmentőnket rendszeresen hívták az utak mentén elütött kóbor állatok mentéséhez, ezen kívül gyepmesteri telepekről és vidéki menhelyktől is vettünk át azonnali műtéti beavatkozásra szoruló állatokat, továbbá hatósági eljárás keretei között is érkezett foglalásból származó állat.

2018-ban is folytatódott a NOÉ Állatotthon menhelysegítő programja. Célja hogy olyan nehezebb anyagi helyzetben lévő menhelyeknek nyújtsunk segítő kezet, ahol a szándék, a felelős gondolkozás, magatartás megvan, de a lehetősége az anyagi körülmények korlátozottak. Mit mondjunk nagyon nem kell keresgetni, az államilag egyáltalán nem finanszírozott honi állatvédelemben rengeteg segítség elkél. Programunkban elsősorban a kisebb vidéki menhelyeken élő kutyák oltásában, chipezésében és parazitamentesítésében tudtunk segítséget nyújtani. Illetve szukakutyák ivartalanításában, kiemelten az esetleg vemheseket. 2018-ban közel 20 alkalommal kaptak menhelyek élelmet, oltásokat, chipet. 2018-tól bekerült a programba a kombinált oltás is. Támogatott menhelyeink a teljesség igénye nélkül: Püspökladány, Törökszentmiklós, Kisvárda, Nyírmada, Ózd, Mezőkövesd, Békéscsaba, Orosháza az Ebremény. Terveink szerint 2019-ben tovább fejlődik a program és újabb elemmel bővül a támogatás, a menhelyek fertőtlenítéséhez kívánunk hozzájárulni. Hosszú évek óta nagyon jó kapcsolatban vagyunk a Hangyaközösséggel. Nekik köszönhetően, ahova idén az oltási - chipezési programmal nem jutottunk el, táp, fertőtlenítő, tisztítószer és egyéb adományainkat el tudtuk juttatni.

Közel 900 állatot sikerült meggyógyítanunk, felnevelnünk és új családba juttatnunk, illetve repatriálnunk. A többiek a NOÉ Állatotthon végleges, vagy ideiglenes lakói lettek.
Sajnos idén extra sok védencünktől búcsút kellett vennünk. Nagyon sokan kerültek be már menthetetlen állapotban és az elöregedő állományunk miatt több régi, idős védencünket elvesztettük. Ezek a legborzasztóbb pillanatok, amit nem lehet megszokni, amit nem lehet feldolgozni, csak a többiek miatt tovább kell lépni ... de mindannyiuk a legkisebbtől a legnagyobbik, a legújabbtól a legrégebbiig bennünk élnek tovább ...

2019. január 1-én az alapítvány védenceinek száma 1.121 volt.

2018-ban tovább romlott a helyzet szívférgesség fronton, azt mondhatom, hogy 10 bekerülő kutyából átlag 1 biztosan pozitív szív vagy bőrféregre. A szűrés, diagnosztizálás és gyógykezelés elképesztően sokba kerülnek. Ez a betegség erősen negatív irányban befolyásolta az állatorvosi költségeinket. De jó hír a rosszban, hogy sikeresen vesszük fel a harcot és úgy tűnik, hogy megvannak a működő gyógyítási protokollok, így egyre nagyobb az esély a teljes gyógyulásra. Ki szívműtéttel, ki injekciós kezeléssel, mások lassabb gyógyszeres terápiával, de sikeresen gyógyulgatnak.

d.) Oktatás, szemléletformálás

Nem tétlenkedett oktatási csoportunk sem, hiszen szinte minden nap fogadunk az állatotthonban gyerekcsoportokat, óvodásoktól az egyetemistákig. Sérült gyerekeket és felnőtteket, nyugdíjasokat és hátrányos helyzetűeket látunk vendégül minden héten. Rendszeresen kijárunk óvodákba iskolákba, nyugdíjas otthonokba, ahol védenceink örömet is vidámságot jelentenek, az oktatók pedig a felelős állattartásról, az állatok helyzetéről beszélgetnek kicsikkel és nagyokkal.

Az Állatotthonban 2018-ban több, mint 40 csoportot fogadtunk és közel 50 helyen voltunk előadást tartani. Reméljük, ezzel mi is hozzájárulhatunk egy olyan nemzedék felnövéséhez, akiknek az állatok, a természet szeretete és tisztelete természetes és megkérdőjelezhetetlen.


Évközben több alkalommal szerveztünk – sikerrel – szemléletformáló rendezvényeket:
- örökbefogadó- és segítő napokat,
- NOÉ cicás örökbefogadó Napot,
- Kulisszák mögötti sétát,
- Jótékonysági MacsKávézót,
- NOÉ-s Találkozó és Örökbefogadó Napot,
- Húsvéti nyuszisimogatót,
- Állatok Világnapi rendezvényt,
- Állatok Karácsonyát, továbbá 15 nagyszabású rendezvényen vettünk részt Budapest szerte.


1.2 A telep általános helyzete:

Az állatotthon esztétikai állapota évre-évre javul, nagyobb fejlesztéseket is tudunk eszközölni. Segítőnapok keretében lefestésre kerültek a fakerítések, kennelek, játszótér fa játékai.
Csapatépítő tréningek helyszínévé váltunk, így egy-egy alkalommal jónéhány fa és bokor került elültetésre az állatotthon területén.

2.1. Az alapítvány bevételei

lsd. beszámoló

A közhasznú szervezet képviselője, vezető tisztségviselői pénzbeli juttatásban nem részesültek, tevékenységüket állatszeretetből, társadalmi munkában végezték.

2.2. Pályázat

Alapítványunk 2018-ban sikeresen pályázott a MagNet Bank KAP programjára.

Egyszerűsített beszámoló és közhasznúsági melléklet

2019. május 31.Megosztom a Facebookon