Noé Állatotthon Logo


1122


English English Deutsch Deutsch Etikus adománygyűjtő szervezet
Gazdikereső kutyák
Gazdikereső cicák
Egyéb gazdikeresők
Talált kutyák
Állandó lakóink
Gazdira találtak
Elhunytak
Lakossági hirdetések
Adomány
Önkéntesek
Támogató Klub
Feliratkozás hírlevelünkre:

Elolvastam az Adatvédelmi tájékoztatót

KeverékKutya Webshop

Etikus Szervezet
Főoldal Rólunk Elérhetőségek Segítség Örökbefogadás Támogatók

 
 

Az előhírnökök megérkeztek Szergénybe!
2018.04.09.

Nagyon hosszú tél van mögöttünk és bizony a végére igencsak bekeményített. Aztán egyik-napról a másikra tanúi lehetünk annak, hogy kirügyeznek a fák, nyílnak a virágok és felélénkül a madarak éneke is. Az elmúlt időszak izgalmas várakozással telt nálunk, napok óta az eget kémleljük, hisz olyan régen elmentek!És igen, megérkeztek az első fecskéink!


Nem ismeretlen senki előtt, hogy Magyarországon fogynak a fecskék, mert egyre kevesebb helyen tudnak fészkelni, alig találnak sarat, és egyik táplálékukat, a szúnyogokat is kiirtjuk előlük. Mi egyenlőre szerencsésnek érezhetjük magunkat, 7-8 családot várunk vissza és mindent meg is teszünk azért, hogy boldogan egymás mellett tudjunk élni. Megéri vigyázni rájuk, mert a gyönyörködtetésen túl kordában tartják a legyeket, vérszívókat és már a délről terjeszkedő veszélyes szúnyogokat is. Köztudott, hogy az éghajlatváltozás hatására egyre több mediterrán és trópusi szúnyogfaj jelenhet és jelenik is meg Magyarországon, egyre gyakoribb pl. az általuk terjesztett bőr- és szívférgesség is hazánkban. Ők kora reggeltől egészen alkonyatig szinte megállás nélkül mozgásban vannak és folyamatosan táplálkoznak. Piciny csőrüket szüntelenül tátva repülnek szúnyogok, legyek és bögölyök tömegeit pusztítva el egész nap.
Áprilistól már törvény is tiltja a telelésből visszatérő és költési időszakot megkezdő fecskepárok fészkeinek leverését. Szergényi menhelyünkön mi már régóta tudatosan óvjuk, védjük őket. Az ősszel, miután kiürültek a fészkek és útnak indultak fecskéink, mi gondosan minden fészket elláttunk ún. fecskepelenkával, hogy ezzel is megteremtsük a zavartalan együttélésünket.

A fecskepelenka felfogja az etető madarak és a fiókák ürülékét, így a fészek alatti terület tiszta marad. Mindenkinek tudjuk ajánlani és akkor azt a kevés kellemetlenséget is minimálisra csökkenthetjük.
Vigyázunk rájuk, éljünk velük békében! Mert azon túl, hogy igen hasznos madarak, sokkal hangulatosabbá teszik környezetünket jelenlétükkel.
A néphit egyenesen Isten áldásának tartja, ha valahol fecske fészkel.

Benedek Elek
Jőnek a fecskék

Jőnek már a fecskék, hazafelé jőnek,
Szebbre fordulását érzik az időnek.
Erdőkön, mezőkön, tengeren által,
Vidám csicsergéssel fecskecsapat szárnyal.

Isten madárkái! Ó jertek, ó jertek!
Levél- s virágdíszben várnak már a kertek.
Csöndes eresz alá a nap bekandikál,
Rakhattok már fészket meleg sugarinál.

Ó jertek, ó jertek, régen várunk rátok,
Itt van, itt, minálunk, igazi hazátok.
Biztos menedéket ád az ereszalja,
Csicsergéseteket nincs aki sokallja.

Ó jertek, ó jertek, a tavasz már itt van,
Fütyöl a rigó az ébredő csalitban.
Zöldül erdő, mező, zöldülnek a kertek,
Isten madárkái, ó jertek, ó jertek!

További képek ITT!Megosztom a Facebookon
 
     

Kapcsolódó cikkek:
További cikkek a témában