Noé Állatotthon Logo


1122


English English Deutsch Deutsch Etikus adománygyűjtő szervezet
Gazdikereső kutyák
Gazdikereső cicák
Egyéb gazdikeresők
Talált kutyák
Állandó lakóink
Gazdira találtak
Elhunytak
Lakossági hirdetések
Adomány
Önkéntesek
Támogató Klub
Feliratkozás hírlevelünkre:

Elolvastam az Adatvédelmi tájékoztatót

KeverékKutya Webshop

Etikus Szervezet
Főoldal Rólunk Elérhetőségek Segítség Örökbefogadás Támogatók

 
 

Kiállítási sztár szaporító avagy az ócsai foxiszaporító telep leleplezése
2013.09.27.

Sürgős telefon érkezett a Szomorú Szív Állatmentő Szolgálattól: Bejelentés alapján kint vagyunk egy tanyán Ócsán. Nagyon nagy a baj, több mint 100 terrier, borzasztó körülmények között. Ide tudtok jönni? Természetesen odamentünk ...

Még a pontos gps koordinátákkal is nehéz megtalálni az Ócsa külterületén található tanyát ... A kapuban már ott állt a Szomorú Szív autója és a területi főállatorvos kocsija is. A bejárat mellett elnyűtt virágágyás nyomai, szürreális képként jelent meg a közvetlenül mellette felhalmozott szeméttel. A szemét kupac közepén egy rozsdás kidobott serleg.Az autók biztos árnyékában egy láthatóan megrémült fekete nagytestű kutya ... a házőrző. A kép szürreális, a kiáramló bűz orrfacsaró. Anélkül, hogy beljebb mentünk volna, már pontosan tudtuk, itt nagy baj lehet, ez a szag semmivel össze nem hasonlítható. Sajnos túl sokszor éreztük és már pontosan ismerjük: a nagy mennyiségben felhalmozódott vizelet, fekália és az átáztatott föld szaga.A tanyán belül mindenhol szemét, törmelék és lom. Mindent ellep a kosz és a bűz. Az első ami feltűnik a sok omladozó épület, a kosztól átláthatatlan kennelféle tákolmányok és a mindenhonnan hallható kutyaugatás. Szinte azonnal elénk rohan egy megszámlálhatatlan kutyából álló falka, így már könnyű beazonosítani, itt sima szőrű foxterrierek vannak bajban.

A főállatorvos úr és a Szomorú Szív Állatmentő Szolgálat képviselői már túl voltak az első felmérésen. A helyzet elkeserítő, minden kutyában hemzsegtek a bolhák, chip, oltás szinte senkiben. A szabadon lévő falkában szemmel láthatóan több tüzelő szuka is rohangált, csábító illatanyagaival vonzva az ivaros kanokat.
Mindegyik düledező épületen belül is ugató kutyák őrjöngenek, az ablakok fekáliával szennyezettek. A föld teleszórva láthatóan régi, kifehéredett állati csontokkal, mely bizonyosan nem kutyától származott, egyszerűen ott maradt etetés után - néhány éve...

Ahogy körül járjuk a tanyát szinte már meg sem lepődünk az alomnyi kölyökkutya látványán. A szabadon rohangáló tüzelő szukák egyértelmű következménye, a rendszeres szaporulat és a kezelhetetlen mennyiségű kutya. Szaporítótelep a javából.

És a tulajdonos természetesen mindenkit okol a kialakult helyzetért, csak saját magát nem, illetve felháborodva közli, hogy miattunk ma még nem volt ideje takarítani, ezért találtuk a tanyáját ilyen állapotban.A kutyák nem soványak, bár előttük sem étel sem víz nem volt. Több közülük bőrbeteg gyanús, de a tulajdonos szerint azok az öregek és ezért ilyen a szőrük. Súlyosan beteg kutyát nem találtunk.

Az etető és itató tálak koszosak, üresek. Néhány alján elszíneződött sáros vizet látunk, valószínűleg az elmúlt napok esőmaradékát. Elképzelni is borzasztó, hogy mit élhettek át ezek az állatok a nyári elhúzódó kánikulában ezek között a körülmények között. Egy használaton kívüli mélyhűtőben félzsák kutyatápot és némi száraz kenyeret találunk, más eledelt nem, bár lehetséges, hogy azokban a tákolmányokban volt, ahova nem tudtunk bejutni. Az állatok élelmezésére vonatkozóan kis magánnyomozásunk után kiderült, hogy többek között egy közeli állatmenhely is folyamatosan ellátja őt élelemmel ... akkor már csak azt szeretnénk kérdezni,hogyan lehet, hogy ezek a borzasztó körülmények nekik nem szúrtak szemet és vajon milyen megfontolásból támogatnak egy szaporítót.

Ahogy körülnézünk a legnagyobb döbbenet akkor ér minket, amikor a tulajdonos által saját lakrésznek használt épülethez érünk. Itt is a mindent beborító mocsok és bűz. A "hálószobában" száradó koszos ruhák, apró mocskos ketreceke, melyekben ott létünkkor éppen nem voltak, de szemmel láthatóan életvitel szerűen élnek benne állatok.
És mindenhol hatalmas kupák, a legtöbbet teljesen belepte már a por s a mocsok, de néhány még szépen csillogott, jelezve, hogy friss nyeremény - igen a látogatásunk előtti két napon kapta őket. Lássatok csodát, hirtelen kiderült, hogy a szaporító igazából elismert tenyésztő, aki többek között az OMÉK CAC kiállításon kétszer állhatott dobogón, Tenyészcsoport II. címet nyerve,mind a két napon!Szóhoz sem tudunk jutni, akkor most kivel van dolgunk? Egy szaporítóval, akinél szemmel láthatóan ellenőrizetlenül szaporodnak egymást között a kutyák, oltatlan, bolhás, férges szülőktől? Vagy egy elismert tenyésztővel, akinek sikeres és felelős munkáját a bírák és az ebtenyésztő szövetség díjakkal ismeri el, különös tekintettel a tenyészállományra? Hihetetlen és érthetetlen, hogy történhet ez meg? Szeretnénk megtudni,ezért természetesen bejelentést teszünk a a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületéhez, az ügy kivizsgálását kérve és kezdeményezzük a kennelengedélyének visszavonását.
Ami a legborzasztóbb, hogy körbe érdeklődve a tenyésztők körül, kiderült, hogy a tulajdonost ismerik és 20! éve tudják, hogy baj van, hogy felelőtlenül szaporít, hogy a kutyák egymás közt ellenőrizhetetlen módon párosodnak, hogy a tartási körülmények borzasztóak, mégsem tesz senki semmit ... eddig!Kétségbe esetten törjük a fejünket, hogy mi legyen. Több, mint 100 foxit kellene erről a borzasztó helyről azonnal kimenteni, de hova, hogyan, miből?
A főállatorvos és a tanya tulajdonosa megállapodásra jutnak: 30 nap türelmi időt kapott, hogy rendezze a körülményeket, pótolja a hiányzó oltásokat, kitakarítson és az állattartáshoz szükséges legalapvetőbb feltételek biztosítsa.
Valamit tenni szerettünk volna, így 10 kutyát elhoztunk, róluk tulajdonosuk írásban lemondott, így legalább nekik már rendeződött a sorsuk. Túl vannak az első állatorvosi vizsgálaton, kaptak chipet, oltást és amelyiknek az általános állapota megengedte már az ivartalanításon is átesett.

A 10 szerencsés, akik kikerültek a pokolból:
http://noeallatotthon.hu/gallery/GAZDIT-KERESNEK/KUTYAK/Ocsai-csalad/

30 nap után együtt fogunk visszamenni az állatorvossal és a Szomorú Szív munkatársaival, hogy személyesen győződjünk meg a helyzetről. Sajnos sok reményt nem fűzünk a dolgok hosszútávú gyökeres változásához. 100 kutya oltása, chipezése önmagában több százezer forintos nagyságrend, a körülményeket látva nem tudjuk, hogy honnan lenne erre pénz, ha pedig van, akkor ezeknek a szerencsétlen állatoknak miért kellett eddig ilyen borzasztó körülmények között élniük.
Egy nagytakarítás biztosan sokat segíthet, de hosszútávon nem fogja megoldani ezt az áldatlan és mint kiderült legalább 20 éve fennálló problémát.

Célunk, hogy a helyi jegyzőnek bejelentést téve radikálisan visszaszorítsuk, illetve megtiltassuk a tanyán az állattartást. Most nekünk is 30 napunk van, hogy kitaláljuk, vajon hogyan tudnánk beavatkozni, hogy tudnánk ezt a 100 kutyát kimenekíteni ebből a pokolból?

Tekintettel arra, hogy a tanyán az egyik melléképületben a tulajdonos 85 éves édesanyja is ott él, szó szerint bezárva, egy kutyáktól hemzsegő, ürülékekkel fertőzött részen, ezért az illetékes Szociális Osztálynak is bejelentjük a látottakat.

A helyszínen készült összes fotó: http://noeallatotthon.hu/gallery/MENTESEK/Foxi-mentes/
Megosztom a Facebookon
 
     

Kapcsolódó cikkek:
További cikkek a témában