Noé Állatotthon Logo


1122


English English Deutsch Deutsch Etikus adománygyűjtő szervezet
Gazdikereső kutyák
Gazdikereső cicák
Egyéb gazdikeresők
Talált kutyák
Állandó lakóink
Gazdira találtak
Elhunytak
Lakossági hirdetések
Adomány
Önkéntesek
Támogató Klub
Feliratkozás hírlevelünkre:

Elolvastam az Adatvédelmi tájékoztatót

KeverékKutya Webshop

Etikus Szervezet
Főoldal Rólunk Elérhetőségek Segítség Örökbefogadás Támogatók

 
 

Amikor az állatszeretet és a segítő szándék túlnő az emberen...
2012.03.20.

Ez a történet két szálon indult. Lakossági bejelentést kaptunk Pécelről, hogy egy kertes házban a lakásba bezárva él nagyon sok kutya. Számszerűleg nem tudták megmondani, hogy mennyi, csak azt tudták, hogy sokan vannak, ugatnak, és esténként, mikor idős gazdájuk hazaérve kiengedi őket a kertbe, akkor az utcára is kibóklásznak, és ugatják, rémisztgetik az arra járókat.

Kimentünk a megadott címre, de senkit sem találtunk otthon. A házból csak hangos csaholás hallatszott ki. Más időpontban is mentünk, akkor sem volt otthon senki, de a csaholás véget nem érő volt. A szomszédoktól sikerült megtudni, hogy egy idős asszony a ház tulajdonosa, aki szociális munkásként dolgozik.
Ezen a vonalon elindulva, ismeretségeinket megmozgatva sikerült kiderítenünk a munkahelyét, és elérnünk őt telefonon. Felajánlottuk a segítségünket a kutyák egy részének elhelyezésében, hiszen ennyi kutya belterületen nem tartható, ellátásuk is nehézkes mind anyagilag, mind fizikailag, és az is nyilvánvaló volt, hogy a szomszédok sem fogják tűrni a végtelenségig a kutyák tartásával járó káoszt és hangzavart. Kitérő mellébeszélés volt a válasz, és ’köszönöm, majd jelentkezem nemsokára’. Nem jelentkezett.

A történet közben egy másik szálon is bonyolódott. Mint kiderült a feldühödött szomszédok már túl voltak a hatósági bejelentésen, és az önkormányzat hivatalos eljárás keretében hatósági szemlét rendelt el. A hatósági szemlét sem volt könnyű lebonyolítani, hiszen az idős néni késő este, lopakodva ment haza, hogy ne is lássák, és ne lehessen sort keríteni a szemlére.
Persze ez csak időhúzásra volt elég, hiszen a hivatal az hivatal, ha kell, akkor este mennek. És egy este kopogtatott nála a hatósági állatorvos, a polgármesteri hivatal embere, és a Szomorú Szív Állatmentő Szolgálat csapata.

A szemle során fotókat is készítettek a lakás belsejéről, ahol gyakorlatilag mindent kutyaürülék borított, még a fekhelyeket és a kanapét is. A szag elmondhatatlan volt. A szemle során 18 felnőtt és két alomban összesen 7 db kölyök kutyát találtak. A kutyák oltatlanok, soványak és szocializálatlanok voltak. Ivartalanítva egy sem volt, így a szaporulat egyértelműen ennek köszönhetően keletkezett, és a hatóság hathatós fellépése nélkül tovább nőtt volna a létszám.
Néhány kép a helyszínről (forrás: Szomorú Szív Állatmentő Szolgálat)További képek a helyszínről ITT tekinthetők meg!


A hatósági szemlén a néni kooperatív volt, így rövid haladékot kapott a kutyák elhelyezésére, és a probléma megoldására.

Mikor értesültünk a hatóság közbelépéséről, ismét felvettük a kapcsolatot a hölggyel, ismét felajánlottuk segítségünket, de nem kért belőle.

A határidő eltelt, így a hatóság újra megjelent a néninél, de most már nem volt kérdéses, hogy lépniük kell. Lefoglalták az összes kutyát. A kutyák a Szomorú Szív Állatmentő Szolgálat közvetítésével a NOÉ Állatotthonba kerültek.

Nem kellett volna így történnie. Elkerülhető lett volna, hogy kobzásra kerüljon sor. A néninek annyit kellett volna tennie, hogy elfogadja a felajánlott segítségünket a kutyák oltásában, ivartalanításban és a kutyák egy részének elhelyezésben. Maradhatott is volna nála néhány kutya, akiket szeretetben tudott volna gondozni tovább. Akiket képes lett volna megfelelően ellátni, oltatni, ivartalaníttatni. Akik nem jelentettek volna problémát a szomszédoknak sem. De nem ezt az utat választotta.

Most 14 napja van arra, hogy a hatósági kobzásból kiváltsa a kutyáit (amennyiben talál nekik megfelelő helyet, hiszen Pécelre nem viheti vissza). Ehhez ki kell fizetnie az oltások, a hatósági eljárás, az elszállítás és a tartás költségeit. Nagy valószínűséggel a kutyákat nem fogja tudni kiváltani, hiszen ez tetemes összeg ennyi kutya esetében.
A 14 nap eltelte után, ha nem váltja őket ki, akkor a kutyák gazdi kereső státuszba kerülnek, és esélyt kapnak egy jobb életre egy új, szerető családban.

Az 'Íjász család' fantázianevet kapta a péceli kutyacsapat állatotthonunkban.
És hogy milyenek a kutyák? Mindannyian térd alatti helyes kis keverékek. Vannak tacskó jellegűek, vannak puli félék, és ezek keverékei. Félénkek, tétován közelednek az ismeretlenekhez. Nem szobatiszták, hiszen a lakásba piszkítottak eddig jobb híján. Pórázt nem ismerik. Minden új és félelemkeltő számukra. Mindent meg kell tanulniuk, mindennel meg kell ismerkedniük.

További képek a kutyákról ITT ! ! !

Ez az eset sajnos nem egyedi. Sok jószándékú ember van, aki az útjába kerülő kutyákat befogadja, otthont nyújt számukra, de egy ivartalanítás nélküli kutyacsapatban szinte biztos a szaporulat évente kétszer (tavasszal és ősszel). Az így generálódó probléma pedig tovább nehezíti az egyébként is túlterhelt állatvédelem munkáját.

Egy ekkora kutyacsapat ellátásával járó plusz költségek tetemesek még úgy is, hogy kedvezményes állatorvosi árat kapunk. Kutyánként lebontva ez a következő:
Veszettség oltás: 3500 Ft
Kombinált oltás: 3000 Ft (kölyköknél 3 oltás szükséges)
Ivartalanítás: kan 10000 Ft
szuka 15000 Ft
Az összköltség gyakorlatilag meghaladja a 400.000 Ft-ot, ami jelentős megterhelést jelent amúgy is szerény költségvetésünknek.

Kérjük, akinek módjában áll, támogassa a kobzott családot.
Bankszámlaszámunk: OTP 11710002-20083777

Külföldről történő utaláshoz:
IBAN: HU62 1171 0002 2008 3777 0000 0000
SWIFT (BIC): OTPV-HU-HB
OTP Bank / Budapest, 1102 Kőrösi Csoma sétány 6.
PayPal és online bankkártyás utalási lehetőség weboldalunkon a jobb oldalon középtájt.

A megjegyzésbe kérjük írjátok be, hogy: "Íjász család"

A gazdikereső státuszba kerülő kutyák akár virtuális örökbefogadással is támogathatóak!


Megosztom a Facebookon
 
     

Kapcsolódó cikkek:
További cikkek a témában