Macskamentés logo
English English Deutsch Deutsch

Gazdira váró cicákGazdira váró cicák Gazdira váró perzsa cicákGazdira váró perzsa cicák Gazdira váró maine coon cicákGazdira váró main coon cicák Közvetített cicákKözvetített cicák Elveszett/talált cicákElveszett/talált cicák Gazdira találtakGazdira találtak In memoriamIn memoriam

Tudnivalók a macskatartásrólTudnivalók a macskatartásról A hét cicájaA hét cicája MacsNaplóMacsNapló MacskanyelvMacskanyelv Történetek állatainkrólTörténetek állatainkról Hírek a gazdiktólHírek a gazdiktól FotóalbumFotóalbum LinkekLinkek

Információ önkénteseknekInformáció önkénteseknek

Mit jelent a virtuális örökbefogadás?Mit jelent a virtuális örökbefogadás?

Számlaszám és adószám

Mit adományozzak?Mit adományozzak?

Noé Támogatói KlubNoé Támogatói Klub
FőoldalFőoldal RólunkRólunk ElérhetőségeinkElérhetőségeink Hogyan segíthet?Hogyan segíthet? Örökbefogadási és leadási tudnivalókÖrökbefogadási és leadási tudnivalók TámogatóinkTámogatóink

Bemutatkozik a Noé Állatotthon perzsa és maine coon fajtamentése
2018.02.12.
2016-ban megindult fajtamentő programunkat sajnos saját tapasztalataink, tehát a valós igények hívták életre, ugyanis megszaporodtak a perzsa és maine coon fajtákkal kapcsolatos megkeresések, a korábban megszokottnál jóval több cicának kértek tőlünk segítséget. Úgy láttuk, erre a területre is elkél egy kis plusz energia. Munkába is lendültünk, és büszkén jelentjük, hogy csak 2017-ben 15 cica talált gazdára a fajtamentő program keretei között.

A perzsa és perzsa jellegű, maine coon és maine coon jellegű cicákat várólista, karanténozás és elhelyezés szempontjából is külön kezeljük, így mentésük az európai rövidszőrű cicák mentését nem befolyásolja, vagy hátráltatja.

Fajtamentéseinket a kedves Érdeklődők és Támogatóink a 06 20 540 5562 telefonszámon és a macskamentes@noeallatotthon.hu e-mail címen tudják elérni.

Az alábbiakban pedig megragadnánk az alkalmat, hogy pár szóval bemutassuk a perzsa és maine coon fajtákat.

A perzsa macska az egyik legrégibb fajta – figyelem, meglepetés következik! -, Perzsiából származik. Az 1800-as években került át Európába, majd később Amerikába. Kialakultak a fajtasztenderdek, a további tenyésztői munka eredményeképp pedig a perzsán belül is különböző fajták születtek és önállósodtak.

Tündi, teknőc-tarka perzsa nőstény cicaKülönleges megjelenése, hosszú szőre miatt az egyik legkedveltebb fajta volt az elmúlt száz évben. Felépítése zömök, általában rövidek a lábai, a farka sem túl hosszú. Feje széles, lapított, fülei távol vannak egymástól. Egy ideig próbálták minél rövidebbre venni az orrát és ennek megfelelően szelektáltak, de elég gyorsan belátták, hogy a rövid orrnál sokkal fontosabb, hogy a macska rendesen kapjon levegőt, így szerencsére ez az irányzat kikopott a tenyésztésből.

Bíbor, fekete perzsa jellegű nőstény cicaSzíne és mintázata sokféle lehet. Nyugodt természete és önállósága rendkívül kellemes társsá teszi, a gyermekkort leszámítva legtöbbjükben ott rejtőzik a szemlélődő alkat. Megfelelő gondozásuk nagyon fontos, a hosszú szőrüket nem képesek a segítségünk nélkül rendben tartani, rendszeresen fésülni kell a bundájukat. A fürdetést viszont nem szeretik és nem is szerencsés túl gyakran. A fülük és a szemük is sok esetben érzékeny, gyulladásra hajlamos, ezért erre is figyelmet kell fordítani, ha szükséges tisztítani.
Szintén a hosszú szőrük miatt szükségük van macskafűre és /vagy szőroldó paszta rendszeres adására. Különleges táplálást nem igényelnek, de előfordulnak köztük érzékeny gyomrúak, allergiára hajlamosak is.

Néhány korábbi perzsa és perzsa jellegű védencünkA maine coon Amerika nemzeti macskafajtája, ők különleges megjelenésű cicák, akiket nem véletlenül hívnak szelíd óriásoknak is. Az európai rövidszőrűnél lényegesen nagyobb termetűek, súlyuk tíz kilogrammnál is több lehet, hosszuk pedig akár az egy métert is elérheti. Méltóságteljes, nagyon nyugodt, kiegyensúlyozott állatok. A szájhagyomány szerint eredetileg a patkányok fogdosása volt a feladatuk, többek között hajókon, így kerültek Amerikába is. Nevüket Maine államról kapták.


Önkéntesünk, Anikó maine coonjai "babakorukban"


Ugyan a coon-ra is többféle magyarázat született, de leginkább a mosómedve (raccoon) hosszú, gyűrűs farkára hasonlító ékességükről kaphatták a nevet. (Nem, higgyétek el nekünk, Maine állam és a mosómedve frigye teljességgel kizárva.) Egyes leírások szerint ez a fajta nemcsak hogy vízálló bundával rendelkezik, de szereti is a vizet, erről azonban még nem alakult ki egységes álláspont, valamint tapasztalataink szerint a maine coonok is két táborra szakadtak a kérdésben. Tömött vízlepergető szőrének köszönhetően jól bírja a hideget is, sőt a hó ellen sincs kifogása. Óriási mancsai szőrrel dúsan borítottak és még a fülére is jutott egy-egy szőrpamacs. Ez a különös ismertetőjegyük, nagyon jellegzetesé teszi a megjelenésüket, a fajta „védjegye”. Színe szinte bármilyen lehet.Náluk is gondot kell fordítani a szőr ápolására, fésüléssel megelőzni a csomósodást és itt is segíteni kell a mosdáskor lenyelt szőr távozását (bármelyik irányba). A többi nagytestű fajtához hasonlóan sajnos hajlamosak a HCM-re (egy génhiba miatti öröklött szívizom megvastagodás), ami ellen szűréssel lehet védekezni. Táplálkozásukat tekintve nem térnek el az európai rövidszőrű macskától, bár kaphatók kimondottan a fajta számára előállított tápok.


Chrystal, tabby színű maine coon nőstény cica


Ennyit röviden az általunk újonnan felkarolt fajtákról. Természetesen a többi cicának is éppúgy segítünk, mint mindig, eddigi tevékenységünket nem érinti a bővülés, ugyanúgy lehet minket keresni örökbefogadások ügyében, fentiek mindössze azt jelentik, hogy még egy kis pluszt vettünk a nyakunkba, hiszen „Teher alatt nő a pálma.”

A segítségetekre pedig - mint eddig is mindenben - nagyon számítunk, és szívből köszönjük, Angyalok!

Néhány korábbi maine coon és maine coon jellegű védencünkMegosztom a Facebookon