Macskamentés logo
English English Deutsch Deutsch

Gazdira váró cicákGazdira váró cicák Gazdira váró perzsa cicákGazdira váró perzsa cicák Gazdira váró maine coon cicákGazdira váró main coon cicák Közvetített cicákKözvetített cicák Elveszett/talált cicákElveszett/talált cicák Gazdira találtakGazdira találtak In memoriamIn memoriam

Tudnivalók a macskatartásrólTudnivalók a macskatartásról A hét cicájaA hét cicája MacsNaplóMacsNapló MacskanyelvMacskanyelv Történetek állatainkrólTörténetek állatainkról Hírek a gazdiktólHírek a gazdiktól FotóalbumFotóalbum LinkekLinkek

Információ önkénteseknekInformáció önkénteseknek

Mit jelent a virtuális örökbefogadás?Mit jelent a virtuális örökbefogadás?

Számlaszám és adószám

Mit adományozzak?Mit adományozzak?

Noé Támogatói KlubNoé Támogatói Klub
FőoldalFőoldal RólunkRólunk ElérhetőségeinkElérhetőségeink Hogyan segíthet?Hogyan segíthet? Örökbefogadási és leadási tudnivalókÖrökbefogadási és leadási tudnivalók TámogatóinkTámogatóink

Mit egyen a gyerek?
2011.02.01.
Mit egyen a gyerek? …olvashatják a 80-as generáció tagjai anyu könyvespolcán a szent és sérthetetlen bibliát, minden ételek tudóját, hogy hogyan is tápláljuk a fejlődő szervezetet. Az emberekéhez hasonlóan az állatok gyomra sem vesz be akármit, ezért ha magunkhoz veszünk egy négylábút, érdemes legalább egy minimális utánajárást eszközölni, és kideríteni, mivel etethetjük, és mivel etessük őt. Az alábbi rövid írás a leendő cicatartóknak ad néhány hasznos tanácsot.

Macska nem egyenlő konyhamalac
Évekkel ezelőtt volt egy pasim. Elég komoly volt a kapcsolat, eljegyzés meg minden. Az anyukájával és az öccsével lakott egy kétszintes családi házban, és a nagy szerelem hevében odaköltöztem hozzájuk. 3 macskájuk volt, akiket természetesen házon kívül tároltak (mert a „tartottak” erre nem jó kifejezés). Első döbbenetem akkor került hangos kinyilatkoztatásra, amikor konstatáltam a spejz ajtajában, hogy a házban konkrétan nincs macskakaja. Arra a kérdésemre, miszerint mégis mit eszik a három cica odakint, a válasz egyszerű volt: maradékot. Na de nem is akármilyet. Spórolós Anyu ugyanis nem adott oda akármit a macskáknak, csak azt, ami már biztosan alkalmatlan volt emberi fogyasztásra, és lehetőség szerint legalább egy hete állt érintetlenül a hűtőben (addigra már helyes kis penésztavacskák tarkították a tetejét). Ezen kívül némi száraztápot találtam, amit ezek szerint nem tudott mivel helyettesíteni, de mint később kiderült, azt sem önszántából vásárolta. A cicák étrendje tehát némi száraztápon túl leginkább romlott főzelékekből és megbarnult felvágottvégekből állt, amin egy lelkiismeretes macskatartó már most hangosan felvisít és ütemesen veri a fejét az asztalba, miközben az ő jól tartott cicája felhúzott szemöldökkel bólogat: „bizony ez nem így működik!”
Az állateledeles cégek nem átverésből támadják a pénztárcánkat
Ahogyan a bébiételek és a diabetikus csokik is okkal kerültek a piacra, úgy a macskaeledelnek is van létjogosultsága a polcon. Márkája válogatja, de még a legolcsóbbakról is elmondható, hogy a cicák ízlésének, gyomrának és optimális tápanyagbevitelének figyelembevételével készült. Éppen ezért igyekezzünk az etetés nagyobbik részét a számukra kifejlesztett eledelekkel ellátni, és csak másodsorban válogassunk nekik vacsoránakvalót a sajátunkból. Álljon itt egy megengedő (javasolt) és egy tiltólista azokról az élelmiszerekről, amik a cicával kapcsolatban szóba jöhetnek.
Mit adjunk?
- Vizet. A cica étrendjében a megfelelő folyadékbevitel alapvető fontosságú, ezért ha azt látjuk, hogy nem iszik eleget, próbáljunk minél nagyobb nedvességtartalmú eledelt diktálni belé. Ha a cica következetesen csak a száraz tápot fogyasztja, és vízből meg konzerv eledelből csak keveset, forduljunk orvoshoz, mielőtt egy fájdalmas, aggasztó, és mindenekelőtt költséges veseprobléma alakul ki a macskánál (ez elsősorban kandúroknál kardinális kérdés).

- Tasakos vagy konzerveledelt. Cicája válogatja, melyiket fogja jobban szeretni, érdemes már az elején többfélét kipróbálni, hogy ne szokjon hozzá egy fajtához. Figyeljük meg, hogy mennek-e a halas kaják, vagy szereti-e a ragu jellegű készítményeket, így járhatunk a legjobban a kedvében. A jó étvágy pedig fontos, mivel amelyik macska eszik, annál nagy baj nem lehet. (Halkan jegyzem meg, a tévében reklámozott márkák nem feltétlenül tartoznak a professzionális kategóriába, ezért vagy hajtsunk fejet a kommersz kaják előtt, és vásároljunk nyugodtan az alsóbb polcokról is, vagy nyissuk ki jól a pénztárcánkat, mert a prémium kategória termékei legalább a háromszorosába, nem ritkán a tízszeresébe kerülnek az átlagosnak.) Egy szó mint száz, a teszkó-macskakajára még egy Akciós Béláné sem mondhat nemet.
- Szárazeledelt. Ugyanaz vonatkozik rá, mint a konzervre: figyeljük ki, mi a kedvence, és gondoskodjunk róla, hogy mindig legyen tele a tálja, ha éjszaka támad kedve ropogtatni.
- Nyers húst. A nyers hús rostjai kiválóan biztosítják a cica fogainak minél jobb kondícióban tartását amellett, hogy ébren tartja az élénkségét, játékosságát, mivel a vadászat illúzióját kelti benne.
- Nyers tojássárgáját. Csak alkalomszerűen, ha a cica elfogadja, ez ugyanis nagyban hozzájárul a bunda fényességéhez és általános kondíciójának javításához.
- Jutalomfalatot. Nem kell túlzásokba esni, de időnként jó elkápráztatni a cicát a számára készült finom falatokkal, amellett, hogy a vállalkozó kedvű, magukat szépreményű macskaidomárnak tartó gazdik is jó hasznát vehetik tanítgatás közben.

- Felvágottat. Csak frisset, mert a romlott étel senkinek sem okoz gasztronómiai gyönyört. A jutalomfalatot kiválóan helyettesíthetjük vele.
- Krémes sajtkészítményeket vagy egyéb tejtermékeket. Módjával. Hogy miért? Olvass tovább, megmondom.
Mit ne adjunk?
- Tejet. Sokan most akarják majd abbahagyni az olvasást, ne tegyék. Inkább képzeljenek el egy macskát, amint természetes közegében elkap egy madarat, véresre marcangolja, majd leöblíti egy pohár iskolatejjel, és jót büfög utána. Továbbmegyek, odamegy a tehénhez és stíröli a tőgyeit egy kis tejért. Ugye nehéz elképzelni? Tanuljuk meg, hogy a cica étrendjébe – bár elfogadja és szereti – normális esetben sosem kerülne bele a tej. Nem csupán azért, mert ragadozóról beszélünk, hanem azért is, mert nem tudják maradéktalanul feldolgozni a laktózt. Gondolkodtatok már azon, hogy a lila cicamárka miért laktózmentes cicatejet árusít? Hát ezért. A cicák többsége a tejtől – mondjuk ki – fosik. Nem lesz tőle beteg, nem fog belehalni, egyszerűen csak ember legyen a talpán, aki bírja szuflával a cica után (a szagot) takarítást napi 3 hasmenés mellett, kiváltképp ha kölyökről van szó, aki nem rutinos még az ágy-vécé távolságot illetően. Persze egyrészt kivételek mindig akadnak, másrészt, ha semmiképp sem akarunk lemondani róla, legalább hígítsuk egy kevés vízzel azt a tehéntejet… vagy adhatunk kecsketejet.
- Nyers sertéshúst. Mert veszélyes baktériumok fordulhatnak elő még a domesztosszal ledörzsölt sertéshúson is. Maradjunk a szárnyas, marha és hal repertoárnál, amikor nyers hússal kínáljuk a cicát.
- Nagyon fűszeres falatokat. Csakúgy mint a tej, az erőspista sem feltétlenül része a macska normál étrendjének.

- Semmi olyat, amit mi magunk sem ennénk meg. Természetesen ez a maradékokra vonatkozik. A macska ne kapjon megszáradt, büdös felvágottat, penészes tésztát és egyéb finomságokat, mivel, ismétlem, NEM KONYHAMALAC.
A fenti tanácsokat csak egy általános jó tanáccsal egészíteném ki: a cica étvágya mindent elárul, ezért ha nincs neki, ott baj lehet. Persze van különbség válogatós és étvágytalan cica között, de azért ezt nem olyan nehéz felismerni. Vannak olyan macskák, akik szó szerint mindent megesznek, és vannak válogatósabbak (az én cicám például az utóbbiba tartozik, mégis evett már sütésből visszamaradt olajat, szappant és testápolót is, az eredmény ugyanaz, mint a tejnél). Ha úgy látjuk, hogy gyakrabban és hígabbat kakil, esetleg egyáltalán nem kakil, derítsük ki, mi okozhatta, és álljunk le vele. Ha ennél komolyabb tüneteket produkál bármilyen étel után, forduljunk orvoshoz, mert fennállhat az ételallergia veszélye (különösen fajtatiszta állatoknál), ha pedig napok óta nem eszik, azonnal irány az orvos, ugyanis ez az esetek többségében igen komoly betegségre utal.

Ági


Megosztom a Facebookon