Macskamentés logo
English English Deutsch Deutsch

Gazdira váró cicákGazdira váró cicák Gazdira váró perzsa cicákGazdira váró perzsa cicák Gazdira váró maine coon cicákGazdira váró main coon cicák Közvetített cicákKözvetített cicák Elveszett/talált cicákElveszett/talált cicák Gazdira találtakGazdira találtak In memoriamIn memoriam

Tudnivalók a macskatartásrólTudnivalók a macskatartásról A hét cicájaA hét cicája MacsNaplóMacsNapló MacskanyelvMacskanyelv Történetek állatainkrólTörténetek állatainkról Hírek a gazdiktólHírek a gazdiktól FotóalbumFotóalbum LinkekLinkek

Információ önkénteseknekInformáció önkénteseknek

Mit jelent a virtuális örökbefogadás?Mit jelent a virtuális örökbefogadás?

Számlaszám és adószám

Mit adományozzak?Mit adományozzak?

Noé Támogatói KlubNoé Támogatói Klub
FőoldalFőoldal RólunkRólunk ElérhetőségeinkElérhetőségeink Hogyan segíthet?Hogyan segíthet? Örökbefogadási és leadási tudnivalókÖrökbefogadási és leadási tudnivalók TámogatóinkTámogatóink

A macskák agressziója
2015.02.01.

A macskák agresszivitásának sok fajtája létezik, ez a kis útmutató segíthet, hogy észrevegyük, megértsük, mi okozza, és néhány hasznos tanácsot ad, hogy hogyan kezeljük.

Értsük meg a macskák agresszivitását!

Amikor egy macska túl durván játszik, vagy hirtelen kitör, azt nem rosszindulatból teszi! A macskák soha nem ok nélkül agresszívek. Mindenekelőtt azt kell megértenünk, mi okozza a viselkedésüket, mert csak így tudjuk majd kezelni. Az agresszív viselkedés számos típusa megfigyelhető a macskáknál: játékos, félelemből és védekezésből eredő, területvédő, hierarchiából fakadó, kivetített vagy ismeretlen eredetű. Alább felsorolunk néhány gyakori példát, és tanácsokat adunk, hogyan kezeljük ezeket.

Kivetített agresszió

A kivetített agresszió általában akkor fordul elő macskáknál, amikor a támadóösztönt egy bizonyos személy vagy állat hívja elő, és ezt a macska a hozzá legközelebb eső egyeden vezeti le. Mint amikor két macska harcol egymással, és a vesztes fél a hozzá legközelebb esőt támadja meg, legyen az ember, vagy állat. Vagy még szemléletesebb példa, amikor az állatorvosi rendelőből hazatérve a macska, kiszabadulva a szállítóból megtámadhatja az első embert akit
meglát, hiszen nem tudta levezetni, feldolgozni az állatorvos okozta esetleges szenvedés, fájdalom érzését. A kivetített agressziót előhozhatja bármilyen stressz a macska közvetlen környezetéből, valami, amitől fenyegetve érzi magát, ez akár lehet egy idegen szag a gazdi ruhájáról, cipőjéről, táskájáról.

Hogyan segíthetünk:

Hagyjuk egyedül a macskát, amikor az fenyegetve, kényelmetlenül érzi magát! Bármi is váltja ki ezt a viselkedést, a legfontosabb az, hogy biztosítsunk számára nyugodt és csendes környezetet, valamint elég teret ahhoz, hogy ne érezze magát fenyegetve. Hagyjuk magára, ne mi legyünk azok, akin levezeti a haragját vagy félelmét!

Szociális vagy hierarchiából eredő agresszió

Szociális vagy hierarchiából eredő agresszió többmacskás háztartásban fordulhat elő. Amikor több macska él együtt egy csoportban, ők is társadalmi életet élnek, méghozzá egyfajta különleges hatalmi struktúrában, ahol van a falkavezér és vannak az alárendeltek. Ennek a megnyilvánulása lehet a magabiztosság fitogtatása, például a figyelemfelkeltési célú harapás, a simogatás közbeni támadás, a környezet irányítására való törekvés, úgy mint az ajtóban állva megakadályozni a lakásban való közlekedést, vagy követni a lakásban élőket, és hirtelen megtámadni a közlekedőket, vagy irányítani a többieket, legyen az másik állat vagy családtag.

Hogyan segíthetünk:

Néhány esetben, ha a macskának elég szabad és nyugodt életteret hagyunk a lakásban, ahol zavartalanul tud pihenni, aludni, és nem kell osztoznia a területén másokkal, könnyen kezelhető ez a probléma. Ha nem kell megosztania az ételét, alomtálcáját, játékait másokkal, tehát biztosítunk elegendő személyes teret, szintén segíthet elkerülni a verekedéseket. Ha úgy látjuk, éppen harcra kerülne sor, sokszor elég egy hangos szóval, hangos tettel megszakítani a kialakuló feszültséget, például ha egy játékot hangosan az ellenkező irányba dob a gazdi, amivel eltereli a harcra készülő macska figyelmét és ezzel ki is tereli a szobából. A nem agresszív viselkedés megjutalmazásával szintén csökkenthető a feszültség, így az együtt töltött idő jó tapasztalatot jelenthet mindegyik macskának. Ez hosszú távon csökkentheti és meg is szüntetheti az együttélés esetleges feszültségeit. Ha azonban hosszú időn keresztül fennáll ez a hierarchiából eredő kölcsönös agresszió, a legjobb, ha újra elkezdjük az összeszoktatási folyamatot. El kell különítenünk a két macskát pár napra egymástól, külön szobába, külön etetőtállal, külön játékokkal, külön alomtálcával és külön alvóhellyel , majd teljesen elölről újra kell kezdenünk az összeszoktatást.

Simogatás és játék közbeni agresszió

Amikor a kiscica vagy fiatal macska játék közben támad, harap, esetleg durván kezd el játszani, az gyakran a túl korai elválasztás miatt van. A túl hamar elválasztott kismacska mindig durvábban játszik, hiszen az ő életében nem adatott meg az a fontos időszak, amikor tapasztalatot gyűjthetett volna testvéreivel, hogyan is kell játszani egymással. Másrészt az újdonsült gazda, aki megengedi a kiscicának, hogy a kezével, lábával játszhasson cicajáték helyett, szintén zöld utat ad macskájának, hogy felnőtt korában is emberekre támadva, durván játsszon. Egy másik gyakori előfordulása a játék közbeni agressziónak, amikor a macska simogatás közben hirtelen rátámad az őt simogatóra, támadást lát benne és azt hiszi, valami ismeretlen ragadozó támadja meg, elfelejtve azt, ki is simogatja őt valójában. Ez a fajta viselkedés azt jelzi a gazdának, hogy a macskának eltérő a tűrőképessége, kevésbé viseli el a simogatást, becézgetést, mint átlag fajtatársai.

Hogyan segíthetünk:

A gazda feladata, hogy a simogatás idejét mindig egy kicsivel hosszabbra nyújtsa, fokozottan figyelve a macska testbeszédére. Azonnal abba kell hagyni a simogatást, amikor látható hogy a macskának ez kényelmetlenné válik és nem szeretné tovább tűrni. Ezzel a macska toleranciája folyamatosan növelhető. A hátracsapott fülek, kitágult pupillák, felborzolt farok, egyre feszesebbé váló test mind mind azt jelzi a cica gazdájának, hogy a macska kezdi elveszíteni a türelmét. A simogatás időtartama fokozatosan hosszabbodhat, egészen addig, amíg a macska elfogadja és kényelmes neki. Rengeteget segít, ha megdicsérjük és megjutalmazzuk a cica nem agresszív viselkedését. De ne felejtsük el a legfontosabbat: egyáltalán nem minden macskából válik ölben üldögélős cica!! Bármennyire is szeretnénk ezt, fogadjuk el, hogy mindegyik cica külön egyéniség, hiszen épp a személyiségükért szeretjük ennyire őket!

Úrrá lenni a macska durva játékán nem is olyan nehéz feladat. A gazdának alternatívát kell keresnie ahelyett, hogy a cica az ő kezével, lábával birkózzon és játsszon. Helyettesíteni lehet ezt cicajátékkal, ami segít elterelni a macska figyelmét az emberre irányított agresszióról. A legjobb kezdet a padlón húzni egy játékot, elterelni a figyelmet az ember végtagjairól, hogy inkább a földön húzott játékot vadássza le a macska. Szintén nagyon jó megoldás egy plüssjáték, ami nagyjából akkora, mint a macska. Ez kiválthatja a gazda kezével birkózást és a durva játékot, mert ezen le tudja vezetni a macska az agresszióját anélkül, hogy össze-vissza karmolná a gazdáját. Egy nagyméretű plüssállat tökéletes arra, hogy a macska birkózzon vele, átölelje és a hátsó lábaival karmolássza.

Hatalmi törekvések

Ebben az esetben úgy tűnhet, a macska a főnök a házban, megfélemlítve ezzel a többi lakót, legyen az másik állat vagy akár családtag. Ilyenkor a macska úgy dönt, hogy mindenki más az ő alárendeltje, semmiféle tiszteletet nem mutat gazdája iránt, sőt akár a gazdi ellen is fordulhat agressziójával, ha éppen megfélemlítve érzi magát, vagy úgy érzi megkérdőjelezték fölérendelt szerepét.

Hogyan segíthetünk:

A gazdának ugyanúgy kell viselkednie, mint a macskák falkavezérének, az alfának, és fel lehet használni néhány macskáktól ellopott trükköt is! A morgás (a teljesen univerzális hangadás) azt jelzi: "Vigyázz! Mérges vagyok!" A sziszegés szintén egy parancsoló hang, és a macska pontosan tudja, mit is jelent, azonnal hátrálni fog. Mivel a macskák hozzá vannak szokva az emberi viselkedéshez, emberi hangokhoz, ezek a viselkedési módok, hangok nagyon meg fogják őket lepni. Szintén előnyös lehet a testmagasságot kihasználni, ha a macska valami rosszat csinál miközben a gazdi ül. Ha feláll és a fenti hangok valamelyikét hallatja,egész biztos, hogy felkelti a macska figyelmét.

Betegségek

Néhány esetben az agresszió a betegség jele lehet, egy jelzés, hogy a macskának fájdalmai vannak, ami agresszívvé teszi őt. Főleg akkor lehet szó erről, ha az agresszív viselkedés teljesen hirtelen, váratlanul fordul elő!

Hogyan segíthetünk:

Ha bármilyen kétséged van, miért agresszív a macskád, azonnal keress állatorvosi segítséget!

A stressz csökkentésének módjai

A macskák nagyon szeretik a napirendet, és számukra a legnagyobb kényelmet a nyugodt, kiszámítható környezet jelenti. Ezért az etetés, a játék, az alvásidő folyamatos betartása segít nyugodtabb életet biztosítani nekik.

Biztosítsunk cicának elegendő búvóhelyet: lehet ez szék mögött, ágy alatt, játékalagút vagy sátor, de akár egy papírdoboz is megteszi. Mivel a macskák gyakran jobban érzik magukat magasabb helyeken mint a földön, biztosítsunk nekik mászóalkalmatosságokat, lehet ez macskabútor, polcok és ablakpárkány is. Nagyszerű személyes teret biztosít, és szeretik is a függöny mögött bujkálást miközben az ablakon át leskelődnek.

Az elegendő idő a játékra nagyon fontos ahhoz, hogy a macskák levezessék felesleges energiáikat. A játékidő legalább 10-15 perces legyen, és a nap adott szakában kerüljön rá sor, így a legjobb a cicának. A játék helye nagyban függ a macska egyéniségétől, ha szeret a központban lenni úgy a legjobb hely a nappali, ahol sok időt töltenek a családtagok, ha viszont félénk,szerencsésebb a játékra a lakás egy csendes helysége. A macskák megunhatják a játékaikat, így a legjobb megoldás cserélgetni őket, akár hetente. A bújócskát is nagyon szeretik, különösen nagy öröm számukra az eldugott játékok felfedezése. Játék közben mindig vegyük figyelembe a cica személyiségét, hogy mit szeret leginkább, és így válasszunk neki játékot. Amikor a játékidőnek vége, pakoljuk el az interaktív kellékeket, így biztosítva hogy a cica ne unja meg egyhamar.

Egy másik mód a macskák agressziójának csökkentésére a Feliway párologtató, melynek használatával a lakás bizonyos pontjain nyugodt és pihenésre alkalmas helyeket teremthetsz.

További információt a www.feliway.co.uk honlapon találhatsz. (Magyarországon is beszerezhető!)

A Bach-féle virágterápia is segíthet a macska agressziójának kezelésében, amennyiben a cica elmúlt már 6 hónapos. A gesztenyefa-rügy, bükkfa, valamint a vörösfenyő-bohócvirág (Mimulus) keveréke jól jöhet a félelem és a stressz kezelésében. A Bach-virágterápiának semmiféle mellékhatása nincsen.

A siker alapvető feltétele a macskák agressziójának kezelésében, amit nem lehet elégszer hangsúlyozni: az ivartalanítás!!! Ez alapvető feltétele a nyugodt együttélésnek, az ivaros lét az agresszivitás egyik legfőbb okozója! - (A szerk.)

Az agresszió kitörésének megakadályozása

Soha ne kiabáljunk! A macskák fokozottan érzékenyek a hangokra, különösen a kiabálásra, mely inkább hisztériára emlékezteti őket, mintsem parancsra. A parancsok akkor a leghatékonyabbak amikor egyetlen szót használ a gazda, mert azt a macska nagyon gyorsan megtanulja, úgymint a NEM és az ELÉG.

A tapsolás nagyon jó eszköz arra, hogy elterelje a macska figyelmét agresszív viselkedés közben. De csak és kizárólag fegyelmezésre szabad használni, különben összezavarja a macskát. A fegyelmezés különböző formáinak mindig azonnal kell történnie, az adott pillanatban, és csak a helytelen viselkedés megakadályozására kell, hogy szolgáljon. A gazdának a fegyelmezés után figyelmen kívül kell hagynia a macskát és nem foglalkozni vele egy ideig. Soha nem szabad megdicsérni a macskát, amikor abbahagyta, különben ismét csak összezavarodik.

Soha ne használjunk bántalmazást büntetésként! Ez egyáltalán nem segít csökkenteni az agresszivitást, viszont a macska félni fog a gazditól, ami még több agressziót szül!

A karmolásból, esetleg harapásból származó sebeket mindig megfelelően el kell látni, és keressük fel az orvost, amennyiben szükséges.

Forrás: www.catchat.org


Megosztom a Facebookon