Macskamentés logo
English English Deutsch Deutsch

Gazdira váró cicákGazdira váró cicák Gazdira váró perzsa cicákGazdira váró perzsa cicák Gazdira váró maine coon cicákGazdira váró main coon cicák Közvetített cicákKözvetített cicák Elveszett/talált cicákElveszett/talált cicák Gazdira találtakGazdira találtak In memoriamIn memoriam

Tudnivalók a macskatartásrólTudnivalók a macskatartásról A hét cicájaA hét cicája MacsNaplóMacsNapló MacskanyelvMacskanyelv Történetek állatainkrólTörténetek állatainkról Hírek a gazdiktólHírek a gazdiktól FotóalbumFotóalbum LinkekLinkek

Információ önkénteseknekInformáció önkénteseknek

Mit jelent a virtuális örökbefogadás?Mit jelent a virtuális örökbefogadás?

Számlaszám és adószám

Mit adományozzak?Mit adományozzak?

Noé Támogatói KlubNoé Támogatói Klub
FőoldalFőoldal RólunkRólunk ElérhetőségeinkElérhetőségeink Hogyan segíthet?Hogyan segíthet? Örökbefogadási és leadási tudnivalókÖrökbefogadási és leadási tudnivalók TámogatóinkTámogatóink

CSAK VELETEK SIKERÜLHET!
2013.05.02.
20 éve dolgozunk az állatokért, a rászorulókért, a bajban lévőkért. A 20 év alatt túl vagyunk 10.000 örökbeadáson és megszámlálhatatlan mentésen. Sok ezer kutya, cica megfordult itt nálunk, de tudjátok Nomen est omen – nem lennénk igazi NOÉ, ha behunynánk a szemünket az egyéb állatok bajai előtt. És nem lennénk igazi állat és természetvédők, ha elfordítanánk a fejünket az állatbarát emberek bajai előtt. Ez a szemlélet viszi előre a NOÉ Állatotthon Alapítványt immár 20 éve.

Jelenleg 6 hektáron, több mint 1.000 állatról gondoskodunk. 2012-ben 1.200 állatot mentettünk, természetesen hozzánk méltóan nem csupán kutyákat és cicákat. Kerültek hozzánk magukra hagyott baromfik, utcára csapott kecske, tönkrement vándorcirkusz beteg lámája, helyhiány miatt új otthont kereső aranysakál, félszemére vak és műtétre szoruló sérvvel érkező és „azóta is csak a baj van vele” ló, és az egyik legnagyobb projekt, Linda a galléros pávián beköltözése. Felsorolni sem lehetséges, hogy mennyi és kiféle, miféle jószággal lettünk gazdagabbak.

De nem csupán befelé jöttek a védencek, hiszen a legfőbb célunk, hogy a kedvtelésből tartott állatoknak – kutyáknak, cicáknak és nyusziknak – új otthon, felelős, életük végéig róluk gondoskodó gazdit találjunk, illetve, hogy a bekerülő vadállatokat, amennyiben az biztonságosan lehetséges, repatriáljuk, így biztosítva helyet és kapacitást az újonnan érkezőknek. Büszkén mondhatjuk, hogy 2012-ben több mint 1.000 állatunknak találtunk új otthont, vagy tudtuk szabadon engedni.

Úgy gondoljuk, ezek a számok nem szorulnak komoly magyarázatra, egy valamit mégis kiemelnénk, ami igen csak meghatározó, pontosabban korlátozó tényező az életünkben. Rengeteg segítségkérés érkezik, melyeknek sajnos nem tudunk mind eleget tenni. Várólista van mind a kutyáknál, mind a cicáknál és az egyéb állatok esetében is folyamatosan mérlegelnünk kell a lehetőségeinket. Amikor döntünk egy állat befogadásáról nem csupán a helyhiánnyal kell megküzdenünk, bár igaz, hogy az első akadály mindig ez, hanem figyelembe kell vennünk, hogy nem jelent-e veszélyt a már nálunk élőkre, vagy fordítva, hogy a tartásához, a gondozásához rendelkezünk-e elég hellyel, felkészültséggel, szaktudással, anagi erőforrással. Mérlegelnünk kell, hogy a tartási költségein túl, az esetleges egészségügyi problémáival mind fizikailag, mind anyagilag meg tudunk-e küzdeni.
De ha egy állat sérült, balesetet szenvedett, vagy közvetlen életveszélyben van, akkor sokszor a józan észt magunk mögött hagyva, nem habozunk, azonnal cselekszünk. Így fordulhatott elő, hogy 2012-ben minden második befogadott állat sérült, beteg, orvosi ellátásra szorult. Több mint 650 ilyen védenc került a gondozásunkba, ez azt jelenti, hogy átlagosan napi 2 kezelésre, műtétre szoruló. Ez a tendencia 2013-ban töretlenül folytatódott. Az eddig bekerült kb. 300 állat szinte mindegyike beteg, vagy sérült.
Tetézve ezt azzal, hogy soha nem látott mennyiségben jönnek vissza korábban örökbeadott védenceink, mert a gazdájuk meghalt, mert a bank elvitte az otthonukat, mert a gazdák külföldre költöznek egy új, jobb élet reményében, mert a kölyökként elvitt kutyát elfelejtették nevelni és nem akarnak bajlódni egy neveletlen növendékkel … tovább is van, mondjuk még?
És mindeközben tudjuk, látjuk, hogy a „sima” kóbor állatok száma is ugrásszerűen megnőtt, hogy millió helyen a háznál lévő állatokról sem tudnak, vagy nem akarnak rendesen gondoskodni, a helyzet mostanra egész Magyarországon kritikussá vált.

Túl vagyunk jó néhány halaszthatatlan fejlesztésen, új legelőt és az új legelőn új beállót kapott ménesünk, papagájaink, díszmadaraink téli elszállásolása nem volt megoldott, most kaptak egy fűthető voliert, így a hideg időben is velünk maradhatnak, és nem kell őket évente 2 költözéssel és szoktatással sokkolni. Linda a pávián és Bruce az aranysakál is minden igényüket kielégítő kifutóba költözhettek. Támogatóink segítségével az Állatotthonhoz vezető út egy része elkészült, a belső utat mi magunk saját kézzel, saját erőforrásból csináltuk. Elkészült 2 vadonat új kennel sor, ezzel további kutyás férőhelyek létesültek – nem kell mondanunk, hogy 1 napig nem álltak üresen az új kennelek.A NOÉ Állatotthon Alapítvány civil szervezetként küzd és tesz a saját keretein és lehetőségein belül. Állami, önkormányzati normatív támogatásban továbbra sem részesülünk, kereskedelmi tevékenységet nem folytatunk. Soha semmiért nem kértünk, nem kérünk és a jövőben sem fogunk pénzt, kötelező adományát vagy bármi ilyesmit kérni. Ingyenes az állatok befogadása és az örökbefogadás is, pedig minden védencünket oltjuk, ivartalanítjuk és chippel is ellátjuk. Fizetjük a műtéteiket, a kezelésüket, a gyógyszereiket. Ha kell speciális kifutókat, kenneleket építünk nekik, egyedi étrendet biztosítunk. Ingyenes oktatásit folytatunk, oktatási csoportunk kijár iskolákba, óvodákba és az Állatotthonban is rendszeresen fogadjuk a látogató csoportokat, megismertetve velük az állatainkat és a felelős állattartást, az állatokkal, a környezettel, a természettel való együttélés fontosságát. Szükség esetén megyünk, ha baj van árvizekhez, belvizekhez, bármilyen természeti, vagy ipari katasztrófákhoz.

A 6 hektáros állatotthon, az 1.000 állat fenntartása, ellátása éves szinten kb. 140 millió forint. Ebben az összegben a nagyberuházások, fejlesztések nincsenek benne. Pedig tudjuk, hogy szükséges és halaszthatatlan további, új kutyakennelek építése, a rengeteg bajbajutott állat legalább töredékének befogadására, a tavaly nyáron rajtunk is végigsöpört szopornyica járvány teljesen világossá tette, hogy egy új, modern karantén megépülése nem várathat tovább. A külső macskakifutók közül a másodikban is szükséges egy fűthető faház telepítése, hiszen a nálunk telelő cicák biztonságos és kényelmes elhelyezése csak így megoldható. A rengeteg gazdasági állat és szabadon nem engedhető vadállat miatt a gazdasági és vadrészlegünket is bővítenünk kell, hogy csak a legfontosabbakat említsük. Természetesen a fejlesztések, az állagmegóvások és a karbantartások nagy részét mi magunk végezzük, saját kétkezi munkával, önkénteseink segítségével, de az anyagokat és a szaktudást feltétlenül igénylő feladatokat nekünk is meg kell venni, ki kell fizetni.Hogyan lehetséges mégis, hogy a NOÉ Állatotthon Alapítvány működik, hogy talpon vagyunk, hogy fejlődünk és, hogy évről évre egyre több állatnak tudunk segítséget nyújtani, egyre több bajba jutottnak vagyunk végleges, vagy átmeneti otthona? Veletek Angyalok, Veletek, akik támogattok miket önkéntes munkával, tárgyi- vagy pénzadománnyal, illetve nekünk ajánljátok fel személyi jövedelemadótok 1%-át.

Hamarosan itt az adóbevallási időszak vége, kérünk Titeket, ne feledkezzetek meg a bevallás mellett a falajánló nyilatkozatot is kitölteni és elküldeni az adóhatóságnak. Személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlására vonatkozó rendelkező nyilatkozatát minden adózó 2013. május 21-ig juttathatja el, az alábbi lehetőségek valamelyikén:

1. A rendelkező nyilatkozatot elhelyezi az adóhatóságnak megcímzett borítékba, és - személyesen vagy postai úton, eljuttatja (2013. május 21-ig) az adóhatóságnak.
Letölthető rendelkező nyilatkozat: http://noeallatotthon.hu/csoda/download/rendelkezo_nyilatkozat.pdf

2. A személyi jövedelemadó-bevallás nyomtatványgarnitúra a részét képező „perforált” íven nyilatkozik az adóbevallás részeként (melyet majd az adóhatóság választ le a perforálás mentén).

3. Ha a munkáltató nyújtja be az adóbevallást, akkor a munkavállaló a lezáráson átnyúlóan aláírt és adószámával ellátott postai borítékban juttatja el a munkáltatóhoz, legkésőbb 2013. május 9-ig.

4. Elektronikus úton benyújtott személyi jövedelemadó-bevallás esetén, elektronikus űrlapján (a 1153-as számú nyomtatványon és az ahhoz kapcsolódó, EGYSZA nevű rendelkező nyilatkozaton)
kedvezményezettként jelölje meg a NOÉ Állatotthon Alapítványt, melynek adószáma:
18169696-1-42.

Megdöbbentő, de még mindig az adózók nagy része nem rendelkezik a személyi jövedelemadója 1 %-ról. A fel nem ajánlott pénzek, és bizony nagyon sok milliárdról beszélünk, befolyik a „nagy közösbe” és soha többet senki nem tudja mi lett a sorsa, ahelyett, hogy a támogatható civil szervezetek valamelyikét segítené. Ezért arra kérünk mindenkit, szánjon rá néhány percet az életéből és éljen ezzel a lehetőséggel, és óvatosan, nem bántóan erre kérje meg a környezetében adózókat is. Tudjuk, egyenként ezek apró összegeknek tűnnek, de nekünk ez jelenti a túlélést, a védenceinknek és a jövőbeni rászorulóknak sokszor az egyetlen és utolsó lehetőséget.

Sokszor halljuk, mi nagyok vagyunk. Igen, valóban az elmúlt 20 év alatt sok mindent sikerült elérnünk, rengeteg áldozat és küzdelem árán, de lehetünk akár a legnagyobbak is, akkor is a jövőnket Ti jelentitek, a Ti sok apró és nekünk mégis hatalmas segítségetek! Köszönjük Angyalok, hogy támogattok minket, hisz tudjátok,

CSAK VELETEK SIKERÜLHET!Megosztom a Facebookon