Macskamentés logo
English English Deutsch Deutsch

Gazdira váró cicákGazdira váró cicák Gazdira váró perzsa cicákGazdira váró perzsa cicák Gazdira váró maine coon cicákGazdira váró main coon cicák Közvetített cicákKözvetített cicák Elveszett/talált cicákElveszett/talált cicák Gazdira találtakGazdira találtak In memoriamIn memoriam

Tudnivalók a macskatartásrólTudnivalók a macskatartásról A hét cicájaA hét cicája MacsNaplóMacsNapló MacskanyelvMacskanyelv Történetek állatainkrólTörténetek állatainkról Hírek a gazdiktólHírek a gazdiktól FotóalbumFotóalbum LinkekLinkek

Információ önkénteseknekInformáció önkénteseknek

Mit jelent a virtuális örökbefogadás?Mit jelent a virtuális örökbefogadás?

Számlaszám és adószám

Mit adományozzak?Mit adományozzak?

Noé Támogatói KlubNoé Támogatói Klub
FőoldalFőoldal RólunkRólunk ElérhetőségeinkElérhetőségeink Hogyan segíthet?Hogyan segíthet? Örökbefogadási és leadási tudnivalókÖrökbefogadási és leadási tudnivalók TámogatóinkTámogatóink

Ivartalaníts!
2012.08.12.
Első és legfontosabb dolog: a macskák átlagosan 5 hónapos koruk környékén válnak ivaréretté! Az ivartalanításra a lehető legkorábbi időpontban kell sort keríteni, melyet állatorvosunkkal egyeztessünk le, de mindenképpen IVARÉRETTSÉG ELŐTT! Ha ivarérettség előtt történik meg az ivartalanítás, csökkenthető a halálos betegségek: a FeLV és FIV esélye! Nőstény macskánknál 90%-al csökkenthető a tejmirigy rák valószínűsége, a méh gennykórja. Kandúroknál az ivarérettség előtti ivartalanítás megelőzi az párzási időszakra jellemző agressziót, agresszív területvédő viselkedést, valamint a szúrós szagú vizeletet, mellyel az ivaros kandúrok megjelölik területüket! Mindegy, hogy lakásban tartott vagy kijárós cicád van, az ivartalanítás mindkét esetben életmentő lehet!

Verekedésből adódó tályog:Lakásban tartott cicáknál a békés együttélés legalapvetőbb záloga. A nem ivartalanított kandúr területeit jelölni kezdi a lakás különböző pontjain, mely szúrós szagát szinte lehetetlen eltüntetni. A nőstény macskák a párzási időszakot hangos panaszos nyávogással jelzi gazdájának és a külvilágnak, mely évente többször, több napig eltarthat. Lakásban tartott macskák ivartalanítás után nyugodtabbá, békésebbé válnak, mentesülnek a párzási időszak stresszétől amivel együtt élni lehetetlen. Ha időben ivartalanítjuk cicánkat, hosszabb és egészségesebb életet biztosítunk neki, nyugodtabb életet és kevesebb gondot magunknak!

Kijárós cicáknál a fenti tünetek mellett még több veszélynek tesszük ki nem ivartalanított cicánkat, halálos veszélynek! Az ivaros kandúrok szeretnek kóborolni, így megnő az esélye az autó általi gázolásnak veszélye, a többi kandúrral való verekedés után nemcsak sebek, hanem a nyállal és vérrel terjedő halálos betegségek áldozata lehet: leggyakoribbak a leukózis és a macska AIDS veszélye! A leukózisra ugyan van védőoltás, a macska AIDS azonban a mai napig menthetetlen, halálos betegség cicánknak! És gondolkodjunk el: ivaros, kijárós nőstény cicánk apró kiscicáival mit fogunk csinálni, ha nincs félévente minimum öt kiscicára vágyó ismerősünk, vagy ha felhívjuk az összes állatmenhelyet, ahol teltház van vagy várólista?

AIDS-es cica:Kidobjuk egy zacskóban a legközelebbi kukába? Megfojtjuk őket? Esetleg a falhoz csapkodjuk a kis, kedves szőrős csöppségeket? Ez nem rémisztgetés, ez a legtöbb Magyarországon feleslegesen megszületett kismacska sorsa. És mit fogunk csinálni a tejet termelő anyukával, aki begyulladt mellbimbókkal várja haza a kicsinyeit? Mindezeken, és az ivartalanítás hiánya okozta állatorvosi költségeken el sem kell gondolkodnunk, ha ivartalanítjuk kijárós cicánkat!

Kidobott, elázott kiscicák:Aki igazán szereti házi kedvencét, az ivartalanítja, és nem teszi ki ezeknek a szenvedéseknek!

A leggyakoribb alaptalan tévhit az ivartalanítás ellen a húgykövesség emlegetése, melyet gyakran az igazán hatásos "állatorvosilag alátámasztott" jelzővel együtt használnak az ivartalanítás ellenzői. Az igazság az, hogy éppen az az állatorvosilag bizonyított tény, hogy az ivartalanítás NEM OKOZ HÚGYKÖVESSÉGET! Az alsó húgyúti betegséget, a húgyúti kristályok kialakulását és elzáródást ugyanis teljes mértékben takarmányozási és vízfogyasztási szokások okozzák, kizárólag a stressz, a táplálék nem megfelelő összetétele és a genetika az alsó húgyúti betegségek okozója. A húgyúti elzáródást okozó kristályok leggyakrabban fiatal, ivaros nőstényekben fordul elő! Aki tehát ezért nem viszi kandúr macskáját ivartalanítani, az csak kifogásokat keres. Számtalan állatorvosi vizsgálat és statisztika bizonyítja ezt, a műtétnek nincs köze a húgyutak összeszűkülésének, azonban a nem megfelelő tápnak, a kevés vízfogyasztásnak annál inkább.

Mindegy, hogy kijárós cicánk nőstény vagy kandúr, egy kijárós, nem ivartalanított nőstény és egy ugyanilyen ivaros kandúr násza, tehát évente három alom és 12 kiscica, valamint az ő nem ivartalanított utódaik esetén:
1 év alatt: 12
2 év alatt: 144
3 év alatt: 1728
4 év alatt: 20.736 macska életéért felelünk!

Képekkel:Rendben, ha egy kijárós cicánk van csak, akit nem ivartalanítottunk, akkor 4 év alatt csak 10.368 darab kiscica élete múlik rajtunk! Ezeknek persze az utcán nevelkedett, oltatlan kiscicáknak töredéke éli meg a felnőttkort, általában autó általi gázolás lesz a vesztük vagy az egymástól elkapott halálos betegségekbe halnak bele. Megér több mint harmincháromezer kiscica élete egyetlen ivartalanítás árát? Ha nem ivartalanított kijárós cicánk van és meglátunk egy koszos, félszemű árva kiscicát, vajon eszünkbe jut az, hogy lehet, hogy a mi cicánk leszármazottja??

Macskanhátha miatt kialakult szemfertőzés, kidobott kiscicánál:Megvakult kiscica macskanátha miatt:Íme a leggyakoribb okok, amiért az emberek nem viszik el ivartalanítani saját macskájukat:

„De olyan aranyosak a kiscicák, babázni akartam”

"Ha maga nem fogadja be akkor majd a kutyák széttépik. - Nem az én felelősségem." - Ezt mondta nekünk egészen pontosan egy, a menhely kapujában fenyegetőző hölgy, aki a miért nem ivartalanítja a macskáját kérdésünkre így válaszolt: "olyan jó buli volt ez a sok kiscica". Vajon ezt mondják az utcán talált vak, beteg kiscica láttán is: de aranyos, csináljunk ilyet még hármat?

Kidobott kiscicák (mind meghaltak)„Én sem örülnék, ha levágnák a sajátomat” és „Legalább egyszer tapasztalják meg, amit kell”

Abba vajon belegondoltak már, hogy ami az embernek élvezet, az a macskáknak kényszeres ösztön? A nőstény macska párzás közben a fájdalomtól nyávog olyan keservesen!!! A hímek ivarszerve ugyanis tüskés! A párzási időszakban aki látott már egy kétségbeesetten nyávogó, agresszív macskát, az láthatja hogy ez szenvedés nekik! Nem öröm! Testileg és lelkileg is megviseli őket az ivarzás, betegségeket okoz!

„Annyira szeretem és nem akarom műtétnek kitenni”

Egy pár perces műtét és pár órás lábadozás helyett egy egész életen át tartó veszélynek jobb kitenni? Egy kisebb műtét nemcsak a párzási időszak veszélyeitől védi meg kedvencünket, hanem megkímél minket a párzási időszakban szerzett orvosi, gyógykezelési számláktól is! A halálos betegségek többsége is megelőzhető ivartalanítással!

Kidobott mama és kölykei:

"Túl drága az ivartalanítás, és ez amúgy is csak egy macska"

És itt visszatérhetünk a felelős állattartás álomvilágára is. A felelős állattartás azt is jelenti, hogy bármilyen cuki ez a kiscica, a cuki kiscicából ivaros nagycica lesz, akinek azzal tudjuk megvédeni és a lehető legbiztonságosabbá tenni az életét, ha ivartalanítjuk! Ha örökbe fogadunk egy cicát, gondoljunk arra hogy az ivartalanítás árát egész életében csak egyszer kell kifizetnünk, megengedhetjük ezt magunknak? Ér annyit a cicánk élete, hogy életében egyszer ennyit ráköltsünk? Bármilyen aranyos egy kiscica, csak akkor fogadjuk örökbe, ha ki tudjuk fizetni a vele járó költségeket, úgy mint az ivartalanítás költségét is! Ez jelenti a felelős állattartást!

Nekünk és a hozzánk hasonló állatvédő, állatszerető embereknek azzal tudsz legjobban segíteni, ha Te is ivartalanítod a macskád! Ha a környezetedben terjeszted az ivartalanítás fontosságát, ha a baráti körödben csak egy gazda ivartalanítja kijárós cicáját, azzal már évente 12 cicát menthetsz meg! 4 év alatt 10.368 kiscicának adhatsz esélyt, akiket mi és a többi menhely országosan befogadhat, hiszen ennyivel több hely szabadul fel!Jól hangzik, ugye?

És mindez csak egy szó: IVARTALANÍTÁS. Segíts nekünk! Így mi is tudunk segíteni azoknak a segítségre szoruló állatoknak, akiket azért tudunk befogadni, mert Te tőlünk fogadtál örökbe egy cicát! A Te segítségeddel mi is több cicát tudunk menteni! Az egyetlen kiút, hogy kevesebb kidobott, megölt, megkínzott cicát találjunk Magyarországon, az az ivartalanítás. Mi segítünk, ha segítesz!

Ivartalaníts!


Megosztom a Facebookon