Macskamentés logo
English English Deutsch Deutsch

Gazdira váró cicákGazdira váró cicák Gazdira váró perzsa cicákGazdira váró perzsa cicák Gazdira váró maine coon cicákGazdira váró main coon cicák Közvetített cicákKözvetített cicák Elveszett/talált cicákElveszett/talált cicák Gazdira találtakGazdira találtak In memoriamIn memoriam

Tudnivalók a macskatartásrólTudnivalók a macskatartásról A hét cicájaA hét cicája MacsNaplóMacsNapló MacskanyelvMacskanyelv Történetek állatainkrólTörténetek állatainkról Hírek a gazdiktólHírek a gazdiktól FotóalbumFotóalbum LinkekLinkek

Információ önkénteseknekInformáció önkénteseknek

Mit jelent a virtuális örökbefogadás?Mit jelent a virtuális örökbefogadás?

Számlaszám és adószám

Mit adományozzak?Mit adományozzak?

Noé Támogatói KlubNoé Támogatói Klub
FőoldalFőoldal RólunkRólunk ElérhetőségeinkElérhetőségeink Hogyan segíthet?Hogyan segíthet? Örökbefogadási és leadási tudnivalókÖrökbefogadási és leadási tudnivalók TámogatóinkTámogatóink

Betegségek
2010.09.05.
Macska AIDS, a macska immunhiányos betegsége

Az egész világon elterjedt, idült lefolyású, az immunrendszer szövetei, és a vérképzőszervek, melyek a szervezet védettségéért és a vérsejtek képzéséért felelősek, károsításával, az ellenálló képesség jelentős csökkenésével járó gyakori, verszélyes macskabetegség.

A betegséget a macska immunhiány vírusa (FIV) okozza, a köznyelvben macska AIDS-nek is hívják, mert sok szempontból hasonlít az emberi AIDS-hez. Ezt a betegséget is retro vírus okozza, de a kórokozó kizárólag macskafélékre veszélyes, embert vagy más állatfajokat nem fertőz meg. A vírus a fertőzött állatok váladékaival, nyállal, vérrel, esetleg tejjel terjed, átjuthat a magzatokba is. A terjedésben a macskák közvetlen érintkezésének, verekedésnek van döntő jelentősége. A vírus iránt minden korú állat fogékony, a betegség lappangási ideje hosszú, akár 4-6 év is lehet, ezért jellemző tünetei az idősebb macskákban mutatkoznak. Leggyakrabban a kijáró, verekedő kandúrok fertőződnek.

A lappangási idő 2-3 hét. A vírus először a torok nyirokszöveteiben, a mandulákban és a környéki nyirokcsomókban szaporodik el. Ezt követően vírus az érpályákba tör, viraemia alakul ki, melynek tünetei jellegtelenek. Láz, levertség, étvágytalanság, a nyirokcsomók duzzanata észlelhetők. Ez az ún. első fázis. A rossz immunológiai állapotban lévő, legyengült egyedek már ebben a korai stádiumban is elpusztulhatnak. A későbbiekben egy hosszú, hónapokig, vagy akár évekig tartó tünetmentes időszak következik. A következő fázisban egyre gyakoribb másodlagos fertőzések tüneteit tapasztalhatjuk (gyakori orrfolyás, hasmenés, kötőhártya gyulladás, stb). A végső, ún. AIDS stádiumban a gyakori, nehezen javuló másodlagos fertőzések mellett étvágytalanság, lesoványodás, vérfogyottság láthatók.

A klinikai tünetekben megnyilvánuló betegség gyógykezelése reménytelen. Az immunrendszer támogatásával, állandó roborálással csupán az állat élete hosszabbítható meg. A kezelés tüneti, valamint a szövődmények megelőzését szolgálja.
A beteg macskák folyamatosan ürítik a vírust, ezzel fertőzve meg újabb és újabb egyedeket, a beteg állatok elkülönítve, zártan tartandók! A háztartásba újabb állat befogadása nem ajánlott, ha mégis ezt tesszük, az új egyed fertőződésének kockázata igen magas. Új állat befogadása csak 2-3 hónappal a beteg halála után ajánlott.

A betegség megelőzésére nem létezik megfelelő védőoltás.

Feline infectious peritonitis (FIP), azaz macskák fertőző hashártyagyulladása a macskák egyik halálos, gyógyíthatatlan betegsége. Egyesek szerint a Feline Infectious Peritonitis Virus (FIPV) okozza, ami a Feline Enteric Coronavirus (FECV/FeCoV) egyik mutációja. Noha úgy tűnik, hogy van kapcsolat a FIP és a FeCV között, az ok-okozati összefüggés még nem bizonyított. Egyelőre annyi ismert, hogy a FeCV és a FIP két, hasonló vírus, melyek közül az utóbbi okoz halálos betegséget, az előbbi legfeljebb egy hasmenést. Bár a hozzáértők között nincs egyetértés a FIP és a FeCV közti kapcsolatot illetően, a legelterjedtebb elmélet szerint a FeCV mutál FIPV-vé. A mutáció kiváltó oka ismeretlen. A mutált vírus képes egyes fehérvérsejtekbe, a makrofágokba történő behatolásra és szaporodásra. Az immunrendszer válasza intenzív gyulladás. A betegség általában halálos.

Bár a vírus javarészt macskákban található, más macskaféléket is fertőz, különösen pumákat, hiúzt, oroszlánt és gepárdot.

Nem macskafélékben, például kutyában és emberben a vírus működésképtelen, de közvetítőként szolgálhatnak a fertőzésben (ürülék, cipőtalp).

Macska panleukopenia (fertőző gyomor- és bélgyulladás)
Nagyon gyakori fertőző betegség, amit a macskákat megbetegítő parvovírus okoz (nem azonos a kutya parvovírussal). A fertőzés a macskák egymással történő érintkezésével, valamint ragályfogó tárgyak útján terjed.
A vírus rendkívül ellenálló, a környezetben hónapokig életképes marad. Elpusztítására a klórtartalmú fertőtlenítőszerek és a formalin váltak be. A vírus a bélnyálkahártyát és a csontvelőt károsítja legjobban.
A beteg macskák lázasak, hasmenésük van, hánynak, hasi fájdalmasságot mutatnak, végül lesoványodnak és dehidrálttá válnak. Fiatal állatok olyan hirtelen betegedhetnek meg és el is pusztulhatnak, hogy a tulajdonos mérgezésre gondol A csontvelő károsodása miatt csökken a fehérvérsejtek száma, gyengül az állat immunrendszere és fogékonnyá válik egyéb fertőző betegségekre.
Amennyiben vemhes anyamacska hordozza a vírust, a magzatok már méhen belül is fertőződhetnek, és el is vetélhetnek. A kórokozó a magzatok kisagyát támadja meg és a kiscicák súlyos mozgászavarral születnek. A tünetek csak a 2.-3. héttől szembetűnőek: imbolygás, inkoordinált mozgás, ezek azonban az állatok élete végéig megmaradnak.
Elhúzódó esetben az állat nyelvének oldalán fekély keletkezhet, ami táplálkozási nehézségeket okoz. A gyógykezelés elsősorban folyadékpótlásból és antibiotikum terápiából áll. A betegség vakcinázással megelőzhető.

Macskák fertőző rhinotracheitise
A felső légutak (orrüreg, légcső) megbetegedésével járó, nagyon ragályos, herpesvírus okozta betegség. Bármely életkorú állat megbetegedhet, de az idősebb és a nagyon fiatal egyedekben súlyosabbak a tünetek. Közvetlen érintkezéssel és aerogén úton terjed. Jellemző tünetek: súlyos fokú elesettség, láz, orrfolyás, könnyezés, tüsszögés. Vemhes állatok elvetélhetnek vagy életképtelen magzatokat szülnek. Későbbiekben tüdőgyulladás, köhögés, nehezített légzés is megjelenik.
A betegség vakcinázással megelőzhető.

Macskanátha (Calici-nátha)
Vírusos betegség. Lefolyása hasonló a fertőző rhinotracheitiséhez, de a tünetek enyhébbek. A vírus a felső légutakon kívül a szájnyálkahártyát is megtámadja, melyen fájdalmas kimaródások keletkeznek. Emiatt a megbetegedett állatok nem esznek, nem isznak, lesoványodnak.
A betegség vakcinázással megelőzhető.

Macska chlamydiosis
A Chlamydia nevű mikroorganizmusok macskákban kötőhártya gyulladást, ritkábban tüdőgyulladást okoznak. A kötőhártya gyulladás kezdetben savós, egyoldali, később gennyessé és kétoldalivá válik. A kötőhártya kipirult, duzzadt, fájdalmas, a szemhéjak összetapadnak. Ritkán orrfolyás, tüsszögés, köhögés jelentkezik.
A betegség vakcinázással megelőzhető.

Macska leukózis
A macskák egyik legveszélyesebb vírusos betegsége. A fertőzés leggyakrabban nyállal terjed, de a beteg állatok valamennyi testváladékukkal ürítik a vírust. A leukózis terjedésében legnagyobb szerepe a macskák közvetlen és tartós érintkezésének van. A fertőzött állatok sokszor évekig nem mutatnak klinikai tüneteket, miközben ürítik a vírust. A betegség következtében a vérképző rendszer károsodik, az állatok immunrendszere legyengül és rendkívül fogékonnyá válnak egyéb fertőzésekre.
A leukózisos macskák mintegy 20 %-ában daganatok jelennek meg a nyirokcsomókban és egyéb szervekben. A beteg állatok elhullását általában mégsem a daganatos forma, hanem a legyengült immunrendszer következtében kialakult egyéb betegségek okozzák.
A leukózisban megbetegedett macskák gyógyítása kilátástalan, csak átmeneti javulást tudunk elérni és a betegség gyakran kiújul majd. A betegség vakcinázással megelőzhető.

Macskák gombás bőrbetegsége
A betegséget mikroszkopikus méretű gombafajok okozzák (leggyakrabban a Microsporum canis), melyek közül néhány nem csak a macskát, hanem a kutyát és az embert is megbetegítheti.
A fertőződéshez az állatoknak nem kell feltétlenül máik állattal közvetlenül érintkeznie, mert elég ha spórákkal szennyezett szőrrel, vagy hámképletekkel kerülnek kapcsolatba.
A bántalom sokáig tünetmentes maradhat, vagy csak enyhe tünetek észlelhetők. Ilyen lehet a szőr tövénél észlelhető korpázás. Tipikus esetben a cica bőrén kerekded, szőrtelen, nem viszkető foltok jelennek meg, főleg a fejen, fülön és az elülső lábakon. A szőr letöredezik, a bőr hámlik. A másodlagos fertőzések kialakulásáig a terület nem viszket.
Atipusos esetekben szabálytalan alakú szőrhullás, esetleg az egész testfelületre kiterjedő szőrhullás, korpázás is jelentkezhet. A hosszú szőrű macskák tünetmentes hordozók is lehetnek.
A beteg macskák helyileg alkalmazott ill. szájon át adott gombaellenes szerekkel kezelhetők, de tudni kell, hogy a kezelés csak hetek múlva hoz látható eredményt.
A gombás bőrbetegségben szenvedő macskák könnyen megfertőzhetik a környezetükben élő embereket, akiknek bőrén apró, éles szélű, pikkelyező foltok jelennek meg. Ilyenek észlelésekor minél előbb orvoshoz kell fordulni!
A mikrosporon gombák a kutyákat is megbetegíthetik, ezért az ő védőoltásuk is ajánlott.


Megosztom a Facebookon