Macskamentés logo
English English Deutsch Deutsch

Gazdira váró cicákGazdira váró cicák Gazdira váró perzsa cicákGazdira váró perzsa cicák Gazdira váró maine coon cicákGazdira váró main coon cicák Közvetített cicákKözvetített cicák Elveszett/talált cicákElveszett/talált cicák Gazdira találtakGazdira találtak In memoriamIn memoriam

Tudnivalók a macskatartásrólTudnivalók a macskatartásról A hét cicájaA hét cicája MacsNaplóMacsNapló MacskanyelvMacskanyelv Történetek állatainkrólTörténetek állatainkról Hírek a gazdiktólHírek a gazdiktól FotóalbumFotóalbum LinkekLinkek

Információ önkénteseknekInformáció önkénteseknek

Mit jelent a virtuális örökbefogadás?Mit jelent a virtuális örökbefogadás?

Számlaszám és adószám

Mit adományozzak?Mit adományozzak?

Noé Támogatói KlubNoé Támogatói Klub
FőoldalFőoldal RólunkRólunk ElérhetőségeinkElérhetőségeink Hogyan segíthet?Hogyan segíthet? Örökbefogadási és leadási tudnivalókÖrökbefogadási és leadási tudnivalók TámogatóinkTámogatóink

Étel allergia - avagy Rozi esete
2011.12.16.
Egy szép napsütéses októberi napon észrevettem Rozi cicám nyakán egy kis sebecskét. Szóltam egyből a páromnak, hogy igazolja vissza, hogy jól látom én, hogy az egy kis sebecske? Az volt. Nem foglalkoztam vele, hiszen van 4 cicánk, biztosan történt valami összetűzés és abból keletkezett a seb. Jó.

Elkönyveltem, beletörődtem. Azért titkon aggódtam, mert azelőtt nem volt ilyen. De a legjobb családba is néha előfordul. Egy pár nap múlva a sebecske nagyobb lett. Észrevettük, hogy Rozikám már-már mániákusan vakarja a nyakát, ami, közben baromira fáj neki, mert sír. Rászóltam, lefogtam a lábát, bekentem a sebet betadinnal, mert az majd biztosan jó lesz neki. A seb egyre csak nőtt, de komolyan mondom, hogy percről percre, már a szőrét tépkedte ki tincsenként. Közben áttértem a Neugranormonra, illetve cukorterápiával lekötöttem. Akkor jelzem egy kicsit jobbra fordult a helyzet, mintha elkezdett volna varasodni a seb.

Csak nem gyógyult. Hát körülbelül 3 hét után elvittem a legközelebbi orvosi rendelőbe. Feltehetnétek a kérdést, hogy miért nem előbb? Nos, haragszom is magamra. Egyrészt azt hittem ezzel elbánok egyedül is, (benti macskáról beszélünk a szél sem fújja mi baja lehet és különben is macskamentő vagyok az álldóját) másrészt annyi minden történt velünk ebben az időszakban. No, de 3 hét után már úgy voltam vele, hogy mindegy mivel jár (gyógyszerek, lekötés stb…) az én macskámért én vagyok a felelős, rám van utalva, kötelességem megnézetni. Hát elmentünk. Kapott 2 injekciót, semmi mást. Az orvos azt mondta, hogy 2 lehetséges oka lehet, vagy ekcéma, vagy ételallergia. Király, mit tegyek? Semmi különöset, csak kössem le. OK.

Eltelt 2 hét, semmi javulás. Na, fogtam Rozit, betettem a hordozóba és irány a Mi csodadokink, majd Ő megmondja a frankót. Megmondta. Szóval az van, hogy egyértelműen táplálék allergia! Aha, aha... és????? Az mi? Mitől van? Mit adjak neki enni és mit ne? Mivel tudjuk rendbe hozni szegénykémet? Először is kapott megint 2 injekciót – ezt meg ismétli majd. Azután levágtuk a körmeit – az orvos javasolta, hogy húzzak rá zoknit, szakszerűen el is magyarázta, hogy hol kössem meg a csánkja fölött, hogy ne tudja leszedni. Azt hozzátette, hogy kutyáknál ez egész jól működik, nem tudja, hogy a macska hogy viselné, mindenesetre ha a sebet jól lekötöm ne erőszakoljam rá a zoknit. Értem. Majd kapott Vitakraft cseppet (900 forint /ampulla) a sebre közvetlenül, amit négy héten át hetente egyszer kell ismételni. A doki elmondta, hogy sajnos egyre több allergiás állattal találkozik, kutyák macskák egyaránt.

Mitől alakul ki?

A táplálékallergia az eleség gyakorlatilag bármely fehérje vagy szénhidrát komponensére kialakulhat. Leggyakrabban a fehérjeforrás allergizálja a kutyákat, például a csirke, marha vagy pulykahús, vagy igen gyakran a tápokba kevert szójafehérje. A táplálékallergia bármely életkorban jelentkezhet, változatos tüneteket okozva. Ebben az esetben is a bőr viszketése a leggyakoribb jel, főleg a fülkagyló, pofatájék és a mellső lábak érintettek. Ritkábban légúti megbetegedés vagy hasmenés, hányás is jelentkezhet.

Mikorra ürül ki?

Körülbelül 6 hét alatt ürül ki teljesen a szervezetéből az allergén táplálék.
Mivel etehetem – mit adhatok, mit NEM!?
Olyan házi készítésű eleséget, vagy kereskedelmi forgalomban lévő hypoallergén tápot kell adnunk kedvencünknek, amely olyan fehérjét és szénhidrát komponenst tartalmaz, amellyel eddig nem találkozott még a szervezete. Ez általában a bárány, kacsa, vad húsok, nyúl vagy hal tartalmú eleség. Minden más SZIGORÚAN TILOS!

Tehát, amíg én azt hittem, hogy az általam kifőzött csirkemellel jót teszek neki, pont az ellenkezőjét tettem? Úr Isten!!! Iszonyatos lelkiismeretfurdalás lett urrá rajtam! Szóval miattam van? Aztán a doki felvilágosított, hogy ez bármikor bárkivel előfordulhat és hogy nem én vagyok az oka, hanem az, hogy mindenféle testrészét például a csirkének (meg ki tudja még milyen állatnak!) beledarálnak a különböző száraz tápokba plussz mindenféle adalékanyaggal tuningolják fel. A lelkemre kötötte, hogy innentől kezdve CSAK megbízható tápot adhatok neki (javaslat: Acana, vagy Royal Canin és ezekből is természetesen a neki való! Vagy ha hússal akarok kedveskedni akkor a leírtak közül (kacsa, hal, vad, nyúl, bárány) adhatok nekik, vagy ha biztosra akarok menni olajos hal konzerv, csak mossam le az olajat (imádják)!

Na, klassz. Szegénykém….most jelentem a seb már nagyon kicsike, még egyszer cseppentünk és elvileg kész a gyerek! Gondoltam megosztom veletek is, hiszen eddig nem találkoztam ezzel a jelenséggel és ha már meg lehet előzni azzal, hogy megfelelő táplálékot adunk nekik, akkor ezt tudnia kell minden felelős állattartónak! Remélem mindenki tanul az esetből, én mindenképpen! Legközelebb egyből orvos, nem próbálom meg házilag megoldani az tuti!!! Szerencsére happy end a vége :) és Rozika nemsokára ismét felhőtlenül szaladgálhat a többiekkel kötés nélkül, kiegyensúlyozottan, pont úgy ahogyan eddig is!Kata


Megosztom a Facebookon