Macskamentés logo
English English Deutsch Deutsch

Gazdira váró cicákGazdira váró cicák Gazdira váró perzsa cicákGazdira váró perzsa cicák Gazdira váró maine coon cicákGazdira váró main coon cicák Közvetített cicákKözvetített cicák Elveszett/talált cicákElveszett/talált cicák Gazdira találtakGazdira találtak In memoriamIn memoriam

Tudnivalók a macskatartásrólTudnivalók a macskatartásról A hét cicájaA hét cicája MacsNaplóMacsNapló MacskanyelvMacskanyelv Történetek állatainkrólTörténetek állatainkról Hírek a gazdiktólHírek a gazdiktól FotóalbumFotóalbum LinkekLinkek

Információ önkénteseknekInformáció önkénteseknek

Mit jelent a virtuális örökbefogadás?Mit jelent a virtuális örökbefogadás?

Számlaszám és adószám

Mit adományozzak?Mit adományozzak?

Noé Támogatói KlubNoé Támogatói Klub
FőoldalFőoldal RólunkRólunk ElérhetőségeinkElérhetőségeink Hogyan segíthet?Hogyan segíthet? Örökbefogadási és leadási tudnivalókÖrökbefogadási és leadási tudnivalók TámogatóinkTámogatóink

A lakásban tartott cicákat fenyegető húgyúti megbetegedések
2011.11.17.
Sajnos sok macskatartó találja szembe magát azzal a jelenséggel, hogy kedvence gyakran jár az alomra, ott sokáig guggol, erőlködik, sokszor keservesen nyávog miközben vizeletet ürít, esetleg pisil olyan helyeken is, ahol korábban nem szokott. A vizelet ilyenkor gyakran elszíneződött, véres, zavaros. Súlyosabb esetben, a macska az erőlködés ellenére sem tud vizelet üríteni, mert a húgycső a képződött húgykőtől, homoktól elzáródott. Ez akár életveszélyes is lehet, mert a vesék leállnak, vagy a húgyhólyag megreped. A betegség orvosi neve: A macska alsó húgyúti megbetegedése, amelynek kialakulásáért általában a húgyhólyag steril gyulladása a felelős.
Kialakulásának okai:

A steril húgyhólyag gyulladásának kialakulása leggyakrabban a stesszhatásnak köszönhető! Hogy mit jelent kedvencünk számára a stressz és hogy mitől alakul ki, azt igen nehéz felismerni, hiszen sajnos még nem beszélünk egy nyelven. Stresszhatásnak tekinthetjük a lakásban kialakított inger- és mozgásszegény kötnyezetet, illetve az elhízást. További problémát jelenthet lakásban tartott állatok esetén, ha több cica van egy lakásban (akkor is lehet ez stressz, ha látszólag „jól kijönnek” egymással), ha kevesebb az alomtálca, mint ahány macska lakik együtt, ha az alomtálca elhelyezése az állat számára nem megfelelő, vagy nem cseréljük elég gyakran az alomanyagot, ha erős fertőtlenítőszerrel mossuk az alomtálcát, ha az alomanyag fajtája nem megfelelő az állat számára, ha az állat mozgás-és játékigénye nincs kielégítve és még sorolhatnám. A gyulladás miatt ideális körülmények jönnek létre húgykövek kialakulásához. A húgyhólyagban lévő finom, homokszerű szemcsék tömegével kerülhetnek a húgycsőbe, és ez elzárhatják a vizelet útját. A leggyakrabban nem kő zárja el a húgycsövet, hanem a szemcsés, nyálkás, szerves anyagot is tartalmazó ún. grit. Ha a húgycső elzáródik, az állat nem tud vizeletet üríteni, ami egyrészt a vérben kóros anyagcseretermékek felszaporodásával, veseelégtelenséggel járhat, másrészt a feszülésig telt húgyhólyag megrepedhet, a vizelet a hasüregbe kerülhet. Mindkét esetben azonnali orvosi beavatkozás szükséges!Nőstény, vagy kandúr cicáink vannak veszélyben?

A válasz: a tünetek nőstény, kandúr ivartalanított macskákon egyaránt gyakran előfordulnak, de a húgycső elzáródása az anatómiai viszonyok miatt elsősorban kandúrokon jelentkezik, mert a kandúroknak hosszú, kanyargós lefutású, szűk húgycsövük van, melynek különösen az alsó szakaszán könnyen felhalmozódhat a hólyagból származó homok. És hogy a tévhiteket eloszlassuk: az ivartalanításnak (mint műtéti beavatkozásnak) nincs köze a betegség kialakulásához! Az már egy más kérdés, hogy a korán ivartalanított kandúrokban a pénisz, és ezáltal a benne futó húgycső vastagsága kisebb lehet, ezáltal hajlamosabbak lehetnek a húgykövek okozta elzáródásra. A húgyhólyag gyulladás kialakulásánál azonban sokkal inkább számít az, hogy lakásban tartott vagy kijárós, esetleg csak kinti cicáról van-e szó? Mivel a bent tartott macskák többsége ivartalanított és ez a betegség elsősorban a kizárólag lakásban élő egyedeket érinti, az emberek sokszor az ivartalanítással hozzák összefüggésbe a betegséget, pedig a tartási mód sokkal jelentősebb kóroki tényező. Azoknál az állatoknál, akiknek lehetőségük van a szabad mozgásra és saját territórium birtoklására, nagyon ritkán találkozunk ezzel a komplex szindrómával. (Azonban ha nem biztonságos környezetbe jár ki a cica, sokkal több és súlyosabb veszély leselkedik rá az utcán, mint ez a betegség, amely lakásban tartott állat esetében is megelőzhető.)

Milyen vizsgálatokat végez el az orvos, hogyan történik a kezelés?

Rendszerint szükség van a vizelet laborvizsgálatára, ezért azt célszerű otthon gyűjteni. A kórelőzmény, klinikai vizsgálat és a vizeletvizsgálat általában bőven elég a diagnózishoz, míg a kiegészítő vizsgálatok önmagukban nem alkalmasak a diagnózis felállítására.
Ha az állat általános állapota indokolja, a vizeletvizsgálat mellett vérvétel is javasolt.
Ha a macska képtelen vizeletet üríteni és a húgyhólyag nagyon erősen telt, a hasfalon keresztül végzett hólyagpunkcióval és a vizelet részleges leszívásával kerülhetünk el egy esetleges hólyagrepedést.
Bódításban húgycsőkatétert kell pár napra behelyezni az állatnak, hogy a vizelet szabad elfolyását biztosítsuk. A húgycsőkatéter felhelyezése nem a hólyag teltségétől, hanem a húgycső átjárhatóságától függ. Teljesen telt hólyagnál is, ha felhelyezhető,. akkor az a jobb, kevésbé invazív megoldás. Ez igen kellemetlen procedúra mind az állat, mind a gazdi számára, mivel 2-3 napig bent kell tartani a macskát a lakásban, védőgallért kell viselnie (hogy a katétert ne szedje ki), és a vizelet ez idő alatt gyakorlatilag folyamatosan csöpög a katéteren keresztül. Ha kialakultak, vagy gyanú van rá, hogy kialakulófélben vannak a húgyvérűség tünetei, akkor intravénás folyadékkezelésre van szükség, pár napig!Fontos megjegyezni, hogy a katéter behelyezéssel és a gyógyszerek adásával csupán a tüneteket enyhítjük, kezeljük, de a betegség kialakulásának okát, a stresszt, a tartási körülmények megváltoztatásával próbálhatjuk meg csökkenteni.
A stresszfaktorok felderítésében és azok orvoslásában az állatorvos és a gazdik együttműködése szükséges.
Sajnos ez a betegség gyakran végigkíséri az állat életét és a legnagyobb odafigyeléssel is sokszor csak annyi érhető el, hogy a panaszok ritkábban és enyhébb formában jelentkeznek. Ha az elzáródás ismételten jelentkezik műtéttel a kandúrok húgycsövének végső, szűk része kiiktatható, és így legalább az életveszélyes állapot kialakulása megelőzhető, illetve megelőzhet a további elzáródás, de baktériumos hólyaggyulladás alakulhat ki utána. Csak akkor javasolható, ha biztos, hogy a húgycső végső szakaszában alakultak ki az elzáródások.

Megelőzése:

A betegség megelőzése érdekében igyekezni kell növelni a vízbevitelt!
Segíthetünk a megelőzésben speciális prémium táppal. Ha szétnézünk az interneten, több gyártó termékpalettáján találhatunk nedves-és száraztápokat, amelyek vagy a húgykőre hajlamos macskáknak, vagy az egészséges hugyuti rendszer megőrzésére lettek kifejlesztve. Amennyiben már beteg a cica, de még nem súlyos, kérdezze meg állatorvosa tanácsát, hogy milyen tápra van szükség – ez attól függ, hogy milyen típusú húgyköve volt a cicának. Sok, a kereskedelmi forgalomban kapható táp, amire az van ráírva, hogy segít megelőzni a kristályok kialakulását, a vizeletet savanyítja, vagyis csak a struvit kristályok kialakulása ellen véd. Az ilyen táp etetése káros a másfajta kristályképződéssel járó megbetegedések esetén!

Kata és Noémi


Megosztom a Facebookon