Macskamentés logo
English English Deutsch Deutsch

Gazdira váró cicákGazdira váró cicák Gazdira váró perzsa cicákGazdira váró perzsa cicák Gazdira váró maine coon cicákGazdira váró main coon cicák Közvetített cicákKözvetített cicák Elveszett/talált cicákElveszett/talált cicák Gazdira találtakGazdira találtak In memoriamIn memoriam

Tudnivalók a macskatartásrólTudnivalók a macskatartásról A hét cicájaA hét cicája MacsNaplóMacsNapló MacskanyelvMacskanyelv Történetek állatainkrólTörténetek állatainkról Hírek a gazdiktólHírek a gazdiktól FotóalbumFotóalbum LinkekLinkek

Információ önkénteseknekInformáció önkénteseknek

Mit jelent a virtuális örökbefogadás?Mit jelent a virtuális örökbefogadás?

Számlaszám és adószám

Mit adományozzak?Mit adományozzak?

Noé Támogatói KlubNoé Támogatói Klub
FőoldalFőoldal RólunkRólunk ElérhetőségeinkElérhetőségeink Hogyan segíthet?Hogyan segíthet? Örökbefogadási és leadási tudnivalókÖrökbefogadási és leadási tudnivalók TámogatóinkTámogatóink

Ahová a cica is gyalog jár...
2011.10.27.
Persze a legtöbben nem pont erre gondolnának…Éppen ezért nézzük is a lényeget:Mikor családunk cicával gazdagodik, biztosak lehetünk abban, hogy többek között egy bizonyos felszerelési tárgyra mindenképpen szükségünk lesz: egy almos dobozra.
Vegyük csak a bent lakó illetve hazajáró cicákat: utóbbiak is előszeretettel használják - a sajátjaimat megfigyelve -, ha jól választunk almos tálcát és almot, kintről hazatérve egy nagy hancúr után a benti helyen végzik el dolgukat, és még véletlenül sem kint, a szabad ég alatt a friss, puha földön. Na jó itt a területvédés is biztosan közrejátszik. :-)

Fontos kiscicánk méreteit figyelembe venni. Ha nagyon magas az alomtálca, nem tud majd belemászni és elveszi a kedvét ettől a mutatványtól, ezért más helyet kereshet. Ez pedig nekünk, gazdiknak, nem biztos, hogy szimpatikus lesz. Ahogy nő a cica, az almos tálca méretét is célszerű növelni, hogy elférjen benne, meg tudjon benne fordulni, és ha dolgát végezte, legyen helye a "takarításra". A cicák a piszkot kis karmaikkal mindig befedik, így végzik el a dolgukat.

A következő fontos kérdés: milyen cica WC-t válasszak?

Léteznek a hagyományos fedél nélküli, illetve a fedeles változatok is, sőt, a minap olvastam öntisztító gépezetet macskaalomhoz. Ez persze nem lehet rossz, de a cicakaki és pisi takarítás nálam olyan része a cicatartásnak, mint a dorombolás és fini bújcsi. Nem adnám oda semmiért! Ettől leszek Én igazi gazdi :-)
Mindenki maga dönti el, milyet szeretne… Illetve bocsánat, NEM!!! Ahogy minden másban, úgy ebben a kérdésben is a cica dönt :-) Figyeljük meg szokásait, így rájöhetünk, melyik az ideális számára. Ha szereti szétszórni és körbehordani, esetleg hancúrozik az alomban, mindenképp fedeles doboz beszerzése ajánlott. Feltéve, ha nem zavarja cicánkat a bezártság... Mert ilyen is van.Mikor megvan a megfelelő méret és forma, el kell dönteni, hová is tegyük ezt a csodadobozt. Nagyon fontos szabály: a cica nem szeret ott enni és aludni, ahol a dolgát végzi. Ő nagyon tiszta állat, ezt vegyük figyelembe. A másik fontos kérdés itt, a nyugalom. Mi emberek is nyugodtan, saját kis világunkban (csukott ajtóval) intézzük ezt a dolgunkat, és ha a csukott ajtót nem is, de a nyugalmat biztosítani kell kis kedvencünknek. Ezért az almos dobozt helyezzük egy nyugodt, csendes helyre, ahol nincs nagy forgalom. Szóba jöhet az illemhely, vagy a fürdőszoba.
A dobozt lehetőleg helyezzük el az egyik sarokban (ne központi helyre), hogy a macska nagyobb biztonságban érezhesse magát.

Most már van egy cicánk, megfelelő méretű és funkcionális almos tálcánk, és helyünk is. Szuper!!! Mi kerüljön bele?

Hát az alom :-)

Mi is az az alom?

Az alom az, ami a kinti földet helyettesíti benti kedvencünknek, hogy a kisebb és nagyobb dolgát elvégezhesse. Kint a puha földre intézik ezt el, utána gondosan betakargatják. Ezt a lehetőséget odabent nekünk – gazdiknak - kell számukra biztosítanunk.

Ma már sokféle alom létezik a piacon, készülhet agyagból, zeolitból, kristályos szemcséből, szilikonból, illetve a környezetbarát almok legtöbbször újrahasznosított anyagokból, például újságpapírból; továbbá biológiailag lebomló anyagokból, mint búzából, kukoricából és faforgácsból. Ki gondolta volna? :-)
Lehet sima finomszemcsés, vagy durvább, jó nedvszívó hatású, ún. csomósodó, ami a szagokat is magába szívja.Az elmúlt hetekben több macskás ismerőst kérdeztem meg ez ügyben, vajon melyikről mi a véleményük? Melyik az, ami igazán bevált? Úgy ahogy a cicák, a cicák (és gazdik) szokásai, a válaszok is igen változóak.

Nem lehet egyértelműen lerakni a voksokat sem a kicsit olcsóbb, csomósodó agyag, zeolit almok mellett (ezek 5-10 kg kiszerelésben átlagosan kb. 1/2-1 hónapra elegendőek cicánként), sem pedig a kristályos, szilikonos változat mellett, hiszen ezek valamivel tovább tartanak ugyan, de jóval drágábbak is (5 kg kiszerelésben kb. 1 hónapot bírnak cicánként). A választás mind a gazdi, mind a cica döntése.

De milyen alapon válasszunk?

Előfordulhat, hogy egyes macskák a finom homokot részesítik előnyben, mások a darabos, durvaszemcsés változatot. Lehet, hogy mi szeretnénk elkerülni a finom alommal járó port, a macska viszont vonakodik attól, hogy a durvaszemcsés alomban az ürülékét fáradságos munkával kelljen elfednie. A finom por széthordásáért viszont kárpótolhat bennünket, hogy mivel ebben kis csomókba összeáll a nedves, szennyezett rész, így ezt könnyen el is lehet távolítani. Ha ilyen almot használunk, a dobozt is könnyebb lesz tisztán tartanunk. A szilikonos változatnál - mindamellett, hogy jó nedvszívó hatásúak - a gyöngyökkel egyébként nem árt vigyázni: ha kiborul a doboz, egy pillanat alatt szerteszét gurulhatnak a lakásban, ami higiénés szempontból nem a legideálisabb. A cicának természetesen biztos jó játék kergetni a kis golyókat :-)

Az almot - ha nem szeretnénk kisebb-nagyobb "baleseteket" (pl. hogy cicánk máshová járjon dolgát intézni), és nem szeretnénk az egész lakásban kellemetlen szagokat érezni – illik rendszeresen tisztítani. A cicakakit mindig azonnal szedjük ki, és kis zacskóba csomagolva dobjuk ki. A produktumot még véletlenül se dobjuk a WC-be, mert a kis alomdarabkák összeállva dugulást okozhatnak! Az összecsomósodott pisivel is ugyanezt tegyük. Erre van kialakított macskaalom lapát, amelyet kisállat kereskedésben be tudunk szerezni.A macskaalmot (a cicák számától, az alom típusától függően) hetente-kéthetente, ha szükséges gyakrabban is, teljesen ki kell üríteni, a dobozt meleg, vízkőoldós, mosószeres vízzel mossuk el, és mikor száraz, töltsük újra alommal. Hasznos, ha van több doboz a háznál, ennél a műveletnél segítséget jelenthet.

Ha mindent jól csinálunk, akkor cicánk ebben a kérdésben is elégedett kis mancs lesz, mint az Én cicám. Mert boldog cica ilyet pisil :-)Sipi és Tomi


Megosztom a Facebookon