Macskamentés logo
English English Deutsch Deutsch

Gazdira váró cicákGazdira váró cicák Gazdira váró perzsa cicákGazdira váró perzsa cicák Gazdira váró maine coon cicákGazdira váró main coon cicák Közvetített cicákKözvetített cicák Elveszett/talált cicákElveszett/talált cicák Gazdira találtakGazdira találtak In memoriamIn memoriam

Tudnivalók a macskatartásrólTudnivalók a macskatartásról A hét cicájaA hét cicája MacsNaplóMacsNapló MacskanyelvMacskanyelv Történetek állatainkrólTörténetek állatainkról Hírek a gazdiktólHírek a gazdiktól FotóalbumFotóalbum LinkekLinkek

Információ önkénteseknekInformáció önkénteseknek

Mit jelent a virtuális örökbefogadás?Mit jelent a virtuális örökbefogadás?

Számlaszám és adószám

Mit adományozzak?Mit adományozzak?

Noé Támogatói KlubNoé Támogatói Klub
FőoldalFőoldal RólunkRólunk ElérhetőségeinkElérhetőségeink Hogyan segíthet?Hogyan segíthet? Örökbefogadási és leadási tudnivalókÖrökbefogadási és leadási tudnivalók TámogatóinkTámogatóink

Macskafajták: Abesszin
2011.10.11.
Cikksorozatunkat, amelyet a Házimacska bemutatásával kezdünk, közkívánatra folytatjuk! Először is nézzük végig a rövidszőrű macskafajtákat. Itt van például az abesszin. Lássuk mit lehet róla tudni:

Az abesszin macska eredete bizonytalan, de az biztos, hogy egyike a legrégebben ismert fajtáknak. Külső jegyei alapján több hasonlóságot is felfedeztek az ókori egyiptomi macskaábrázolásokkal, azonban közvetlen egyiptomi származását még nem tudták bizonyítani.
Első példányait az abesszin háborúból hazatérő brit katonák vitték magukkal Angliába, ahol a befogott egyedekből önálló fajtát hoztak létre. Fajtaként Angliában 1882-ben ismerték el.
Az első Nagy-Britanniába vitt abesszint Zulának hívták, őt tartják a fajta ősének. Az USA-ban először 1902-ben jelent meg, de hivatalosan csak 1986-ban ismerték el a fajtát. Az 1930-as években több kiváló (tenyésztésre alkalmas) példányt szállítottak az Egyesült Államokba, ezek képezik a mai tenyésztési programok alapját.

Az abesszin macska csillogó szőrű, közepes, vékony alkatával a házimacskák vad őseire emlékeztet. Ruganyos, vékony, de izmos teste van, hosszú lábakkal. A kis fej ék alakú, a pofa lágy vonalú, szeme nagy, borostyán, mogyoró, vagy zöld színű. Farka közepesen hosszú, elvékonyodó. A fénylő szőrzet kellemes tapintású, puha szerkezetű. A nyak és a torok környéke, valamint a hasoldal világosabb árnyalatú.
Több színváltozata létezik. A legelterjedtebb a rézvörös (sorrel), melynek bundája vörösesbarna.A vadas (ruby) változat égetett barna, sötétebb sávozottsággal.Az őzbarna (fawn) abesszin macska bundája bézs színű, őzbarna sávokkal, a végtagok belső oldala, a hasi oldal halvány.A kék melegkék színű, palakék sávokkal. Az aljszőrzet, a végtagok belső oldala és a has krémszínű, az orrtükör sötétrózsaszín.Az abesszin macska intelligens, barátkozó természetű, de nem "ölmacska". Önálló jelleme van, aktív, érdeklődő, kíváncsi. Nagyszerű házimacska, tarthatjuk lakáson belül és kívül is. Halk, csengő hangja van, nem túl beszédes, nem "dumál" feleslegesen. Kiváló társaság, ragaszkodó, mindig tudni akarja, mi történik a környezetében. Ha elhanyagolva érzi magát, különféle, számunkra idegesítő játékot eszel ki, hogy magára vonja a figyelmet. Általában túl sok levezetendő energiája van, éppen ezért szinte sosem ül az ölünkben hosszú ideig, nagyon mozgékony.

KataMegosztom a Facebookon