Macskamentés logo
English English Deutsch Deutsch

Gazdira váró cicákGazdira váró cicák Gazdira váró perzsa cicákGazdira váró perzsa cicák Gazdira váró maine coon cicákGazdira váró main coon cicák Közvetített cicákKözvetített cicák Elveszett/talált cicákElveszett/talált cicák Gazdira találtakGazdira találtak In memoriamIn memoriam

Tudnivalók a macskatartásrólTudnivalók a macskatartásról A hét cicájaA hét cicája MacsNaplóMacsNapló MacskanyelvMacskanyelv Történetek állatainkrólTörténetek állatainkról Hírek a gazdiktólHírek a gazdiktól FotóalbumFotóalbum LinkekLinkek

Információ önkénteseknekInformáció önkénteseknek

Mit jelent a virtuális örökbefogadás?Mit jelent a virtuális örökbefogadás?

Számlaszám és adószám

Mit adományozzak?Mit adományozzak?

Noé Támogatói KlubNoé Támogatói Klub
FőoldalFőoldal RólunkRólunk ElérhetőségeinkElérhetőségeink Hogyan segíthet?Hogyan segíthet? Örökbefogadási és leadási tudnivalókÖrökbefogadási és leadási tudnivalók TámogatóinkTámogatóink

Bolharc
2011.10.11.
Nagyon sok fejfájást okoznak ideiglenes gazdijainknak is a bolhák és a menhelyen is. Sajnos szinte minden mentett cicánkban megtalálható ez a nem kívánatos kis élősködő.

Mi első körben a menhelyen próbáljuk megszabadítani a beérkező cicákat a bolháktól. Természetesen a már rég bentlevő cicáinkat folyamatosan parazitamentesítjük. Az igazi kihívás legtöbbször az idegi gazdié, hiszen van, amikor a mentett cicuska egyenesen az idegi családba érkezik.

A bevett gyakorlat, hogy első útjuk az orvoshoz vezet. Persze ez a legkönnyebb, hiszen ott bolhairtó spary segítségével befújják a delikvens cicát tetőtől talpig. Még várunk egy picit és guvadt szemekkel figyeljük a kicsi fejét, hiszen szemkörnyékre nem fújunk. És hogy mennyire szívós ez a kis élősködő: még ilyenkor is van egy-két bolha, amelyik túléli a spray-t. Ezeket a legkönnyebben úgy lehet elkapni, hogy két ujjunkat körömmel egymás felé fordítjuk, közé fogjuk a bolhát és egy nyomással megöljük.

A különböző állatpatikákban és az interneten ezerféle bolhairtó eszközzel találkozhatunk. Léteznek nyakörvek, minden féle színben és gyártmányban, granulátumok (amit valamiben kell feloldani), az un. spot-on megoldások, szintén minden gyártó termékpalettáján megtalálható, más rácsepegtető oldatok, bolhairtó simogató kesztyűk, különféle samponok, rovarirtó porzószerek és a természetes módszerek. Ez utóbbiak között értékes információkra leltem, bár még alkalmam nem volt kipróbálni őket, így csak bemutatni tudom. Ilyenek az almaecet és víz keveréke 1:2 arányban, valamint az 1 evőkanál olívaolaj és 2-3 csöpp levendula- és eukaliptuszolaj keveréke, melyekkel időnként bedörzsölik a kutya vagy macska nyakát, hajlatait, hasát. Érdekes megoldások, lehet, hogy egyszer majd kipróbálom én is!

Egy bolhairtásban sokat tapasztalt önkéntesünk véleménye szerint a spot on készítmények érnek valamit, de a többi nem nagyon. Ami viszont nagyon nagyon fontos, hogy a kutyáknak való készítményeket TILOS használni, mert egyes hatóanyagok mérgezőek a cicáknak és bele is halhatnak. És abból sem akármelyik jó! Aki kutyát és a macskát is tart, a kutyáját is feltétlen csak olyan bolhairtóval kezelje, ami a macskára nem ártalmas!

No, akkor most nézzük meg, hogy miről is beszélünk. A bolha eredete, táplálkozása, szaporodása:

A bolhák 1–4 mm nagyságú sötétbarna, szárnyatlan rovarok. Testük oldalról lapított, fejük kicsi, szájszerveik szúrásra és vérszívásra módosultak. A macskabolha (Ctenocephalides felis) fejének és előtorának oldalán tüskévé módosult sörtékből álló „fésű” segíti a szőrzetben való mozgást. A hátsó pár lábuk erőteljes ugróláb, a testmérethez képest hatalmas ugrásokat tesz lehetővé.
Ez már így önmagában is undorító és még csak most jön a java! Így néz ki egy bolha:A kifejlett állatok vérrel, az utódok a nőstény anyaállat ürülékével táplálkoznak. A lárvák nem szívnak vért, hanem a gazdaállat fészkében, odújában élnek és szerves törmelékkel táplálkoznak. Több fajnál is ismert, hogy a szaporodási időszakban a kifejlett bolhák rendkívüli vérmennyiséget szívnak, és emésztetlen, alvadt vért ürítenek, a lárvák ezt fogyasztják. A bolhafajok egy része csak vérszíváskor keresi fel a gazdaállatot, és gyakran annak fészkében, odújában élnek.

A nőstények elsősorban a gazdaállat fészkében, lakásban, a padló repedéseibe, porba vagy szemétbe rakják le petéiket. A gazdaállatok testére rakott peték is rövid időn belül ide hullanak. A peték tojásdad alakúak, szürkésfehérek, kb. 0,5 mm nagyságúak. A lárvák 2-12 nap múlva kelnek ki, 9-15 nap alatt, két vedlés után ún. kokont szőnek maguk köré a nyálmirigy váladékából és bábozódnak. A bábállapot mintegy 4-14 napig, de olykor akár több hónapig is tarthat. Így néz ki a pete:A lakásban tartott állatoknál egész évben előfordulhat, mérsékelt égövön, kinti állatoknál tavasszal és nyáron fordul elő.
Nyugtalanságot, fiatal állatoknál vashiányos anémiát is okozhatnak.

A macskabolha az emberen is képes vért szívni, és ezáltal különböző fertőző betegségeket terjeszt. Nyáluk allergiás reakciót válthat ki. A macskabolha köztesgazdája egyes galandférgeknek. Terjeszti továbbá a „macskakarmolásos betegség” kórokozóját.

Amennyiben a cicánknak nagyon dús a szőre, vagy fekete színű a szőre, amiben elég nehéz megtalálni a bolhát, intő jel lehet az is, ha bolhakakit látunk. Olyan, mintha koszos lenne a kicsike, apró fekete pontok rejtőznek a bundájában. Úgy könnyű diagnosztizálni, hogyha a cica fekhelyét a csap vagy a kád felett kifordítjuk, így kiesik por szőr és az esetleges bolhakaki is. A bolhakaki egyébként fekete pontként, koszként látszik.

Ezután vízzel benedvesített papírzsepit teszünk rá és megnézzük, hogy piros lesz-e. Ugyanis a bolhakaki vért tartalmaz és a vizes papírzsepi kiáztatja belőle. Vagy azt is lehet, hogy a kádat vagy csapot benedvesítjük vízzel és utána fordítjuk ki a takarót / fekhelyet és akkor látni fogjuk, hogy bepirosodik-e, de szerintem az első módszer jobb. És néhány kosz is elég, hogy kimutassuk. Feltéve persze, hogy a ’kosz’ ráragadt a papírzsepire.
Bolhafésűvel is át lehet fésűlni és ami avval kijön, azt megnézni papírzsepivel.

A bolhák egyik nagyon fontos jelentősége, hogy bolhacsípés okozta allergiás bőrgyulladást okoznak. Macskákon ez úgy látható, hogy a fejen, nyakon, háton néhány mm átmérőjű hólyagok, pörkök lesznek. Viszont nem szembetűnő a vakaródzásuk. De ezek a tünetek nem specifikusak, másnak is lehetnek ilyen tünetei.

Nagyon fontos, hogy ha az állaton már bolhát látunk, akkor az azt jelenti, hogy a környezet nagyon fertőzött! Ezért nem elég az állatot bolhátlanítani, hanem a környezetet is kell! Lakásban pl alapos porszívózással!Remélem sokkal okosabbak lettünk és most már nem okoz gondot senkinek sem, ha egy bolhás cicussal találkozik, hogy mit is kellene tenni és hogyan.
Köszönjük a figyelmet!


Kata és Laura


Megosztom a Facebookon