Macskamentés logo
English English Deutsch Deutsch

Gazdira váró cicákGazdira váró cicák Gazdira váró perzsa cicákGazdira váró perzsa cicák Gazdira váró maine coon cicákGazdira váró main coon cicák Közvetített cicákKözvetített cicák Elveszett/talált cicákElveszett/talált cicák Gazdira találtakGazdira találtak In memoriamIn memoriam

Tudnivalók a macskatartásrólTudnivalók a macskatartásról A hét cicájaA hét cicája MacsNaplóMacsNapló MacskanyelvMacskanyelv Történetek állatainkrólTörténetek állatainkról Hírek a gazdiktólHírek a gazdiktól FotóalbumFotóalbum LinkekLinkek

Információ önkénteseknekInformáció önkénteseknek

Mit jelent a virtuális örökbefogadás?Mit jelent a virtuális örökbefogadás?

Számlaszám és adószám

Mit adományozzak?Mit adományozzak?

Noé Támogatói KlubNoé Támogatói Klub
FőoldalFőoldal RólunkRólunk ElérhetőségeinkElérhetőségeink Hogyan segíthet?Hogyan segíthet? Örökbefogadási és leadási tudnivalókÖrökbefogadási és leadási tudnivalók TámogatóinkTámogatóink
Kapcsolódó cikkek:
Feliratkozás hírlevelünkre:

Elolvastam az Adatvédelmi tájékoztatót

A macskaleukózis
2019.02.18.
Az utóbbi időben sajnos nagyon sok "FeLv pozitív", vagyis macskaleukózis vírust hordozó cica került be hozzánk. A fiatal és játékos Mario, a sérülten bekerült, még elég félénk Huncutka, az emberközpontú Odett, a kedves Spiritusz, és a gyönyörű perzsa cica, Csicseri - két dolog biztos közös bennük: 1. - mindannyian "megbuktak" a FeLv teszten, 2. - mindannyian megérdemlik az esélyt a boldog életre egy szerető Gazdinál.
A betegség valóban súlyos és gyógyíthatatlan, de az esetek jelentős részében a cica, megfelelő immunerősítés mellett, hosszú éveken át tünetmentes marad, és teljesértékű életet tud élni családja körében.
A FeLv vírus a macskák közt sajnos "barátságos" érintkezés útján is át tud terjedni, pl. egymás mosdatása során, így ezek a cicák csak egyedüli cicaként, vagy másik FeLv pozitív cica társaként, kizárólag benti tartással fogadhatók örökbe. (a betegség emberre nézve semmilyen veszélyt nem jelent!)

A betegség megelőzésével kapcsolatban kiemelten fontos az egészséges cicák védőoltása, különösen kijárós cicák esetén.
Dr. Péli József alábbiakban közölt írása kiválóan összefoglalja a macskaleukózissal kapcsolatos tudnivalókat.

A macskaleukózis

A macskák leukózisa (FeLv) egy retrovírus által okozott fertőző, daganatokat létrehozó betegség. Ez a betegség (leukémia) az egyik legveszélyesebb és legalattomosabb vírusos macskabetegség, mely egyik állatról a másikra terjed (állatról emberre nem!). Miután a vírus a macska szervezetébe bejutott, az első tünetek jelentkezéséig hónapok, sőt évek (!) is eltelhetnek. A fertőzött, vírushordozó macska nyálával, orrváladékával, vizeletével üríti a vírust, de közvetlen érintkezés útján is megfertőzheti társait (pl. játszadozás, egymás tisztítgatása során).
Természetesen a fertőződésben szerepet játszanak a közös etető-és itatóedények, macskaalom stb. is. A vírusokat hordozó és ürítő nőstények a méhlepényen keresztül fertőzik utódaikat is, így a kölykök már fertőzötten jönnek a világra.

1. Kedvező esetben a vírussal való találkozáskor kedvencünk erős immunrendszere védekezik a kórokozó ellen és elpusztítja azt.

2. Gyakran a macskánk szervezete erre nem képes. A vírus a szervezetbe jutva elszaporodik, de magát az állatot nem betegíti meg, a vírust, a cica viszont hosszú időn át, üríti (tünetmentes fertőzés). Ez úgy lehetséges, hogy egy egyensúlyi állapot alakul ki a macska immunrendszere és a vírus között. Ez az állapot azonban felborulhat akár a vírus, akár a védekező rendszer javára. Ha a vírus győz, kedvencünk megbetegszik leukózisban, ha a védekező-rendszer győz, állatunk nem lesz beteg. A vírus győzelmét elősegítik a szervezet, védekező-rendszerét gyengítő tényezők (bélférgesség, stresszorok, egyéb betegségek).

3. Kedvezőtlen esetben a szervezet ellenálló képessége már a fertőződés időpontjában is annyira gyenge, hogy a vírus akadálytalanul elszaporodhat. Ez főleg idős, nagyon fiatal vagy betegségtől legyengült állatoknál fordul elő. Ezek a macskák röviddel a fertőződést követően megbetegednek és rövid idő alatt el is pusztulhatnak.
A macskaleukózis tünetei igen sokfélék lehetnek. A megbetegedett állatokat azért viszik el állatorvoshoz, mert nem hajlandóak semmiféle táplálékot magukhoz venni, lesoványodnak. Gyakori tünet a mérsékelten magas láz és attól függően, hogy melyik szervben mutatkozik a megbetegedés, légzési nehézségek, hasmenés, idegrendszeri zavarok is jelentkezhetnek. Amikor ezeket a tüneteket látjuk, a klinikai betegvizsgálat során, sajnos az már a jéghegy csúcsa – a betegséget már meggyógyítani nem lehet.

Az állatorvosi gyakorlatban rendkívül fontos, hogy a macskaleukózist, illetve a leukémia vírussal fertőzöttséget minél előbb ki tudjuk mutatni. Erre speciális laboratóriumi vizsgálatok (ELISA) és gyorstesztek adnak lehetőséget.
Mi a klinikai gyakorlatban gyorsteszteket alkalmazzuk. Ehhez néhány csepp vér szükséges, majd öt perc elteltével az eredmény a tesztről leolvasható. A vizsgálatot 8-10 hetes időközzel kétszer kell elvégezni. Pl. az első pozitív teszt eredménye, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy a leukémia vírus tartósan megtelepszik macskánk szervezetében, hiszen ha elegendő vírussemlegesítő ellenanyagot képes termelni, úgy akár az összes szervezetébe bejutott vírust elpusztíthatja. Ezért csak a második vizsgálattal mutatható ki, hogy a macska vírushordozó vagy vírusürítő. Ugyanez vonatkozik az első teszt elbírálására, ha negatív, vagy kétes.

Néhány évvel ezelőtt kifejlesztették a betegség elleni oltóanyagot (védőoltást). Ma már a gyakorlatban az oltások sora között kiemelt helyen szerepel a leukózis elleni védőoltás! Az állatorvosnak fel kell hívnia a figyelmet arra, hogy az általános „kombinált” oltás nem tartalmazza a leukémia elleni komponenst!
A leukémiás oltást kétszer kell beadatni kéthetes időközzel, majd évente megismételni!

Az immunrendszert gyengítő tulajdonsága következtében a macskaleukózis vírus szabad utat nyit más fertőző betegségeknek is (macskanátha, FIP, macska immunhiányos betegsége.) Több betegség egyidejű jelentkezése esetén nagyon összetett kórkép alakulhat ki, mely állatunk életét veszélyezteti. Bármely idült, krónikus betegségnél mindig fennáll a macskaleukózis gyanúja!

Dr. Péli József


Megosztom a Facebookon