Macskamentés logo
English English Deutsch Deutsch

Gazdira váró cicákGazdira váró cicák Gazdira váró perzsa cicákGazdira váró perzsa cicák Gazdira váró maine coon cicákGazdira váró main coon cicák Közvetített cicákKözvetített cicák Elveszett/talált cicákElveszett/talált cicák Gazdira találtakGazdira találtak In memoriamIn memoriam

Tudnivalók a macskatartásrólTudnivalók a macskatartásról A hét cicájaA hét cicája MacsNaplóMacsNapló MacskanyelvMacskanyelv Történetek állatainkrólTörténetek állatainkról Hírek a gazdiktólHírek a gazdiktól FotóalbumFotóalbum LinkekLinkek

Információ önkénteseknekInformáció önkénteseknek

Mit jelent a virtuális örökbefogadás?Mit jelent a virtuális örökbefogadás?

Számlaszám és adószám

Mit adományozzak?Mit adományozzak?

Noé Támogatói KlubNoé Támogatói Klub
FőoldalFőoldal RólunkRólunk ElérhetőségeinkElérhetőségeink Hogyan segíthet?Hogyan segíthet? Örökbefogadási és leadási tudnivalókÖrökbefogadási és leadási tudnivalók TámogatóinkTámogatóink

Macskamentés 2023 évi beszámolója
2024.01.10.
Nagyjából mindenki kilábalt már a szilveszteri mámorból, magához tért a sokkhatás alól, miszerint 2024-ben is lesznek hétfői napok, kipanaszkodta magát, hogy túl sötét, túl hideg van és különben is mikor űzik már el a busók a telet, így hát végre koncentrálhatunk a lényegre: hiszen epedve várjátok beszámolónkat a tavalyi évről.
Hogy is telt 2023 a Macskamentés háza táján? Nos, ismét pörgős, rengeteg munkával, örömmel és bánattal teli évünk volt, én személy szerint például nagyon sokat sírtam, valószínűleg sok önkéntes társammal egyetemben. Mielőtt még halálra aggódnátok magatokat, mindenkit szeretnék megnyugtatni, hogy szomorú, meghatódott és nevetéstől kicsorduló könnyeink egyaránt voltak szép számban, úgy látszik ez már csak egy ilyen vegyes év volt (én meg személy szerint rohamosan öregszem…).

Évről-évre újabb akadályok és nehézségek merülnek fel, de valahogy évről-évre új tagok és támogatók csatlakoznak hozzánk, hogy; hé, ne rinyálj már, fogd meg a kezem, együtt sikerülni fog. És a számokat elnézegetve tényleg sikerült is: 2023-ban 62 felnőtt, 127 kölyök és a perzsa és main coon fajtamentés keretében 14, azaz összesen 189 gondozásunkba került cica talált álomotthonra! Nagyon boldogok vagyunk, hogy ezek a cicák már biztonságban és szeretetben töltik a kanapén hentergő, elkényeztetett macskák dolgos mindennapjait.A gondozásunkba került védencek között mindig sok a beteg, súlyosan sérült, balesetes cica. Nagyon komolyan vesszük azt, hogy mindenkinek jár még egy esély és hegyeket vagyunk képesek megmozgatni egy-egy csodával határos gyógyulásért.Dorogi Tiaa
Viharos Vencel idegsérülését akupunktúrával, inger- és mágnesterápiával meggyógyítottuk
Poncsó
Billy
Az élet nem csak fenékig tejföl (az amúgy is szigorúan a cicáknak jár kinyalogást foganatosítandó). Idén szembesültünk egy nagyon komoly problémával: magas számban kerültek gondozásunkba olyan cicák, akiknek gazdája elhunyt és a család, az örökösök nem óhajtottak foglalkozni a hátra maradt kisállat jelentette „gonddal”. Lehet persze mindenféle élethelyzetet sorolni és mentségeket keresni, sokszor azonban a legkisebb igyekezetet, segítő szándékot sem látjuk. És összességében, a morálisan legalábbis megkérdőjelezhető végeredmény az, hogy ezek az általában idős, új gazdisodásra kevésbé esélyes cicák, az egyik nap még az imádott gazdi ölében dorombolnak, a következő nap pedig zokszó nélkül bevágják őket a menhelyre.


Macit szó szerint kidobták az ablakon Gazdija halála után
Az éves beszámoló legszomorúbb része mindig a veszteségek statisztikája. 22 cicát minden igyekezetünk ellenére sem tudtunk megmenteni és huszonkétszer haltunk meg picit mindannyian velük.
És itt kell sajnos szót ejtenünk a tavalyi év másik súlyos problémájával, ami sok társszervezetet is sújtott: a rettegett parvó. Borzasztó pusztítást végző, erősen fertőző betegség, ami ellen alig van fegyverünk. Nagyon sok kölyök cicát vesztettünk el és szívszorítóan fájdalmas a szenvedésük, az, hogy mindent megpróbálunk, de sokszor mégsem tudtunk segíteni.

Idén is szeretnénk kiemelni és egyúttal megköszönni a fáradhatatlan önkéntesek munkáját, akik folyton megújuló lelkesedéssel, erővel dolgoznak és viszik vállukon a Macskamentést. Lássuk be, ez egy szuperhős feladat, másként nincs magyarázat azokra a lehetetlen küldetésekre, amelyek az önkéntes csapat segítségével nap, mint nap megvalósulnak (meg egyesek repülni is tudnak, láttam, becsszó!). Akinek van kedve egy kis ismerkedéshez, beszélgetéshez, sokukat megtalálhatja méltán népszerű rendezvényeinken, ahol kétség kívül is a világ legfinomabb kávéit és sütijeit kóstolhatjátok, a Macskávézók alkalmával.

Végezetül pedig, kedves olvasó, Neked szeretnénk megköszönni a tavalyi évet, hiszen támogatóink segítsége, tárgyi- és pénzbeli adományai nélkül, 2023 sikerei sem valósulhattak volna meg. Köszönjük a gazdis, a gyógyult, a megmentett cicák nevében, köszönjük, amikor vigasztaltok, amikor visszaadjátok a bizalmat, a lendületet, amikor „megtoljátok” a lefulladt verdát. Nagyon számítunk rátok 2024-ben is!!!


Megosztom a Facebookon