Macskamentés logo
English English Deutsch Deutsch

Gazdira váró cicákGazdira váró cicák Gazdira váró perzsa cicákGazdira váró perzsa cicák Gazdira váró maine coon cicákGazdira váró main coon cicák Közvetített cicákKözvetített cicák Elveszett/talált cicákElveszett/talált cicák Gazdira találtakGazdira találtak In memoriamIn memoriam

Tudnivalók a macskatartásrólTudnivalók a macskatartásról A hét cicájaA hét cicája MacsNaplóMacsNapló MacskanyelvMacskanyelv Történetek állatainkrólTörténetek állatainkról Hírek a gazdiktólHírek a gazdiktól FotóalbumFotóalbum LinkekLinkek

Információ önkénteseknekInformáció önkénteseknek

Mit jelent a virtuális örökbefogadás?Mit jelent a virtuális örökbefogadás?

Számlaszám és adószám

Mit adományozzak?Mit adományozzak?

Noé Támogatói KlubNoé Támogatói Klub
FőoldalFőoldal RólunkRólunk ElérhetőségeinkElérhetőségeink Hogyan segíthet?Hogyan segíthet? Örökbefogadási és leadási tudnivalókÖrökbefogadási és leadási tudnivalók TámogatóinkTámogatóink

Macskaland 2023 évi beszámolója
2024.01.10.
2023-ban a már korábban is létező Macskaland cicafalu új Polgármestert és új önkéntes csapatot kapott, akik lelkesedésükkel új életet leheltek a Noé Alapítvány egyik csodálatos kezdeményezésébe, a cicasimogatóként is funkcionáló cicakennelbe. A látogatók részéről is nagy volt az igény, hogy találkozhassanak cicákkal illetve a cicák részéről is nagy volt az igény, hogy növelje az Alapítvány a férőhelyeiket, hiszen óriási a bajbajutott cicák száma az egész országban.A Macskaland és a Macskamentés két különálló Noés projekt, de külső szemmel vagy látogatóként nincs különbség, ugyanabban az állatcentrikus szellemben és ugyanazokkal az önkéntesekkel és örökbefogadási szabályokkal működik a két projekt párhuzamosan.
A múlt évben 73 cica került be és 72 cica gazdisodott a menhelyen. Megláttuk a lehetőséget az új területben, és indítottunk egy hiánypótló, országos menhely-tehermentesítő kezdeményezést, aminek keretei között kisebb vidéki menhelyektől illetve állatmentőktől veszünk át náluk levő cicákat, ezzel támogatva a munkájukat az ország olyan területein, ahol nincs vagy kevés a gazdisodás. Nagy örömünkre szolgál, hogy sikerült bizalmon alapuló szakmai kapcsolatokat kiépíteni több távoli állatvédő csapattal is, és a jövőben is számítanak az együttműködésünkre.


Látogatás az egyik vidéki kismenhelyen
A kis menhelyek tehermentesítése mellett saját mentéseket is szerveztünk, pl több rossz körülmények közötti tanyára is kilátogattunk, ahonnan a tulajdonos kérésére ki tudtunk menteni éhező, veszélyben levő cicákat.


Az egyik saját mentésünk helyszíne
Lakossági segítségkéréseket is sok esetben sikerült teljesíteni, vagy azonnali intézkedést igénylő, elhunyt gazdi cicáit elhelyezni.


Bekerült cicák származása 2023-banAlapvetően egészséges, szelíd felnőtt cicákat tud fogadni a projekt, de ha valaki megbetegszik, akkor kiemeljük és ideiglenes befogadónál helyezzük el. Sajnos egyetlen cicát elvesztettünk a harcban, Jayt, akiért majdnem egy évig harcoltak az állatorvosok, de végül a gyógyíthatatlan limfóma legyőzte szervezetét.

8 olyan cicánk is volt tavaly, akinek nem testi, de lelki rehabilitációra volt szüksége, szelidítésre volt szüksége vagy csak ijesztőnek találták a kennelt. Ezeket a cicákat kiemeltük és tapasztalt önkénteseknél élve építettük ki a bizalmukat, hogy örökbeadhatóak legyenek.


Momci
Kisoroszi KendraFizikailag a kennelben sok fejlesztést sikerült véghez vinni, szinte minden héten igyekeztünk új dolgokat bemutatni a cicák és a látogatók örömére. Új lépegetőkövek kerültek a saras területre, 30 új bokor és évelő került elültetésre a területen, új szigetelt macskaoduk érkeztek, valamint készítettünk fenyőfa padokat is, amin pihenhetnek a látogatók és a cicák is. A célunk egy embernek-cicának kellemes hangulatú parkos terület kialakítása, hisz ha a látogatók szívesen időznek itt, az nagyon sokat segít a cicák szocializációjában. Minden cicaodu és pad lefestésre került nyáron.
A macskaház is nagyon komoly fejlesztéseket kapott. A használaton kívüli, szomorkás érkeztető ketrecek bővítésre kerültek, új ajtókat és festést kapott, illetve mosható, fertőtleníthetó tetőt is kaptak. A házfal is új, tiszta festést kapott, a meglévő régi berendezés lomtalanításra került és egy teljesen új polcrendszer segíti idéntől a gondozók munkáját. Egy modern infrapanel is ősszel bekerült a cicaházba, ami biztosítja, hogy a házon belül ne essen fagypont alá a hőmérséklet a leghidegebb napokon sem, és minden cica vissza tudjon vonulni a kennelből melegedni. Egy hőszigetelt, mágneses cicaajtót szereltünk fel a ki-be járás biztosítására.
Programokból sem volt hiány, a sok fejlesztésen kívül nyáron debütált a macskalandban a Chill Piknik, amikor a szokásos szombati látogatások gyümölcstálakkal, plédekkel és zenével vált teljessé, a cicák óriási örömére.

Megosztom a Facebookon