Macskamentés logo
English English Deutsch Deutsch

Gazdira váró cicákGazdira váró cicák Gazdira váró perzsa cicákGazdira váró perzsa cicák Gazdira váró maine coon cicákGazdira váró main coon cicák Közvetített cicákKözvetített cicák Elveszett/talált cicákElveszett/talált cicák Gazdira találtakGazdira találtak In memoriamIn memoriam

Tudnivalók a macskatartásrólTudnivalók a macskatartásról A hét cicájaA hét cicája MacsNaplóMacsNapló MacskanyelvMacskanyelv Történetek állatainkrólTörténetek állatainkról Hírek a gazdiktólHírek a gazdiktól FotóalbumFotóalbum LinkekLinkek

Információ önkénteseknekInformáció önkénteseknek

Mit jelent a virtuális örökbefogadás?Mit jelent a virtuális örökbefogadás?

Számlaszám és adószám

Mit adományozzak?Mit adományozzak?

Noé Támogatói KlubNoé Támogatói Klub
FőoldalFőoldal RólunkRólunk ElérhetőségeinkElérhetőségeink Hogyan segíthet?Hogyan segíthet? Örökbefogadási és leadási tudnivalókÖrökbefogadási és leadási tudnivalók TámogatóinkTámogatóink

A macskaleukózis kezelése a Noé Alapitványban
2023.11.20.
A macskaleukózis a cicák, a gazdik, az állatvédők és állatorvosok réme – egy fertőző, immunrendszert támadó betegség, aminek a tudomány jelenlegi állása szerint nincs gyógymódja, és néhány klinikán akár azonnali eutanázia is szokott lenni az orvosi protokol. Mivel a mi védenceink között is rendszeresen vannak leukózisos cicák, ezért szívügyünk, hogy a lehető legegészségesebb élethez segíthessük hozzá az érintett cicákat, és a lehető legteljesebb információval láthassuk el az esetleg érdeklődő gazdijelölteket a betegség kezeléséről, prognózisáról.
Körülbelül másfél éve indítottunk egy kísérleti projektet a leukózis kezelésére, aminek eredményeiről szeretnénk nektek beszámolni. Védenceinket lepketapló örleménnyel kezdtük el kezelni, ami egy hazánkban is növő, igen erős gyógygomba. A lepketaplónak nem csak immunerősítő, de gyulladáscsökkentő, tumorgátló és vírusgátló hatása is van, és ezek kombinációja bíztatóbb eredményeket produkált az elmúlt időszakban, mint a sima, Vetri DMG-s immunerősítés.
A berlini állatklinikáról érkezett tapasztalat 3 db, elfekvő állapotú cica kezeléséről – mind a három cica néhány hónap lepketapló tartalmú gyógyszer szedése után jól lett: energikus, jó étvágyú, jó prognózisú cicák lettek, és mind a három cicának negativ lett az ismételt leukózis tesztje. A berlini klinikán a Burgimmun termékeket használták.

A saját védenceink közül a mindig gyulladásokkal küzdő Kormi kezdte el leghamarabb kapni a gombát, aki szintén 6 hónap kezelés után teljesen gyulladásmentes szervezettel produkálta a negativ leukózis tesztjét. Jelenleg a leukós Rebeka, Kimcsi és Gubanc cicánk is megkezdték a gombakúrájukat, és bíztatóak az eddigi tapasztalatok, a különféle másodlagos panaszok és tünetek elkezdtek visszahúzódni az érintett cicákról. (Szintén néhány hét alatt visszahúzódott egy tumoros kutyusunk előrehaladott tumora a gombakúra hatására.) Mi az állatok kezelésére nyers, vadon szedett gomba örleményét használtuk.

Mit jelent a negativ leukózis teszt?

A vírust teljesen kitörölni a cica szervezetéből nem lehet, de inaktiválni igen. Ez azt jelenti, hogy nem stimulálja a macska immunrendszerét, nem fertőz, nem produkál másodlagos tüneteket, gyulladásokat. A gomba elhagyásával a vírus újra aktiválódhat, ezért az érintett állatnak ajánlott élete végéig szedni a gombát. A gomba jelenlétével jó eséllyel inaktiv állapotban marad a vírus, de hosszútávú tapasztalataink még nincsenek a kezeléssel.

Mit javaslunk érintett cicák kezelésére?

A lepketapló hazánkban gyakori, holt faanyagon növő taplófajta, mely azonosításában a gombaszakellenőrök tudnak segítséget nyújtani. A kertben-erdőben talált, szakellenőrrel vizsgáltatott gomba ingyen kinál erőteljes hatóanyagokat a vírus ellen, ami különösen az állatmenhelyek költségvetésének jelenthet segítséget. Webshopokban, bioboltokban is kapható számtalan lepketapló készítmény, amennyiben a saját gyűjtés nem lehetséges.
A vadon szedett lepketaplót érdemes leaszalni, majd kávédaráló segítségével porrá őrölni – ez a por sokáig eláll és könnyen adagolható. Az általunk követett adagolás 1 csipetnyi por/nap a cica nedvestápjába, melyet a cicák elfogadnak. A boltban vásárolt kapszulákat eltörve, a benne található port azonos módon érdemes adagolni.
Reméljük, hogy tapasztalataink más leukózissal küzdő cicákat is hozzásegítenek a gyógyuláshoz.


Megosztom a Facebookon