Macskamentés logo
English English Deutsch Deutsch

Gazdira váró cicákGazdira váró cicák Gazdira váró perzsa cicákGazdira váró perzsa cicák Gazdira váró maine coon cicákGazdira váró main coon cicák Közvetített cicákKözvetített cicák Elveszett/talált cicákElveszett/talált cicák Gazdira találtakGazdira találtak In memoriamIn memoriam

Tudnivalók a macskatartásrólTudnivalók a macskatartásról A hét cicájaA hét cicája MacsNaplóMacsNapló MacskanyelvMacskanyelv Történetek állatainkrólTörténetek állatainkról Hírek a gazdiktólHírek a gazdiktól FotóalbumFotóalbum LinkekLinkek

Információ önkénteseknekInformáció önkénteseknek

Mit jelent a virtuális örökbefogadás?Mit jelent a virtuális örökbefogadás?

Számlaszám és adószám

Mit adományozzak?Mit adományozzak?

Noé Támogatói KlubNoé Támogatói Klub
FőoldalFőoldal RólunkRólunk ElérhetőségeinkElérhetőségeink Hogyan segíthet?Hogyan segíthet? Örökbefogadási és leadási tudnivalókÖrökbefogadási és leadási tudnivalók TámogatóinkTámogatóink

Amit a FIV-es cicákról tudni érdemes
2022.05.02.
Általában nem rajongok a mozaikszavakért, rövidítésekért. Folyton elfelejtem, hogy mit is rejtenek, fejtegethetem vissza az eredeti értelmet. Persze ettől még a betűszavak hasznosak, sok esetben megkönnyítik az életünket, a többségnek ráadásul nálam sokkal jobb memóriája van (ez utóbbi nem nagy kihívás…).

Van azonban egy betűszó, amit minden cicakedvelő egy emberként utál, amitől a macskamentő heves sóhajtozásba kezd és a gyomra görcsbe rándul. FIV. Buta kis három betű, miért kéne tartani tőle? A macskák immundeficiencia vírusfertőzése. No, ez így végre már sokkal ijesztőbben hangzik, mi mégsem emiatt szomorodunk el, ha egy védencünkről FIV tesztje pozitív eredményt hoz.

Még az igazán nagy cicabarátok is nagyon keveset tudnak erről a betegségről, így aztán fives cicák óhatatlanul megbélyegzetté válhatnak. Ez pedig sajnos azt jelenti, hogy nagyon nehéz örökbeadni őket, még ideiglenes otthont is alig találunk számukra – innen a gyomorgörcsös szomorúság.

Pedig a FIV-től nem kell félni. A teljesség igénye nélkül csupán néhány fontos információ, ami talán segíthet eloszlatni az alaptalan viszolygást:

- a FIV-et ugyan vírus okozza, de sem emberre, sem más állatokra nem jelent semmilyen veszélyt!
- cicák között legtöbbször karmolás, harapás útján terjed (így az ivaros kandúrok között a leggyakoribb)
- egy FIV pozitív cica hosszú éveket leélhet teljesen tünetmentesen, rutin teszt nélkül általában ki sem derül a fertőzöttség
- a vírus ugyan nem írtható ki a cica szervezetéből, de megfelelő immunvédelemmel hosszú, boldog, teljes életet biztosíthatunk a fives cica számára.

A fives cica bíztatóan hunyorogva dorombol, kedveskedik, nyolcasozik a lábad körül. Összegömbölyödik a hasadon, melléd bújik a kanapén. Imádnivalóan troll, ráfekszik a könyvedre, a billentyűzetre, nem engedi, hogy mással foglalkozz, csak az ô bajuszkájával és te hálás vagy ezért. Őrült sebességgel láthatatlan zsákmányt kerget, elcseni a szalámikarikát, belelefetyel a kávédba – egyszóval mosolyt csal az arcodra a legbánatosabb pillanatokban is. A társad, a családtagod. Ért és megért téged és ragaszkodásával, mókás szokásaival rengeteg vidámságot és rengeteg szeretetet hoz az életedbe. Pontosan ugyanúgy, mint nem fives társai.

Jelenleg négy fives cica van a gondozásunkban, négy csodás bársonytalpú:

Rocker perzsa jellegű, csodálatosan hordótestű kandúrfi. Borzasztó állapotban érkezett, egy darab hiányzott a nyakából, gyógyulása fantasztikus eredmény. Mára egy szépséges, extra cuki, ölbemászós csókkirály lett belőle.

Rocker


Puff hatalmas bucifejű, gyönyörűséges fiatalúr, igéző tekintetével. Imádja hempergés közben puf(f)i pocakját mutogatni, van mire büszkének lenni, lássuk be! Ha már mutogatja, az a minimum, hogy valaki vakarássza is közben, természetesen dorombolós muzsikától kísérve.

Puff


Morton hihetetlenül szép és különleges ezüstszürke kandúr. Jeligéje a félénk vagyok, de hódítani akarok (egyúttal kegyeimért kéretik versengeni). Nagyon kedves, imádja a simogatást és a finom falatokat, ami rá is fér őfelségére.

Morton


Szivar nemrég került gondozásunkba, ápoláson, roboráláson esett át, csodálatosan kikupálódott egészségileg. Közben pedig, „mellékesen” egy tündérien kedves, barátságos cica lett belőle és hát mi tagadás, nagyon klassz pasi…

Szivar (bekerülésekor)


Ők négyen tökéletesek. Ha nem lenne az az átkozott mozaikszó, pillanatok alatt otthonra találhatnának. Pedig nincs semmi bajuk, egyke cicaként ideális társává válhatnának álomgazdijuknak. Ők is csak becézésre, simogatásra, kényeztetésre, egyszóval otthonra és szeretetre vágynak, mindennél jobban. És ki sem fejezhető az a szeretet, amit cserébe adnak.

Jusson hát eszünkbe ez a mozaikszó: FIV. Erőltessük meg a memóriánkat és jusson eszünkbe a jelentése és emlékezzünk arra is, hogy nem, nem kell tőle félni, nem kell megijedni. És jusson eszünkbe, hogy ezek az esélytelenebb cicák milyen vágyakozva várnak egy esélyre, egy Angyalra, aki bennük, csakis bennük látja a legcsodásabb bársonytalpú társat, az igazit.

Ha kedvet kaptál valamelyik FIV-es kedvencünk örökbefogadására, levledet várjuk a macskamentes@noeallatotthon.hu email címen.


Megosztom a Facebookon