Macskamentés logo
English English Deutsch Deutsch

Gazdira váró cicákGazdira váró cicák Gazdira váró perzsa cicákGazdira váró perzsa cicák Gazdira váró maine coon cicákGazdira váró main coon cicák Közvetített cicákKözvetített cicák Elveszett/talált cicákElveszett/talált cicák Gazdira találtakGazdira találtak In memoriamIn memoriam

Tudnivalók a macskatartásrólTudnivalók a macskatartásról A hét cicájaA hét cicája MacsNaplóMacsNapló MacskanyelvMacskanyelv Történetek állatainkrólTörténetek állatainkról Hírek a gazdiktólHírek a gazdiktól FotóalbumFotóalbum LinkekLinkek

Információ önkénteseknekInformáció önkénteseknek

Mit jelent a virtuális örökbefogadás?Mit jelent a virtuális örökbefogadás?

Számlaszám és adószám

Mit adományozzak?Mit adományozzak?

Noé Támogatói KlubNoé Támogatói Klub
FőoldalFőoldal RólunkRólunk ElérhetőségeinkElérhetőségeink Hogyan segíthet?Hogyan segíthet? Örökbefogadási és leadási tudnivalókÖrökbefogadási és leadási tudnivalók TámogatóinkTámogatóink

A NOÉ Macskamentés 2021 évi beszámolója
2022.01.14.
Egy évvel ezelőtt nem gondoltuk volna, hogy a 2021-es év cicamentése továbbra a világjárvány árnyékában fog megvalósulni. Ez a beszámoló ismét egy rendhagyó évről szól, de talán ebben az évben a korábbi tapasztalatokat felhasználva, hosszú távon is sikerült olyan új gyakorlatokat, módszereket bevezetni, amelyek segítségével a macskamentés sikeresen és eredményesen működhet, a megváltozott körülmények dacára is.

Teljesen napi gyakorlattá vált például a korábban kísérleti videokonferenciás ismerkedés az ideiglenes befogadónál elhelyezett cicákkal, így a cicák fesztelen, nyugodt körülmények között mutatkozhatnak be. Sokkal több mindent intézünk már e-mailben is, igyekszünk használni a technika vívmányait, ugyanakkor megtartani a folyamatos kapcsolattartást, az örökbeadási és nyomonkövetési folyamat személyes jellegét.

Hogy mit jelentett mindez számokban?
265 cica került gondozásunkba és közülük 226–an (159 kölyök és 67 felnőtt) találtak álomotthonra. Nagyon szerencsések vagyunk, mert a gazdik imádnivaló beszámolókkal és fotókkal látnak el minket, annyira jó ilyenkor látni, hogy van miért dolgozni, küzdeni.

Maine coon és perzsa fajtamentő csoportjaink tevékenysége is eredményesen zajlott, 17 kékvérű suhant gazdihoz bársonytalpakon.
Az elárvult, bajbajutott kiscicák egész évben özönlöttek, egészen hajmeresztő körülmények közül érkeztek csöppségek, és sajnos ismét voltak a menhely elött „felejtett” dobozok is, ami borzasztóan megnehezíti a tervezett mentési kapacitás tartását. Már-már papagáj üzemmódban megint csak szeretnék felhívni a figyelmet az ivartalanítás fontosságára, a nem kívánt szaporulatok elkerülése a megoldás és nem az, ha újszülött apróságok kerülnek az utcára, biztos halálra ítélve.

Álláspontunk szerint mindenkinek jár egy esély és a végsőkig küzdünk is, akár a még szopizós alig-esélyes babákért, akár a súlyos betegen, vagy sérülten érkezett nagyobbakért. Annyira csodálatos érzés, amikor felcseperedik egy pár naposan hozzánk került apróság, egy-egy gyógyulás igazi örömünnep a munkákban. Ezekért az életekért küzdünk nap, mint nap, nekik és egymásnak drukkolva megállás nélkül. Idén 35 esetben nem sikerült, az erőfeszítések ellenére 35 cicát át kellett kísérnünk a szivárványhídon.

Csodálatos viszont, hogy 2021-ben is sok fantasztikus gyógyulást, felépülést érhettünk el a súlyos állapotban, betegen, balesetesen bekerült bársonytalpúak között. Az előtte-utána képek igazán beszédesek, a legszebben mutatják meg azt, hogy miért is érdemes küzdeni, drukkolni, megállás nélkül.

A megelőző évhez képest 2021 azért is volt sokkal remekebb nekünk, mert végre újra voltak Noés rendezvények és találkozók, ahol lehet beszélgetni, játszani, ismerkedni, barátkozni, hódolni a közös szenvedélynek: az állatmentésnek és bolondériának. A Macskamentés csapata minden rendezvényen lelkesen képviseltette magát, a szuper macskávézó és sütivásár már abszolút a védjegyünk, a családi rendezvények játékos feladataiban pedig természetesen mindig akadt „cicázás” is. Ezek nagyon fontos alkalmak és lehetőségek arra, hogy személyesen is elmondjuk azt, amit itt most írásban is szeretnénk hangsúlyozni: nélkületek, a támogatóink nélkül semmi nem működne.

Nélkületek, a fenti száraz statisztikai számok nem nyerhetnének értelmet, nem újságolhatnánk el azt boldogan, hogy több száz cica megmenekülhetett és otthonra találhatott. Mindezt a ti segítségetek teszi lehetővé, amit hálásan köszönünk! Tartsatok velünk 2022-ben is, legyetek a barátaink, állatmentő társaink. A bársonytalpúak idén is várnak!


Megosztom a Facebookon