Macskamentés logo
English English Deutsch Deutsch

Gazdira váró cicákGazdira váró cicák Gazdira váró perzsa cicákGazdira váró perzsa cicák Gazdira váró maine coon cicákGazdira váró main coon cicák Közvetített cicákKözvetített cicák Elveszett/talált cicákElveszett/talált cicák Gazdira találtakGazdira találtak In memoriamIn memoriam

Tudnivalók a macskatartásrólTudnivalók a macskatartásról A hét cicájaA hét cicája MacsNaplóMacsNapló MacskanyelvMacskanyelv Történetek állatainkrólTörténetek állatainkról Hírek a gazdiktólHírek a gazdiktól FotóalbumFotóalbum LinkekLinkek

Információ önkénteseknekInformáció önkénteseknek

Mit jelent a virtuális örökbefogadás?Mit jelent a virtuális örökbefogadás?

Számlaszám és adószám

Mit adományozzak?Mit adományozzak?

Noé Támogatói KlubNoé Támogatói Klub
FőoldalFőoldal RólunkRólunk ElérhetőségeinkElérhetőségeink Hogyan segíthet?Hogyan segíthet? Örökbefogadási és leadási tudnivalókÖrökbefogadási és leadási tudnivalók TámogatóinkTámogatóink

Mennyit egyen a gyerek?
2011.05.22.
A „Mit egyen a gyerek?” kérdés mellett ez a következő kardinális probléma, egész pontosan így: mennyit és hányszor egyen a gyerek?
A mennyit kérdése viszonylag könnyen megválaszolható, hiszen minden eledelen fel van tüntetve, hogy pl. egy 5 kg-s átlagos testalkatú macska mennyit egyen belőle egy nap; ugyanígy mennyit, ha sovány, vagy ha némileg túlsúlyosnak számít (bár csak a szőre nagy :)).

Az adagolás kitér a vemhes, szoptatós cicára is, illetve junior táp esetén kölyökcica etetési rendjére is. A cicák körülbelül 1 éves korukig számítanak juniornak. 5-6 hetes korukig a táplálás az anyuka dolga, mivel ilyenkor kizárólag anyatejjel táplálhatók – vagy mamacica hiányában tápszerrel. A hetedik héttől adható szilárd táplálék is, de kizárólag a nekik szánt junior tápok formájában. Száraz tápot a picik körülbelül 8 hetes koruktól ropogtathatnak.

De térjünk rá a felnőtt cicákra!
Amennyiben vegyesen adunk száraz és nedves tápot, és nincs feltüntetve ez az opció, akkor logikusan mindkét adagot felezni kell. (Sok tápon van már egymás mellett a zacskó és a tálka is jelezve, ez jelenti a kettő egyidejű etetését.) Itt pl. máris megbukhat az az elmélet, miszerint a prémium táp megfizethetetlenül drága, mert bár mennyiségre nézve valóban sokkal drágább, adagra azonban sokkal kevesebb is kell belőle, mint tévéreklámokból ismert társaikból. Ha pl. megnézzük, hogy egy W-vel kezdődő nedves tápból egy normál macska 2-3 tasakot kell, hogy fogyasszon naponta a száraz táp mellett, az RC monogramosból viszont mindössze egy kell, máris láthatjuk, hogy gyakorlatilag árban ugyanott vagyunk. Száraz tápból pedig szintén lényegesen kevesebbet kell etetni a prémium minőségekből, mint az olcsóbbakból, és mivel az igazán fontos tápanyagok ebben vannak, ráadásul életkorra lebontva más-más összeállításban kaphatók, ezen lehetőség szerint valóban nem tanácsos spórolni. A veszélye viszont, hogy éppen ezért nagyon könnyű túletetni velük a cicát, tehát bizony eleinte szigorúan patikamérleget elő, és porciózzuk ki grammra az adagot, vagy használjuk a táphoz sokszor ingyen kapott mérőpoharat!

A másik fontos kérdés, hogy hányszor egyen a macska egy nap? Az általános nézet felnőtt macskát illetően hasonló a kutyáéhoz, azaz egyszer, maximum kétszer. Én azonban ezzel józan paraszti ésszel átgondolva a körülményeket, egyáltalán nem értek egyet; és valóban, körbeérdeklődve nem egy állatorvos és cikk igazolta elméletemet. A macskának ugyanis testéhez képest nagyon kicsi a gyomra, ami nem a „ritkán sok” élelem feldolgozására van kitalálva. A természetben vagy szabadon járva-kelve a cica - ha ébren van - folyton vadászik, és sokszor sikerül is elejtenie egy-egy rágcsálót, madarat, vagy ínséges időkben talál valamilyen növényt, amit elrágcsálhat. Ebből kiindulva hogyan is lehetne neki elég egy nap egyszer teletömni az igen kicsi pocakját? Bár nagyon sok órát tudnak alvással tölteni egy nap, azért ez mégis kevésnek tűnik. Így aztán én kockáztattam, és kipróbáltam: a lakásban tartott ivartalanított cicám egy nap kétszer kap nedvest (egy prémium tasak kétfele osztva), emellett a (fél) napi adag száraz pedig állandóan kint van. A módszer tökéletesen bevált: a cica teljesen normális testalkatú, és egyáltalán nem hízik soha, nagyon szépen be tudja osztani magának az adagot. Ha többet vagyok otthon és így ő is többet van ébren, többet szaladgál, akkor több nedveset eszik, és fordítva; illetve az éjszaka közepén sem kelt fel, hogy korog a gyomra, mert tudja, a szárazat mindig megtalálja. Persze nem mindegyik cica ilyen, van, amelyik a kutyához hasonlóan addig fal, míg ételt lát, főleg, ha több cica is van, és félti a maga adagját. Ha azt látjuk, hogy egyik cicánk rohamosan hízik, míg a másik fogy, ismét magunknak kell beosztani az adagot és felügyelni, ki mennyit eszik. Egy próbát azonban szerintem mindenképp megér az előbbi módszer is, hiszen a cica alaptermészetéhez mindenképp ez áll közelebb.
A napi rendszeres étkezések közé beiktathatunk jutalomfalatkákat, ebből alkalmanként (naponta) egyet, vagy egy szelet felvágottat, ne kapassuk el a cicát! Ha nyers hússal kínáljuk (szigorúan friss, alaposan megtisztított szárnyas vagy marhahúst, esetenként halat), ezzel se essünk túlzásba, bőven elég heti 1-2 alkalom, vagy amikor épp lehetővé teszi a saját vacsoránk előkészülete! A nyers húsból egy-egy alkalommal annyit tegyünk egy cica elé, ami összeaprítva nem tesz ki többet egy evőkanálnyi mennyiségnél. Szőre kondíciójának javítására tojássárgáját adhatunk neki, ezt – még ha a cica falánkan eltünteti az egészet is – tökéletesen megfelel, ha kéthetente egyszer tesszük.

Ági és ZsuzsiMegosztom a Facebookon