Noé Állatotthon Logo


1122


English English Deutsch Deutsch Etikus adománygyűjtő szervezet
Gazdikereső kutyák
Gazdikereső cicák
Egyéb gazdikeresők
Talált kutyák
Állandó lakóink
Gazdira találtak
Elhunytak
Lakossági hirdetések
Speciális programok
Macskamentés
MiniMenhely-program
Boxermentés
Bulldogmentés
Cane corso mentés
Csau-csau mentés
Rókamentés
Lómentés
Linda
Keverék kutya
(P)RÉMSÉG
Adomány
Önkéntesek
Támogató Klub
Feliratkozás hírlevelünkre:

Elolvastam az Adatvédelmi tájékoztatót

KeverékKutya Webshop

Etikus Szervezet
Főoldal Rólunk Elérhetőségek Segítség Örökbefogadás Támogatók

 
 

Kicsit sem gazdaságos Teszkó
2010.07.19.

Tesco, 3 éves tarka pónink péntek délután nagyon rosszul lett, kólikás tüneteket mutatott: kedvetlen volt, lógatta a fejét, lefeküdt-felkelt, tántorgott, pulzusa az egekben volt a fájdalomtól, emésztési bélhangokat nem lehetett egyáltalán hallani (pedig egy lónál szinte mindig). Azonnal látszott, hogy komoly a baj, így megkezdődött a telefonálgatás: lovas állatorvost szerezni a nyári szabadságolások idején nem egyszerű feladat – vagy nyaralnak, vagy egy ember helyettesít hármat és mind a város túlfelén voltak. Végül sikerült utolérnünk az üllői Nagyállatklinikáról egy orvost, Dr. Tóth Pétert, aki kijött Tescohoz. A póni megkapta a szükséges kezelést, estére sokkal jobban is lett, de természetesen még elkülönítettük a többi lótól. Reggel már viháncolva fogadott minket a boxban, így megnyugodva visszatettük őt társaihoz, ám sajnos kiderült, hogy korai volt az öröm, mert negyedóra múlva megint erős kólikás tüneteket mutatott.

A KÓLIKA:

A kólika különböző tényezők által kiváltott, fájdalmas, gyomor-, bélmegbetegedések gyűjtőkifejezése. A kólikázó lovak nagyon egyértelműen kimutatják fájdalmaikat. Jellemző lehet a kezdetben enyhe, majd egyre kifejezettebb nyugtalanság, a flehmen arc, a fej különösen mélyre hajtása, kaparás és a has felé nézegetés, a has ütögetése, lefekvés, majd újra felállás. Ha előrehaladott a megbetegedés, a páciensek hemperegnek, földhöz verhetik magukat és tombolhatnak, miközben újra és újra percekig hanyattfekvésben maradhatnak.A görcsös kólika ismérvei lehetnek (ez 50% feletti részaránnyal a leggyakoribb kólikafajta) a néhány percig tartó heves rohamok, amik a nyugodt fázisokkal váltogatják egymást. Utóbbiakban teljesen tünetmentesen viselkedik a ló.
Más esetekben szinte bénultak, feltűnően nyugodtak a kólikázó állatok. A has tehermentesítésére elülső és hátulsó lábaikat előre, illetve hátra állítják. Szenvedő arckifejezéssel a fájó hasoldal felé fordulnak. Különösen erős fájdalmak esetén néhány ló le is ül, mint egy kutya.

A felfúvódott has, étvágytalanság, kitágult orrlyukak, magas pulzus- és légzésszám, erős izzadás is a tipikus kólikatünetekhez tartozik. Hangos bélzajok kezdeti stádiumban lévő gázkólikát jelezhetnek. Görcsös kólika esetén azonban csak enyhe, vagy semmilyen bélhangok nincsenek.
Egyes lovaknál az életkörülmények legkisebb megváltozása is kólikát válthat ki.

Bár egyes enyhe kólikák maguktól javulnak, a betegség lefolyása mindig kiszámíthatatlan. Gyakran csak ideiglenesen szűnnek meg a fájdalmak. Ekkor a bél beállította működését, a fájdalomreceptorok már csak tompán vagy egyáltalán nem dolgoznak. Gyakran azonban órák múlva, felerősödve, újra kezdődnek a fájdalmak, és a ló állapota drámaian romlik.

Különösen fatális következménye lehet a gyomortúlterhelésnek, mert egy szelepszerű zár lehetetlenné teszi a lovak hányását, így a túltelített gyomor szétrepedhet, és ekkor már nincs mód az állat megmentésére. Akkor is elpusztul a ló, ha egy extrém módon felfúvódott bélrész megreped. Életveszély fenyeget akkor is, ha az erősen eltömődött bél leállítja szállítási tevékenységét. Ekkor káros anyagcseretermékek keletkeznek, melyekkel lassan megmérgeződik a ló. A vérkeringés annyira túlterheltté válik, hogy sokkos állapot következik be, és elpusztul az állat. Tehát akut életveszély áll fenn, amikor a ló egy heves kólikaroham közben feltűnően nyugodttá válik, és a kólikatünetek helyett sokktüneteket - lapos légzés, magas, alig érezhető pulzus, hideg izzadás - mutat.

Minden kólika sürgősségi esetként kezelendő. Azonnal értesítsük az állatorvost, és mondjuk el neki a pontos tüneteket. Ha a pulzusszámot és a testhőmérsékletet is közöljük vele, jobban meg tudja ítélni az eset sürgősségét.
Az állatorvos érkezéséig megkönnyíthetjük lovunk számára a várakozási időt, de vigyázat, hibát is követhetünk el. A lónak semmi esetre sem szabad ennie. Szükség esetén szájkosárral akadályozhatjuk meg ebben. Nagyobb folyadékmennyiség is megterhelő az eltömődött emésztőcsatornára nézve, a kortyonkénti itatás viszont fontos a kiszáradás megelőzésére, ugyanis a vegetatív idegrendszer úgy próbálja menteni a helyzetet, hogy több vizet küld a problémával küszködő gyomor- vagy bélszakaszba. Esetenként a mozgás újra beindíthatja a fáradt beleket, de futószáron soha ne ügettessük vagy vágtáztassuk a kólikázó állatot, mert ezzel az amúgy is túlterhelt vérkeringés összeomlását kockáztatjuk. Lépésben is csak akkor szabad mozgatni a lovat, ha pulzusszáma 60/perc alatt van. A meleg görcsoldó hatású, takarjuk be ezért a lovat olyan takaróval, ami mindenekelőtt a hasat tartja melegen. A bélcsavarodás okozta fájdalmakat szalmával történő masszírozással enyhíthetjük. Ezeket az elsősegélylépéseket egészítsük ki a fülek masszírozásával: simogassuk a füleket energikusan az egész kézzel, a hüvelykujjal a fülkagylóban, a fül alapjától a hegye felé. Ott található egy sokk elleni akupresszúrás pont. Ha hemperegni akar a ló, ne akadályozzuk meg benne. A hempergés nem vezet további komplikációkhoz, ellenkezőleg, a sürgősen szükséges megkönnyebbülést eredményezi. Az állat felállásra kényszerítése, felpálcázása nagyon helytelen. Görcskólikánál az állatorvos általában görcsoldó és vérkeringésfokozó hatású injekciót ad a lónak. A gázkólikázónak gyógyszerekkel vagy meleg és hideg beöntésekkel enyhíti szenvedését. Ezek felélénkítik a bélműködést, a ló ki tudja engedni a gázokat. Súlyos esetben az érintett bélszakasz punkciójával lehet eltávolítani a gázokat. Gyomortúltelítés esetén az állatorvos a gyomor tartalmát garat-gyomorszonda segítségével távolítja el, szorulásos kólikánál a béltartalmat lazítja fel, és a bélfal síkosító képességét javítja. Ehhez orr-garatszondán keresztül vízben feloldott glaubersót vagy ricinus-, illetve paraffinolajat ad. Ha több napon át tart a szorulás, konyhasótartalmú infúziók segítenek az életveszélyes kiszáradástól és vérsűrűsödéstől. Bélszakaszok elzáródása, csavarodása és megtörése, becsípődése, begyűrődése, eltolódása és megcsavarodása esetén órák számíthatnak élet-halál kérdésében. Csak műtéttel, az elhalt bélszakasz eltávolításával lehet megmenteni az állatot. A drága beavatkozás azonban kockázatos, többek között, mert az altatás igénybe veszi az amúgy is legyengült szervezetet.

A görcsös kólikát az állatorvos néha akár 3-5 perc alatt képes meggyógyítani görcsoldó segítségével. A szorulás viszont 2-3 napig is eltarthat. Műtét után fél évre is szüksége lehet a lónak a teljes felépüléshez és a hasfali seb gyógyulásához.Azonnal telefon, az orvos újra kijött és megállapította, amitől mi is tartottunk, hogy sajnos komoly a baj. Bélhangok nem voltak, egyértelmű volt, hogy pang a bélsár. Bekanülálták, folyt bele 10 liter infúzió, orr-nyelőcső szondán át paraffinolajat kapott, a vakbél magasságában fel kellett szúrni, mivel felfúvódott a gázok miatt. Ezek szüneteiben folyamatosan sétáltattuk, hiszen az elősegíti a bélműködést.


Az orvos a lelkünkre kötötte, hogy ha egy órán belül nem lesz jobban a ló és nem ürül bélsár, akkor be kell vinni a Klinikára, hiszen akkor elkerülhetetlen lesz a műtét. 20 perc után azonban romlott a ló állapota, így felpakoltuk a futóra és rohantunk is vele Üllőre a Nagyállatklinikára, ahol egy négy és fél órás életmentő műtétre került sor.

Tudtuk, hogy a műtét igen kockázatos és rendkívül költséges, de természetesen fel sem merült bennünk, hogy Tescot elaltassuk és ne adjuk meg neki az esélyt a túlésre.

Szerencsére a műtét jól sikerült, annak ellenére, hogy igen komplikált volt: három helyen kellett belet metszeni, ez sajnos a gyógyulásban háromszoros kockázatot jelent fekély, illetve hashártyagyulladás kialakulásának esélyére.
Úgy tűnik, Tesco nagyon jól viseli a megpróbáltatásokat: a kedélye a körülményekhez képest jó, iszik és jó étvággyal fogyasztja a spaciális takarmányt, amit ilyen műtét után kaphatnak. A szájkosár, ami azt akadályozza meg, hogy az almot felegye maga alól, nem nyerte el a tetszését, de hát ez legyen a legnagyobb baja az elkövetkező pár napban.

Várhatóan 2 hétig kell a Klinikán maradnia, addig természetesen igyekszünk naponta látogatni őt.

A műtét várható költségei előreláthatóan igen magasak lesznek, jó eséllyel az 500ezer forintot is meghaladják. Ennek kifizetése igen nagy és váratlan terhet ró az Állatotthonra, így kérjük, aki tud, segítsen: a 11710002-20083777 bankszámlaszámra való utalással, valamint honlapunk főoldalán on-line bankkártyás adományozással teheti meg. A megjegyzés rovatba tüntessék fel, hogy "Tesco". Tesco támogatható virtuális örökbefogadással is!

Állapotáról természetesen két-háromnaponta naplószerűen beszámolunk itt.

2010-07-21 Képek a műtétről:

Előkészítés a kalodában:
Altatás után csörlővel viszik a műtőbe:
A műtét közben:


Megosztom a Facebookon
 
     

Kapcsolódó cikkek:
További cikkek a témában